SaS chce, aby sociálne dávky mohli dobudúcna prijímať aj obce či iné osoby
16 | 03 | 2019 I TASR

Ustanovenie týkajúce sa poukazovania dávok by sa podľa SaS malo upraviť. Doplniť by sa mala možnosť ustanoviť za osobitného príjemcu aj blízku osobu poberateľa dávky sociálneho poistenia, respektíve obec, a to bez súhlasu poberateľa, ak mu jeho zdravotný stav neumožňuje vyjadriť súhlas.


Opozičná strana to chce dosiahnuť v návrhu zákona o sociálnom poistení, ktorý predložila na najbližšiu schôdzu parlamentu so začiatkom 26. marca.

Podľa doterajšej právnej úpravy môže Sociálna poisťovňa ustanoviť osobitného príjemcu s jeho súhlasom a so súhlasom poberateľa dávky alebo zákonného zástupcu vtedy, ak poberateľ dávky alebo zákonný zástupca zo zdravotných dôvodov nemôže výplatu dávky prijímať.

Ako narábať s preplatkom na poistnom? Aké scenáre brexitu dajú občanom EÚ sociálne istoty?
23 | 02 | 2019 | Alex Adamecký


Liberáli navrhujú, aby bolo umožnené ustanoviť osobitného príjemcu aj bez súhlasu poberateľa, ak mu to nedovoľuje zdravotný stav. Za osobitného príjemcu je možné v takomto prípade ustanoviť blízku osobu poberateľa dávky sociálneho poistenia.

"Sociálna poisťovňa v zmysle návrhu bude povinná ustanoviť osobitného príjemcu len na základe potvrdenia ošetrujúceho lekára najneskôr do troch dní," konštatuje sa v predkladacej správe.

Návrh reaguje aj na situácie, keď poberateľ dávky sociálneho poistenia nemá blízku osobu, ktorá by ujmu poberateľa dôvodne pociťovala ako svoju vlastnú. V takom prípade by podľa predkladateľov bolo možné rovnako v priebehu troch dní ustanoviť za osobitného príjemcu aj obec, kde má poberateľ dávky trvalý pobyt.

"Dôvodom návrhu sú opakované a dlhoročné problémy stoviek poberateľov dávok sociálneho poistenia a ich najbližších príbuzných, keď sa väčšinou náhle a nečakane ocitnú v situácii, že nie sú schopní zo zdravotných dôvodov prijať dávku, ktorá sa im vypláca v hotovosti a nemajú zriadený bankový účet, čo je osobitne časté u seniorov, ale aj u ľudí s ťažkým zdravotným postihnutím," priblížili predkladatelia.