V Paríži sa konala prvá schôdza francúzsko-nemeckého parlamentného zhromaždenia
25 | 03 | 2019 I tasr

Francúzsko a Nemecko v pondelok uskutočnili v Paríži svoju prvú spoločnú parlamentnú schôdzu, ktorá je súčasťou záväzkov oboch krajín nadviazať užšie bilaterálne vzťahy.


Z každej krajiny sa stretlo 50 poslancov z takmer všetkých politických strán, úmerne k ich počtom v národných parlamentoch, informuje stanica BBC. Nové spoločné nemecko-francúzske parlamentné zhromaždenie sa má v budúcnosti stretávať dva razy do roka, striedavo v Nemecku a vo Francúzsku.

Jeho vytvoreniu predchádzalo podpísanie Aachenskej zmluvy, ktorá posilňuje spoluprácu Francúzska a Nemecka v Európe.

Účelom tohto telesa je implementovať zmienený dokument, podpísaný v januári, a monitorovať "záležitosti spoločného záujmu" vrátane zahraničnej politiky, bezpečnosti a obrany. Uznesenia spoločného parlamentného orgánu však nebudú právne záväzné pre národné parlamenty jednej ani druhej krajiny.

Pondelkové zasadanie malo prevažne slávnostný a procedurálny charakter, pričom došlo k podpísaniu predmetnej dohody, ktorú už odobrili obe strany - nemecký Spolkový snem i francúzske Národné zhromaždenie. Predseda dolnej komory francúzskeho parlamentu Richard Ferrand označil schôdzu za "historický deň".

Aachenskú zmluvu podpísali francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová. Táto iniciatíva prichádza v čase, keď Európsku úniu opúšťa jeden člen - Británia - a v niekoľkých členských štátoch je na vzostupe populizmus pravicovej politiky, pripomína BBC.

Úlohou nemecko-francúzskeho parlamentného zhromaždenia má byť dohľad nad uplatňovaním Elyzejskej zmluvy, ktorú Berlín a Paríž uzavreli v roku 1963, ako aj novej zmluvy o priateľstve medzi krajinami, podpísanej v Aachene.

Zmluva tiež ukladá, že obe krajiny budú zastávať rovnaký postoj a vydávať spoločné vyhlásenia k významným otázkam EÚ, pričom túto stratégiu budú uplatňovať aj v samotnej Únii.

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini je však otvoreným oponentom tejto iniciatívy, ktorú označuje za "francúzsko-nemeckú os", pričom sa všeobecne očakáva, že v májových voľbách do Európskeho parlamentu bude stáť na čele euroskeptickej aliancie.

Kritický názor na posilňovanie nemecko-francúzskeho spojenectva vyjadril aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker, ktorý varoval, že "posilňovanie spolupráce v malých formátoch nie je alternatívou kooperácie všetkých v Európe".