Overovanie kvality armádnych nákupov bude efektívnejšie
27 | 03 | 2019 I TASR

Procesy štátneho overovania kvality výrobkov a služieb na účely obrany sa majú zefektívniť. Zjednodušiť sa má aj kodifikačná činnosť pri nákupoch a kontrole kvality. Vláda v stredu schválila návrh novely zákona o obrannej štandardizácii, ktorá reaguje na smernicu Severoatlantickej aliancie.


Po novom budú môcť dodávatelia produktov a agentúry pre kodifikáciu spracúvať návrhy kodifikačných údajov prostredníctvom elektronického prístupu do kodifikačného informačného systému. Návrh zároveň upravuje práva a povinnosti používateľa produktu, povinnosti dodávateľov a agentúr pre kodifikáciu, priblížilo ministerstvo obrany.

Novela sa dotýka aj pôsobnosti Úradu pre obrannú štandardizáciu, kodifikáciu a štátne overovanie kvality, a to v oblasti prideľovania prístupu do kodifikačného informačného systému a poskytovania údajov z neho.

Do Venezuely prichádzajú experti z Ruska, medzi nimi sú aj IT špecialisti
Medzi ruskými špecialistami, ktorých Moskva vyslala do Venezuely, sú aj odborníci na počítačovú bezpečnosť. Do Latinskej Ameriky pricestovali ako súčasť vojenského kontingentu. Čítať ďalej
27 | 03 | 2019 | TASR


Zákon o obrannej štandardizácii sa zameriava na zosúladenie technických prostriedkov používaných slovenskými ozbrojenými silami a činnosti ich jednotiek s podmienkami interoperability s armádami členských krajín NATO, ako aj ostatných štátov. Používaná technika by mala byť na zodpovedajúcej úrovni a kvalite, logistické zabezpečenie by sa malo realizovať operatívne a efektívne.

V prípade odobrenia novely zo strany parlamentu a prezidenta, by mal návrh nadobudnúť účinnosť od 1. augusta 2019.