Rusko vyzvalo EÚ a NATO, aby uznali voľbu krymských občanov v referende
19 | 03 | 2019 I Roman Suchý

Zástupcovia EÚ a NATO by mali prestať „zapájať sa do politiky“ a počúvať „hlas Krymu“. Uvádza sa to v správe ruského ministerstva zahraničných vecí, ktorá je zverejnené na internetovej stránke ministerstva.


Ruskí diplomati sa vyjadrujú k vyhláseniam vysokého predstaviteľa EÚ pre zahraničnú politiku Frederiki Mogerihini a Rady NATO, ktorí odmietajú uznať ruskú identitu Krymu.


„Je čas uznať demokratickú voľbu obyvateľov Krymu a Sevastopolu a venovať pozornosť pozitívnym zmenám v živote v Ruskej federácii, ako to už urobili mnohí nestranní predstavitelia verejných a politických kruhov západných krajín,“ komentuje ministerstvo zahraničných vecí Ruskej federácie.


Voľba občanov  Krymu ukázala „celému svetu, čo je skutočná, nie fiktívna demokracia,“ sú si istí ruskí diplomati.


Komentár poukazuje na pozitívne momenty v živote polostrova po vstupe do Ruska: riešenie problému zásobovania energiou, budovania diaľnice Tavrida a budovania sociálnych zariadení. Zodpovednosť za militarizáciu čiernomorského regiónu, autori priradili NATO.


Hovoríme o predĺžení trvania prítomnosti aliančných lodí v Čiernom mori z 80 na 120 dní a o nasadení systémov raketovej obrany USA v Rumunsku. Ministerstvo zahraničných vecí tiež kritizovalo západných kolegov, aby sa dohodli na pomenovaní ukrajinských nacionalistoch, ako aj na vízovej diskriminácii voči obyvateľom polostrova.


18. marca 2014, po referende, sa Krym stal súčasťou Ruska. To bol jeden z dôvodov zavedenia západných sankcií proti Rusku. Podmienkou ich zrušenia je návrat polostrova na Ukrajine. Ruský prezident Vladimir Putin opakovane preukázal, že sa tak nestane.