USA vďaka základni Ramstein zatiahli Nemecko do vojny v Jemene. Ide o útoky dronov, tvrdia žalobcovia
21 | 03 | 2019 I Peter Králik

V spore o zodpovednosť Nemecka za americké útoky dronov v Jemene dosiahli žalobcovia čiastočný úspech. Berlín musí zistiť, či Amerika vo svojich operáciách kontrolovaných základňou v Ramsteine ​​rešpektuje medzinárodné právo, rozhodol Vyšší správny súd (OVG) v Münsteri.


Vzhľadom na veľký význam a politický rozmer prípadu však bola umožnená revízia na Spolkovom správnom súde. Navrhovatelia údajne stratili príbuzných vo svojej vlasti a báli sa o svoje životy pri útokoch dronmi, informuje Frankfurter Allgemeine Zeitung.

To bol "zrejmý faktický dôkaz" že Spojené štáty využívajú zariadenie leteckej základne v Ramsteine ​​k realizácii smrtiacich úderov s dronmi v Jemene a to "prinajmenšom čiastočne porušuje medzinárodné právo," povedal predsedajúci sudca Wolf Sarnighausen. Je dokázané, že satelitné vysielacie stanice v Ramsteine ​​hrajú doteraz hlavnú úlohu v misiách dronov.

Žalobcovia neuspeli, ale s dôležitou požiadavkou: Spolková republika nemôže USA zakázať používanie leteckej základne v Ramsteine ​​pre misie. Ak by však právne vyšetrovanie ukázalo porušenie medzinárodného práva, tak by musela spolková vláda zaistiť u Spojených štátov dodržiavanie medzinárodného práva.



Súd v Münsteri predtým odmietol obvinenia somálskeho občana, ktorý tvrdil, že Nemecko porušilo svoje povinnosti, bez toho, aby urobilo niečo, čo by zabránilo americkým dronom v útoku zo základne v Ramsteine. Podľa žalobcu bol jeho otec zabitý 24. februára 2012 počas náletu amerických dronov. Súd nazval obvinenie "neopodstatneným" a "neprípustným". Súd teda nedospel k záveru, že otec žalobcu bol pri incidente v roku 2012 skutočne zabitý ozbrojeným americkým dronom.