Čína: Pri hasení lesného požiaru prišlo o život 26 požiarnikov
01 | 04 | 2019 I tasr

Najmenej 26 požiarnikov zomrelo cez víkend pri hasení lesného požiaru v odľahlej horskej oblasti v provincii S'-čchuan na juhozápade Číny. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na miestne úrady.


Na hasení požiaru, ktorý vypukol v sobotu v autonómnom tibetskom regióne Muli v nadmorskej výške 4000 metrov, sa podľa informácií ministerstva pre núdzové situácie podieľalo takmer 700 požiarnikov.

Úrady stratili v nedeľu popoludní kontakt s 30 hasičmi po tom, ako v dôsledku náhlej zmeny vetra vznikla v postihnutej oblasti obrovská "ohnivá guľa", uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Záchranári našli 26 tiel požiarnikov a stále pátrajú po ďalších nezvestných členoch hasičského zboru.

Ďalší lesný požiar, ktorý sa podarilo uhasiť v nedeľu po dvoch dňoch, vypukol v severnej provincii Šan-si, uviedla čínska tlačová agentúra Sinchua. Nedošlo pri ňom ku žiadnym stratám na životoch, evakuovaných bolo viac ako 9000 ľudí.

V máji 1987 si lesný požiar v severovýchodnej provincii Chej-lung-ťiang vyžiadal 119 obetí, zranenia utrpelo 102 ľudí a 51.000 osôb zostalo bez domova. Išlo o najtragickejší lesný požiar v novodobých dejinách Číny.