Paška prirovnal rokovanie s USA o vojenskej spolupráci k augustu 1968 a pozývaciemu listu, aký napísal Biľak
21 | 03 | 2019 I Roman Suchý

O obrannej spolupráci s USA bude premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) hovoriť v piatok (22. 3.) so šéfom diplomacie Miroslavom Lajčákom (nominant Smeru-SD) a ministrom obrany Petrom Gajdošom (SNS). Lajčák, ktorý dohodu vysvetľoval poslancom na štvrtkovom parlamentnom výbore pre európske záležitosti, očakáva, že sa podarí dostať debatu o dohode do štandardných rámcov. Jeho predstavy už teraz narážajú  na zreteľný a oprávnený odpor SNS. 





Jaroslav Paška z SNS prirovnal rokovanie s USA o vojenskej spolupráci k augustu 1968. „Tento dokument je takým istým pozývacím listom, aký napísal Vasil Biľak. A dobre vieme, že z toho bola trvalá prítomnosť vojsk Varšavskej zmluvy,“ povedal na tlačovej konferencii.




Paška tvrdí, že minister zahraničia Lajčák rokuje o dohode, ktorá má byť „prípravou pre budúce umiestnenie amerických síl“.

Kvôli rokovaniam s USA sa má v piatok stretnúť premiér Pellegrini s ministrom zahraničia Lajčákom a ministrom obrany Gajdošom. Predseda SNS Andrej Danko pohrozil rozpadom koalície, ak by Slovensko americké peniaze prijalo.

Slovensko rokuje s USA o obrannej dohode s označením DCA, ktorej súčasťou má byť aj čerpanie 105 miliónov dolárov na modernizáciu letísk. Paška tvrdí, že väčšina investícií by smerovala do kapacít, ktoré by vyhovovali americkej, nie slovenskej armáde.

„Gro peňazí je určené na vybudovanie muničných skladov americkej armády. Nejde o posilnenie Slovenska, ale o posilnenie kapacít americkej armády na slovenskom území,“ hovorí Paška.

Zároveň povedal, že proti muničným skladom na letisku Sliač by boli aj miestni obyvatelia, ktorí by mali dostať možnosť vyjadriť sa k tomu.