Na oslavy 75. výročia SNP vyčlenila vláda skoro 3,5 milióna eur
27 | 03 | 2019 I TASR

Príprava a organizácia osláv 75. výročia Slovenského národného povstania by mala stáť 3.438.492 eur. Predpokladá to návrh Ministerstva kultúry SR na ich organizačné a finančné zabezpečenie, ktorý v stredu schválila vláda.


Rozpočet ráta nielen s organizáciou samotných podujatí, ale aj s nákladmi na opravu a úpravu priestorov, v ktorých sa jednotlivé akcie budú konať. Napríklad na nevyhnutné stavebné úpravy Pamätníka SNP v Banskej Bystrici sa predpokladá investícia vo výške 210.000 eur, na opravu Pamätníka Nemecká 220.000 eur. V navrhovanom rozpočte finančného zabezpečenia je tiež 327.000 eur na zabezpečenie opravy komunikácií v Banskej Bystrici, ktorými povedie vojenská prehliadka.

Neštandardné financovanie prezidentskej kandidátky Čaputovej
Medializovaná informácia, že jeden z kandidátov podal návrh na Ústavný súd pre neplatnosť volieb a jedným z dôvodov je porušenie zákona Zuzanou Čaputovou , ktorá minula na prezidentskú kampaň viac ako jej to zákon dovoľuje vyvolala okamžite... Čítať ďalej
27 | 03 | 2019 | Zuzana Vargová


Rozpočtové položky sa týkajú aj zabezpečenia bezpečnosti."Na bezproblémový priebeh osláv bude dohliadať približne 1250 príslušníkov Policajného zboru SR," informuje MK. Rozpočtované sú aj náklady na propagáciu podujatí i mediálne výstupy.

Podujatia sprevádzajúce oslavy sa začnú už v júni, jadro osláv bude koncentrované do obdobia od 26. do 30. augusta. Podujatia sa budú okrem Banskej Bystrice konať aj v ďalších mestách, napríklad vo Zvolene, Lučenci, Banskej Štiavnici či Trnave. V predvečer hlavného dňa osláv ocenia osobnosti, ktoré aktívne podporujú aktivity Múzea SNP alebo s ním dlhoročne spolupracujú. "Na slávnostnej vojenskej prehliadke, ktorá sa uskutoční v Banskej Bystrici 29. augusta popoludní, sa zúčastnia aj jednotky OS SR v replikách dobových uniforiem príslušníkov jednotiek bojujúcich v SNP," uvádza rezort kultúry.

Hlavnými organizátormi 75. výročia osláv SNP sú Úrad vlády SR, Ministerstvo obrany SR a MK SR v spolupráci s Múzeom SNP v Banskej Bystrici, ktoré je v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti.