Brexit: Odklad nie je "istý ani automatický", vyhlásil poradca Macrona
19 | 03 | 2019 I tasr

Prípadná britská žiadosť o odklad brexitu, pôvodne naplánovaného na 29. marca, nebude slepo, bezvýhradne prijatá. V utorok to vyhlásil poradca francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.


 "Odklad nie je istý ani automatický," povedal podľa tlačovej agentúry AFP nemenovaný poradca Macrona a zopakoval tak podmienku viacerých predstaviteľov Európskej únie, že britská premiérka Theresa Mayová musí jasne vysvetliť dôvody, prečo je odklad potrebný.

Mayová sa zo všetkých síl snaží vyhnúť chaotickému odchodu z EÚ, teda brexitu bez dohody, pričom brexit by mal podľa pôvodného plánu nastať už o desať dní. Lídri EÚ pritom dúfali, že Mayová príde vo štvrtok 21. marca na samit v Bruseli s plánom, na základe ktorého bude dohoda pred konečným termínom brexitu ratifikovaná.

Avšak kľúčoví hráči EÚ Nemecko a Francúzsko už varovali, že nebudú súhlasiť s odkladom brexitu len preto, aby premiérke zachránili kožu.

Macronov poradca uviedol, že Francúzsko posúdi žiadosť Británie o odklad podľa dvoch kritérií.

"Prvé hľadisko: existuje plán, stratégia, ktoré odklad oprávňujú?" vysvetlil poradca.

"Druhé hľadisko: musíme preskúmať vplyv odkladu na Európsku úniu," dodal.

Podľa ďalších slov Macronovho poradcu môže dlhšie zotrvávanie Británie v Únii znamenať, že ostrovná krajina bude súčasťou EÚ aj počas májových volieb do Európskeho parlamentu, bude musieť mať zastúpenie na stretnutiach či samitoch EÚ a bude sa musieť podieľať na rozhodnutiach o budúcnosti EÚ.