Hikikomori: Vyše 600.000 Japoncov po štyridsiatke žije v sociálnej izolácii
29 | 03 | 2019 I TASR

Viac než 600.000 Japoncov vo veku viac než 40 rokov žije v úplnej izolácii od spoločnosti, zostávajúc doma v kuse najmenej šesť mesiacov bez sociálnej interakcie. Odhady zverejnila v piatok japonská vláda.


Tento fenomén je v Japonsku taký rozšírený, že získal i vlastné pomenovanie - hikikomori -, ktoré definuje niekoho, kto pol roka nechodí do školy či práce a počas tohto obdobia nekomunikuje s nikým okrem svojej rodiny.

Podľa vládnych odhadov žije v krajine 613.000 "hikikomori" vo veku 40-64 rokov; z ktorých takmer tri štvrtiny tvoria muži.

Anglický generálny prokurátor vyzval na schválenie dohody o brexite
Generálny prokurátor Anglicka a Walesu Geoffrey Cox vyzval v piatok britských poslancov, aby schválili dohodu o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie. Uviedol, že je to posledná šanca, ako zabezpečiť, že sa brexit odloží do 22.... Čítať ďalej
29 | 03 | 2019 | TASR


"Toto číslo je väčšie, než sme si predstavovali. Hikikomori nie je problémom iba mladších ľudí," uviedol pre agentúru AFP predstaviteľ japonského kabinetu zodpovedný za predmetný prieskum. Až donedávna sa predpokladalo, že daný fenomén sa týka najmä tínedžerov a dvadsiatnikov, avšak starnúce obyvateľstvo Japonska zaznamenáva nárast hikikomori v strednom veku. Približne polovica z ľudí zahrnutých vo výskume bola samotárska viac než sedem rokov, doplnili vládne zdroje.

Dané číslo je vyššie než odhadovaný počet hikikomori mladších než 39 rokov. Predpokladá sa, že mnohí hikikomori sú finančne závislí od svojich starnúcich rodičov.

Rika Uedová, ktorá pracuje pre neziskovú organizáciu podporujúcu rodičov hikikomori, uviedla, že výsledok vládneho prieskumu ju neprekvapil. "Ukazuje to, že v japonskej spoločnosti je náročné žiť. Musíme sa seba spýtať, čo pre nás znamená šťastný život," povedala Uedová, podľa ktorej sa vo workoholickom a konformnom Japonsku vyvíja na jednotlivcov obrovský tlak.