Belgické mesto Lommel odstránilo tabule upozorňujúce na pobyt migrantov
01 | 04 | 2019 I tasr

Samospráva flámskeho mesta Lommel v belgickej provincii Limbursko dala odstrániť 41 tabúľ s nápisom "Pozor na prechod nelegálnych", ktoré  umiestnili extrémne pravicoví aktivisti organizácie Voorpost (Základňa). Uviedla to v pondelok tlačová agentúra Belga.


Mesto Lommel v súčasnosti hostí 800 žiadateľov o azyl v dočasnom centre Parelstrand. Federálna agentúra pre azyl (Fedasil) však nedávno rozhodla, že toto centrum ponechá otvorené ďalších päť mesiacov, až do konca augusta tohto roku.

"Tabule boli väčšinou pred rôznymi školami, kam sa chodia vzdelávať deti žiadateľov o azyl. Bolo naliehavé ich odstrániť," uviedol zástupca starostu Lommelu Peter Vanderkrieken. Tabule s nápismi s protiimigračnou tematikou odstránila polícia v nedeľu ráno. Podľa informácií mestskej samosprávy boli mnohé samolepky organizácie Voorpost objavené aj na budovách a dopravných značkách v meste.

Obecná škola v Lommeli medzitým odsúdila činnosť organizácie Voorpost. "Sme pobúrení, že sa takýmto spôsobom prijímajú opatrenia proti skupine ľudí, ktorí tu zostávajú dočasne. Podobné akcie, ktoré sa začínajú zameriavať na deti, sú úplne nevhodné," opísal situáciu Vanderkrieken.

Primátor mesta Bob Nijs podal v tejto súvislosti sťažnosť na polícii na neznáme osoby. Zároveň vyjadril ľútosť, že "malá skupina ľudí vrhla negatívny obraz" na ich mesto.

Skupina Voorpost bola založená už v roku 1976. Propaguje iredentistické ideály Veľkého Holandska, národného štátu, ktorý by zjednotil všetky holandsky hovoriace územia v Európe. Organizácia sa rovnako zameriava proti islamu a výstavbe mešít, ale aj proti ľavicovým organizáciám, šíreniu drog, pedofílii a proti socializmu.