O volebný debakel Krajniaka sa postarali duo Čaputová a Harabin
18 | 03 | 2019 I Roman Suchý

Agentúra Focus dnes zverejnila informácie o tom, koho volili sympatizanti vybraných politických strán v 1. kole prezidentských volieb. Tie sú založené na výsledkoch prieskumu, ktoré agentúra pripravila pre televíziu Markíza.


Z výsledkov vieme vyčítať viacero faktov. Prvým je úspech Štefana Harabina u "neštandardných" politických zoskupení. To ale nie je prekvapením, tým je skôr jeho úspech u tradičných strán ako sú SMER a SNS. Tiež prekvapila jeho jedenásťpercentná podpora u voličov OĽaNO.

Sme rodina chce v NRSR vziať možnosť zdržať sa pri hlasovaní o zákone
18 | 03 | 2019 | TASR


Na druhú Zuzana Čaputová bodovala takmer u každého, výnimkou sú voliči Kotlebu a strany SMER. Najväčší podiel hlasov mala medzi koalíciou PS+SPOLU a SaS.

Ďalším faktom je, že zatiaľ čo u iných strán, ak ich predsedovia alebo členovia kandidovali, tak získavali väčšinovú podporu od svojich voličov. Jedinou výnimkou je hnutie SME RODINA, kde podpredsedu Milana Krajniaka volilo za prezidenta len necelá štvrtina opýtaných voličov hnutia. Čaputová, ktorá pochádza z názorovo iného sveta než konzervatívny Krajniak, mala u voličov SME RODINA o desať percent väčšiu podporu. Štefan Harabin sa umiestnil nižšie než Krajniak, no jeho podpora sa tiež vyšplhala relatívne vysoko - sedemnásť percent opýtaných ho volilo za hlavu štátu.

Facebook FOCUS Marketing & Social Research