Komentár Jany Teleki: Kiska odštartoval volebnú kampaň na TV Markíza
07 | 04 | 2019 I Jana Teleki

Aspoň tak si to pôvodne myslel. Michal Kovačič ale začal od samého začiatku s konfrontáciou názorov a zverejnených reakcií na Kiskove oznámenie založiť politickú stranu. Naviac ako manipulácia vyzeralo oznámenie, že relácia beží zo záznamu urobeného vo štvrtok, pretože Kiska je v nedeľu so svojou rodinou, do čoho prišli príspevky Pellegriniho a Fica o tom, že Kiska robí od utorka do štvrtku a  takýto lenivec politiku robiť nemôže. Zdá sa, že táto téma sa navždy uzavrela, keď Kiska reagoval, že po tom ako bol hochštapler, scientológ, pozemkový a daňový podvodník je teraz už aj lenivec to nebude ani komentovať , to vraj ukáže budúcnosť.


Politická agitácia

Kovačičovým cieľom bolo ukázať, čo Kiska má pripravené, ako bude postupovať , s kým a ako bude strana financovaná. Kiskovým cieľom bolo ešte z pozície prezidenta Slovenskej republiky ukázať humanistické pohnútky, vysoké morálne ideály a túžbu dosiahnuť zmenu v spoločnosti. V grafe z prieskumu Focus, objednaného Markízou vyplývalo, že podľa 49% opýtaných má Kiska z politiky odísť, avšak 17 a 18% hlasov ho podporilo v založení alebo v spojení sa s inou stranou. Nenápadný strih prvého prieskumu FOCUSu po voľbách z ničoho nič nám ukázal šokujúci nárast preferencií PS - Spolu na 14,4% hneď po SMERe. Zdalo sa, že to aj samotného Kisku prekvapilo ako by to nebol očakával. Je to skutočne šokujúce číslo, ktoré potvrdzuje význam výsledku prezidentských volieb.

Budúcnosť Kisku

Kiska sa nie najpresvedčivejšie vyjadril k medializovaným kauzám s pozemkom, s daňami firmy KTAG a neobratne sa pokúsil vysvetliť, že tieto kauzy vznikli bez jeho pričinenia. Zdôraznil, že v tom druhom prípade dvaja vyšetrovatelia vec odmietli a až na tretí pokus obvinili konateľa firmy. Kovačič nepoužil a necitoval najexpresívnejšie vyjadrenia Fica o Kiskovi ako o daňovom podvodníkovi, či podobné vyjadrenia od Harabina, ale položil otázku Kiskovi ako sa zariadi v prípade hrozby koalície SMERu, Kotlebu a Harabina pre vznik novej vlády.

Kiska jednoznačne odmietol akékoľvek spájanie s uvedenými politickými alternatívami. Nevylúčil a zdôraznil potrebu sa politicky spájať na demokratickej platforme, uviedol oslovenie od Sulíka a Progresívneho Slovenska. Rozhodnutím pre vznik vlastnej strany nevylúčil kanibalizovanie opozičných a demokratických síl, aj keď podľa neho je dosť veľký priestor u nerozhodnutých voličov.

Oficiálne odštartuje kampaň 17.6. 2019

Vtedy Kiska oznámi názov strany, mená ľudí, na ktorých stavia a politické ciele. Minimálne do ustanovujúceho snemu strany v októbri ju bude financovať sám, pritom rozpočet na necelé štyri mesiace predpokladá v sume do jedného milióna eur, ktoré poskytne z vlastných zdrojov. Nevylúčil pomoc od kohokoľvek iného, pretože vraj na Slovensku je veľa dobrých ľudí. Či tým myslel najmä na bohatých a na oligarchov si ešte počkáme, ale ak spomína trojmiliónovú kampaň strany SMER SD a hovorí o tom, že nasledujúca kampaň bude najdrahšia v histórii Slovenska, minimálne aj Kiska počíta s veľmi vysokým rozpočtom, na ktorý sa určite nebudú skladať radoví členovia jeho novej strany. A je tu prvý typický lobistický problém každej strany, keď každý darca má svoje personálne a politické požiadavky a to nielen vo výbere kandidátov do NR SR, ale aj v exekutíve. V tomto smere bude aj Kiskova strana „štandardná“.

Netypické postavenie Andreja Kisku

Kovačič naznačil, že Kiska aj po skončení mandátu bude v postavení prezidenta, dokonca aj poslanec Číž v súbežnej diskusii v RTVS povedal, že zákonodarca nepočítal so situáciou, keď odchádzajúci prezident bude politicky aktívny. Určite tým asi nemysleli na to, že Kiskovi okrem oslovenia „Prezident“ budú prináležať výhody v podobe dôchodku, ochranky, služobného auta a financovania určenýchh po ukončení prezidentských aktivít. Tá situácia je samo o sebe zvláštna už aj pozvaním Kisku do TV Markíza. Nebyť prezidentského statusu Andreja Kisku, nedostane hodinový priestor ako budúci zakladateľ budúcej strany v žiadnej televízii, čo možno niektorí ľudia napadnú aj v plnení samotných licenčných podmienok TV Markízy z hľadiska vyváženosti vysielania.

Kiska sa chce zaradiť na čelo politickej scény

Známa Machiavelistická teória tvrdí,že ak neviete zvládnuť nepriateľov, postavte sa na ich čelo a veďte ich. Prezidentský status k tomu dáva dobrú štartovaciu pozíciu. Kiska podobne ako svojho času strana Áno sa spolieha na silu mienkotvorných médií. Okrem toho má dva benefity: Bol vysoko medializovanou osobou ako prezident a je na špičke obľúbenosti. Slovensko je marketingovo profesionálne vyzreté na realizáciu účinnej kampane vo všetkých možných formách a k tomu treba len peniaze. Ako na každú vojnu. Ani v jednej z týchto troch podmienok nemá deficit, preto si Kiska môže byť istý svojim projektom a ostatní s ním budú musieť počítať. Otázkou zostáva jeho program a ciele, ktoré on kvalifikuje ako program pre ľudí. ( kto by to nazval inak ak chce byť populárny ?)

Všetko môže byť ale aj celkom inak

Napríklad, 17. mája vystaví vyšetrovateľ uznesenie o obvinení Andreja Kisku a strane SMER SD sa otvorí obrovský mediálny priestor na to, aby sa s ním detailne zaoberala. Preto tak rýchlo, aby prieskum o postavení a šanci Kisku utrpel čo najviac. Vládna mafia začne lustrovať Kiskových priaznivcov a možných podporovateľov a tí dostanú nenápadne na výber medzi určitými možnosťami. Opozičná scéna sa môže dohodnúť na spoločnom stanovisku proti Kiskovi a na podmienkach, ktoré Kiska bude musieť splniť. V prípade, že by dostal Kiska príliš vysoké preferencie, ktorými by predbehol celú opozičnú scénu, by bolo veľmi zásadnou otázkou, či pôjdu s ním alebo mimo neho. Bude to znamenať rozdelenie politickej scény na vládnu, opozičnú a Kiskovu spojenú s PS Spolu. V tomto zápolení má Kiska šancu rozbiť opozíciu a nastaviť celkom nové pomery, na čelo ktorých sa veselo postaví a bude tvoriť reálnu hrozbu pre SMER a vládne strany. SMER bude určite pracovať na silnom bloku, či už aj s Kotlebom, alebo Harabinom. Môžu nás čakať aj veľké prekvapenia.

Rozpustí Fico Kotlebovu stranu alebo s ním urobí dohodu?

Ak ju rozpustí, aká bude nová Kotlebova strana?

Ako sa prejaví Harabin a kresťanské hodnotové krídlo?

Bude to iba otázkou toho, kto a koľko finančných prostriedkov bude mať k dispozícii.

Apropo .

Nejako sa nám v zápale slova a ideálov stratil človek. Občan, ktorý bude voliť.

PS: Hneď v úvode pán dosluhujúci prezident tak trochu zaklamal , keď uviedol, že niekoľko hodín po spustení stránky „Je nás viac“ prejavilo o projekt záujem viac ako desať tisíc ľudí ... ... ku dnešnému dňu má stránka spolu 2926 sledovateľov ...