Komentár Jany TELEKI: Orbán takticky vyhral, vylúčenie FIDESZ-u z frakcie EĽS sa nekoná
21 | 03 | 2019 I Jana Teleki

Aj keď niektoré Európske média zverejňovali iný scenár a závery ako skutočne prebehol akt rokovania o pozastavení členstva FIDESZ v EĽS, udalosti prebehli inak. Radikálny návrh 13 Európskych strán v EĽS požadoval vylúčenie FIDESZu, a aj keď Judith Sargentini okolo toho fanaticky agitovala, rokovanie prebehlo inak. Podľa informácii BBC Orbán predbehol rokovanie a oznámil, že ak by došlo k obmedzeniu FIDESZu v EĽSP, tak vystúpi zo zoskupenia a založí vlastnú frakciu.


Európska ľudová strana a FIDESZ sa nakoniec dohodli. FIDESZ nie je vylúčený, nemá ani pozastavené členstvo. Aj napriek tomu, že Mark Weber požadoval už medializované ospravedlnenie, splnenie jednoznačných kritérií určených EĽS – oproti čomu podľa Spiegelu Francúzi preferovali kompromis. Holanďania posilnení aj účasťou Sorosa mladšieho v kuloároch požadovali pozastavenie členstva s tvrdením, že FIDESZ sa už nespráva ako člen EĽS.


Zrodilo sa typické diplomatické rozhodnutie.


Podľa Orbána EĽS potrebuje konzervatívne kresťanské sily. Jeho argumentácia, ale aj jasné polarizovanie stanoviska o opustení EĽS a založenie novej frakcie boli jasným posolstvom, že do tejto frakcie sa zoskupia politické sily, s ktorými si Orbán na základe názorovej zhody na migráciu vytvára silnú politickú skupinu. Jedná sa nielen o Rakúsko a Taliansko, ktorí oznámili že budú vetovať vylúčenie FIDESZu a majú veľmi synergickú migračnú politiku, ale aj Poľsko, ktorého spojenectvo Orbán na nedávnom slávnostnom zhromaždení 15.marca označil za historické a bratské spojenectvo. Samozrejme v prípade takého postupu by sa dostali do novej situácie aj polarizujúce sa strany EĽS a museli by myslieť hlavne na blížiace sa voľby do EP, kde imigračná politika bude zlomom v úspešnosti všetkých kandidátov.


Komentár Petra Králika: Emeritný biskup Bezák a jeho "dvojité agentstvo" v liberálnom tábore
Bývalý arcibiskup Róbert Bezák vyčíta prezidentskému kandidátovi Marošovi Šefčovičovi jeho údajné "dvojité agentstvo" v Európskej socialistickej strane keďže o sebe vyhlasuje, aký je hlboký veriaci. Čím je potom práve Bezák, ktorý vyjadril podporu... Čítať ďalej
20 | 03 | 2019 | Peter Králik

Rada troch Mudrcov má vysloviť názor


Pod tlakom týchto okolností sa zrodila dohoda mimo rozhodnutie o vylúčení, podľa ktorej politiku a postoje FIDESZu má skúmať Rada troch múdrych, podobne ako tomu už raz došlo v roku 2000, keď pozastavili činnosť Rakúskej ľudovej strane vedenej Wolfgangom Schüsselom pre spojenie s Rakúskou stranou slobody. Vtedy po prvýkrát rozhodovala takáto rada. Orbán prehlásil, že tomuto modelu verí a dôveruje v správne rozhodnutie. Členom tejto rady by mal byť podľa správy nemeckého BILDu z 11.marca práve spomenutý Wolfgang Schüssel, ktorý v minulosti bol v podobnej situácii ako je teraz Orbán, ďalej Hans-Gert Pöttering, bývalý predseda EP a Herman van Rompuy bývalý predseda Rady EP, vplyvný politik Nemeckej CDU.


Nuž a šalamunské je rozhodnutie preto, lebo toto rozhodnutie sa má zrodiť po voľbách do EP. Skôr ani nemôže byť, nakoľko by vyvolalo ďalší spor a dohady v EP. Navrhovatelia vylúčenia FIDESZu kapitulovali v závane predvolebných búrok, ktoré pre niektoré ľudové strany neveštia nič dobré pre ich proti migračnú politiku a prestali hrať vabank, kalkulujúc aj s týmto významným faktorom. S tým samozrejme kalkuluje aj Orbán ako dobrý stratég kalkuluje a vie, že to bude významný výsledok aj pre rozhodnutie Rady troch mudrcov.


Orbán spor s Ľudovou stranou a s Weberom vyhral, vedia to obaja.


Životnosť tejto frakcie v EP a v takom zložení a v takej politickej orientácii končí dňom výsledku volieb do Európskeho parlamentu. Pravdepodobnosť, že by vyhrali proimigračné sily je minimálna a Orbán predstavuje politicky aj takticky významnú rozhodovaciu veličinu pri tvorbe názorov na bezpečnosť Európy. Doterajšie spory s Judith Sargentini, ktorá vyvolala doslovne inváziu proti maďarskej suverenite sa vlastne dostávajú na vedľajšiu kolaj, prioritou sa stáva bezpečnosť Európy a nie mocenské boje a lobistické akcie proimigračných aliberálnych síl. Spľasla aj agenda, ktorá mala byť predvolebným úspechom odporcov FIDESZu a Orbána v EP. A tak po voľbách čaká frakciu EĽS zásadná rekonštrukcia. Buď prirodzenou cestou podľa volebných výsledkov, alebo v prípade nezhody úplne novej frakcie, ktorá po rokoch otvorí inú etapu akú založil Helmut Kohl v Európskej politike.


Začali skutočné voľby do Európskeho parlamentu