Exprezidenta Interpolu budú v Číne stíhať za korupciu
27 | 03 | 2019 I TASR

Čína bude trestne stíhať bývalého prezidenta medzinárodnej policajnej organizácie Interpol Meng Chung-weja za korupciu. Na základe vyšetrovania je podozrivý z toho, že bral úplatky a porušil disciplinárne predpisy, oznámil v stredu protikorupčný orgán vládnucej Komunistickej strany Číny.


Menga, ktorý bol aj námestníkom ministra verejnej bezpečnosti, tiež vylúčili zo strany a odvolali zo všetkých oficiálnych funkcií, vyplýva z oznámenia, o ktorom informovali agentúry Reuters a AFP.

"Meng Chung-wej nemá stranícke zásady... nehlási osobné záležitosti v súlade s predpismi... a odmieta realizovať rozhodnutie ústredného výboru strany," uviedla vo vyhlásení stranícka Ústredná komisia pre disciplinárnu inšpekciu.

Interpol vlani v októbri oznámil, že Meng odstúpil z funkcie prezidenta policajnej organizácie. Francúzske úrady predtým uviedli, že jeho manželka nahlásila jeho nezvestnosť po tom, ako v septembri odcestoval do vlasti z francúzskeho Lyonu, kde Interpol sídli. Čínske úrady neskôr informovali, že je obvinený z prijímania úplatkov.

Sýria požiadala o urgentné zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN
Sýrska vláda požiadala v utorok o urgentné zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN venované otázke Golanských výšin. Ide o reakciu na krok Spojených štátov, ktoré v pondelok uznali zvrchovanosť Izraela nad týmto sporným územím, informovala v stredu... Čítať ďalej
27 | 03 | 2019 | TASR


Funkcie prezidenta Interpolu sa Meng ujal v novembri 2016 ako vôbec prvý Číňan. Po jeho odstúpení zvolilo generálne zhromaždenie Interpolu v novembri za jeho nástupcu dovtedajšieho viceprezidenta organizácie, Juhokórejčana Kim Čong-janga.