Najvyšší súd zatiaľ neurčil dátum procesu s poslancami ĽSNS, vytýčil ale dátum o zákaze strany
03 | 04 | 2019 I redakcia

Najvyšší súd zatiaľ neurčil dátum procesu s predsedom parlamentnej strany ĽSNS Mariánom Kotlebom. Rovnako senáty Najvyššieho súdu zatiaľ neurčili dátumy svojich zasadnutí v prípade dvoch ďalších poslancov za Ľudovej strany - Stanislava Mizíka a Milana Mazureka obžalovaných v dvoch iných prípadoch.


Spomínané trestné veci vyšli na povrch na Najvyššom súde v auguste 2018."Termíny verejných zasadnutí zatiaľ vytýčené nie sú," uviedla hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

V prípade kauzy šekov predsedu Mariana Kotlebu hovorkyňa zopakovala, že táto trestná vec bola doručená 24. septembra minulého roka.„Senát NS SR sa potrebuje oboznámiť s nálezom ÚS SR z 9. januára 2019, v ktorom sa konštatuje, že niektoré časti ustanovení Trestného zákona týkajúce sa trestných činov extrémizmu sú v rozpore s Ústavou SR. Senát bude postupovať naďalej v zmysle platnej legislatívy,“ uviedla.

Termín pojednávania päťčlenného senátu Správneho kolégia NS v prípade zákazu, teda rozpustenia ĽSNS je naplánované na budúci utorok dopoludnia. Návrh na rozpustenie strany podal generálny prokurátor Jaromír Čižnár ešte v máji 2017.

Kočnerov trezor - pas z Guiney, plaketa SIS a iné zaujímavosti
Kočnerov trezor je niečo ako malá slovenská Pandorina skrinka. Stále sa dostávajú na povrch nové informácie, čo všetko sa v ňom našlo. Aktuálne sa dostalo na verejnosť, že sa tam nachádzal aj diplomatický pas honorárneho konzula Guinejskej... Čítať ďalej
03 | 04 | 2019 | redakcia


V prípade Mariána Kotlebu Špecializovaný trestný súd v Pezinku odmietol v septembri 2018 obžalobu z prečinu prejavu sympatie k hnutiu potlačenia základných práv a slobôd. Kotlebu taktiež obvinili za darovanie šekov chudobným rodinám v hodnote 1488 eur. Súd rozhodol o odmietnutí obžaloby a vec vrátil naspäť prokurátorovi Úradu.

Poslanca Národnej rady Stanislava Mizíka súd v Pezinku zase na začiatku júla minulého roku oslobodil spod obžaloby. Prokurátor ho obvinil zo zločinov výroby a rozširovania extrémistickych materiálov a prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia za status na Facebooku, ktorý bol podpísaný jeho menom. Podľa sudcu nebolo preukázané, že status napísal poslanec. Prokurátor sa hneď odvolal.