Tisíce Chorvátov v uliciach Záhrebu protestovali proti domácemu násiliu
16 | 03 | 2019 I TASR

Tisíce Chorvátov vyšli v sobotu do ulíc hlavného mesta Záhreb, aby požadovali prísnejšie opatrenia proti domácemu násiliu a ďalšie vzdelávanie pre zamestnancov štátnych inštitúcií, ktoré by im mohlo pomôcť riešiť tento problém. Informovala o tom agentúra Reuters.


Protestné zhromaždenie vyvolal nedávny prípad domáceho násilia na chorvátskom ostrove Pag ležiacom v Jadranskom mori, kde otec vyhodil z okna horného poschodia svoje štyri deti. Deti vo veku tri, päť, sedem a osem rokov utrpeli vážne zranenia.

Protest organizovali aktivisti z hnutia #Spasime (Zachráň ma), ktoré v priebehu dvoch týždňoch podporilo na sociálnych sieťach viac 45,000 ľudí.

Komisárka OSN žiada vzdelávanie sudcov a policajtov ohľadne násilia proti ženám
Sudcovia, prokurátori a policajti po celom svete potrebujú mať špeciálny kurz, aby vedeli správne zvládnuť prípady násilia proti ženám. V piatok to vyhlásila vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Michelle Bacheletová, ktorú citovala tlačová... Čítať ďalej
08 | 03 | 2019 | TASR


"Žiadame, aby prípad domáceho násilia bol v krajine považovaný za trestný čin, nie za priestupok," uviedol na margo požiadaviek jeden z aktivistov. Účastníci protestu tiež požadujú lepšie vzdelávanie na školách a viac školení pre zamestnancov štátnych inštitúcií v boji proti domácemu násiliu.

"Je zrejmé, že príslušné inštitúcie zlyhávajú," povedala jedna z hlavných organizátorov protestu Jelena Otasevičová Babičová, pričom poukázala na "šokujúce"štatistiky v krajine.

Podľa štatistík v rokoch 2012-2017 v Chorvátku na následky domáceho násilia spáchanom zo strany partnerov, bývalých partnerov či iných blízkych osôb zomrelo 90 žien. Iba v roku 2017 zaznamenala polícia 11,506 prípadov domáceho násilia.

Sobotného protestu sa zúčastnil aj chorvátsky premiér Andrej Plenkovič, ktorý uviedol, že je pripravený túto otázku riešiť.