Haiti: Premiér Jean-Henry Céant odstúpil, dočasne ho nahradil Jean-Michel Lapin
22 | 03 | 2019 I tasr

Haitský premiér Jean-Henry Céant sa vo štvrtok vzdal svojej funkcie; tri dni po tom, ako parlament vyslovil nedôveru jeho šesťmesačnej vláde. Informuje o tom tlačová agentúra DPA.


Prezident Jovenel Moise zároveň vymenoval za nového dočasného premiéra Jeana-Michela Lapina, bývalého ministra kultúry a komunikácií, ktorý bude zastávať post ministerského predsedu do vytvorenia novej vlády.

Céant prevzal premiérsky úrad vlani v septembri. Vo februári jeho vláda čelila masívnym protestným zhromaždeniam, organizátori ktorých ju obviňovali z korupcie, nefunkčnosti, neschopnosti znížiť infláciu a častých výpadkov v dodávkach elektrickej energie. Násilie si vyžiadalo desiatky mŕtvych. Demonštranti zároveň požadovali odstúpenie hlavy štátu.

"Aby som predišiel ústavnej kríze vo svojej vlasti, ktorá tak veľmi potrebuje mier, vzdávam sa funkcie," uviedol Céant v liste adresovanom Moisemu. Ten bude v nasledujúcich dňoch so zákonodarcami konzultovať, kto by mal zostaviť novú vládu.

Za Céantovo odvolanie v pondelok hlasovalo 93 poslancov, šiesti boli proti a traja sa zdržali hlasovania. Jej kritici tvrdia, že za pol roka na čele haitskej vlády nedokázal zlepšiť životné podmienky ľudu tejto karibskej krajiny. Medzi Moisem a Céantom často vznikali rozpory brániace premiérovi vo výkone jeho ústavnej povinnosti, ktorou je riadenie štátu.

Haiti je najchudobnejšou krajinou na západnej pologuli, pričom až 60 percent z približne desiatich miliónov jej obyvateľov žije podľa Svetovej banky (WB) pod hranicou chudoby (2,4 dolára na deň na jednu osobu).