Prezidentské voľby 2019 - Minúta po minúte
16 | 03 | 2019 I Alexander Adamecký, TASR

Hlavný denník vám prináša aktualizované informácie z prostredia dnešných volieb prezidenta Slovenskej republiky.



22:00 - Volebné miestnosti sa zatvorili


Ak si želáte sledovať volebné dianie aj naďalej, pokračujte
Volebná noc - minúta po minúte - Víťazkou je Čaputová, do druhého kola pokračuje so Šefčovičom
16 | 03 | 2019 | Alexander Adamecký, TASR
.

21:07 - V okrese Trnava riešila komisia dva podnety


Priebeh volieb v obvode Trnava a Hlohovec hodnotila okresná volebná komisia ako pokojný. Jej členovia vykonali viacero výjazdov do volebných okrskov, podľa predsedu Ivana Moravanského takmer všetky hlásili vyššiu účasť ako v predchádzajúcich prezidentských voľbách.

"Riešili sme dva podnety, oba v Trnave," uviedol Moravanský pre TASR. V prvom prípade išlo o zámenu pri zápise otca a syna, ktorí mali totožné krstné meno i priezvisko. V druhom prípade sa voľby domáhal muž, ktorého mala volebná komisia už zaevidovaného ako absolventa volebného aktu. Muž ale podľa Moravanského tvrdil, že on voliť nebol a že podpis pri jeho mene nie je jeho. "Okrsková volebná komisia privolala členov okresnej komisie. My sme mu po preskúmaní okolností neumožnili opäť voliť," povedal Moravanský. Muž s verdiktom komisie spokojný nebol a mal vyhlásiť, že sa obráti na súd. 

20:43 - Moratórium sa predlžuje do 23.16 h


Volebné moratórium sa skončí až o 23.16 h. Dôvodom je predĺženie hlasovania už v dvoch volebných okrskoch, konkrétne vo volebnom okrsku v Malackách a v Medzanoch (okres Prešov). Informovala o tom riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

O predĺžení moratória rozhodol incident v Medzanoch."Volič odcudzil hlasovaciu urnu aj s hlasovacími lístkami, vyniesol ju z volebnej miestnosti, pričom došlo k jej poškodeniu. Počas tejto hodiny aj 16 minút bolo potrebné overiť obsah hlasovacej schránky, či nedošlo k nejakému odcudzeniu alebo zmanipulovaniu. Keď sa presvedčili, že je všetko v poriadku, dala sa do volebnej miestnosti nová hlasovacia schránka a po hodine 16 sa hlasovanie obnovilo. O tento čas je potrebné predĺžiť hlasovanie v obci a o tento čas sa predlžuje volebné moratórium," vysvetlila Chmelová.

Podľa riaditeľky odboru volieb je dôvodom zmeny situácie aj fakt, že v obci Medzany ide o dlhší čas prerušenia volieb."Ide už o dva okrsky, o obec Medzany a takisto o okrsok v meste Malacky, a nejde o 35 minút, ale už o vyše hodiny. Z tohto pohľadu sa domnievame, že je potrebné predĺžiť volebné moratórium, a zrejme sa posunie aj uverejňovanie výsledkov volieb," doplnila.

Chmelová tiež potvrdila, že predbežné neoficiálne výsledky bude možné zverejňovať neskôr, po 23.16 h. O tomto čase teda začne zverejňovať výsledky Štatistický úrad SR na webe volbysr.sk. "Sumarizácia bude prebiehať od 22.00 h tak, ako budú spracované výsledky jednotlivých okrskov, ich prvé zverejnenie bude však až po uvedenej hodine," priblížila hovorkyňa úradu Jana Morháčová.

20:36 - Záujem o voľby v okrskoch v Bratislave značne zvyšujú voličské preukazy


Záujem o prezidentské voľby je v niektorých okrskoch v najväčších bratislavských mestských častiach vysoký. Môže za to najmä možnosť hlasovať na voličské preukazy. TASR to potvrdili hovorcovia viacerých miestnych samospráv.

"V niektorých volebných okrskoch sme museli dopĺňať hlasovacie lístky, pretože prichádza veľmi veľa ľudí s hlasovacím preukazom," povedal hovorca Nového Mesta Marek Tettinger. Priebeh volieb je však naďalej pokojný, bez komplikácií. Volebné lístky museli dopĺňať aj v Petržalke, čo potvrdil Radovan Choleva, vedúci oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu.

Obdobná situácia je napríklad aj v Starom Meste. "V niektorých volebných okrskoch sa pre istotu doplnili a opečiatkovali ďalšie hlasovacie lístky," poznamenal Matej Števove, hovorca staromestskej starostky. Viacerým komisiám by totiž pôvodné počty hlasovacích lístkov mohli do večera dôjsť.

Voľby sú aj v tejto mestskej časti rovnako pokojné. Podľa hovorcu sa v mestskej časti riešili niekoľko prípadov, keď chceli občania s trvalým pobytom voliť na pas, "avšak z neznámeho dôvodu nemali občiansky preukaz." Niektorí sa na takúto možnosť pýtali len informačne.

Zvýšený počet voličov s voličskými preukazmi hlási aj Ružinov."Samosprávy veľmi dobre odkomunikovali túto možnosť. A je to aj pohodlné na vybavenie, keďže sa o voličský preukaz dalo požiadať aj elektronicky," zhodnotila Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu. Voľby majú aj v tejto mestskej časti pokojný a bezproblémový priebeh.

20:35 - Záujem o voľby v južných častiach okresu Nové Zámky je veľmi nízky


Priebeh prezidentských volieb v okrese Nové Zámky je zatiaľ bezproblémový, no voličská účasť je oproti očakávaniam nižšia. Podľa predsedu okresnej volebnej komisie Mikuláša Balogha je nízky záujem o prezidentské voľby viditeľný najmä v južnej časti regiónu.

V prvom kole prezidentských volieb v roku 2014 dosiahla volebná účasť v okrese Nové Zámky 39,55 percenta.„Predpokladáme, že toto percento dosiahneme aj teraz, no mali sme vyššie očakávania. Okolo 19. hodiny sme sa dostali v Nových Zámkoch zhruba na tretinovú účasť, smerom na juh k Štúrovu to klesalo. Môžeme povedať, že obce v regióne smerom k Nitre a na západ budú mať podstatne vyššiu účasť ako tá južná časť okresu,“ zhodnotil Balogh.

Okrskové komisie pracujú podľa slov Balogha bez problémov a o 22. hodine by sa mali zatvoriť všetky volebné miestnosti. „V okrese máme 147 okrskov, zatiaľ sme sa nestretli s problémom, o ktorom by sme mohli povedať, že narušil priebeh volieb,“ potvrdil Balogh.

20:25 - V Pezinku riešila komisia podnet, týkal sa vzoru hlasovacieho lístka


Prvé kolo volieb prezidenta SR sa uskutočňuje v Bratislavskom kraji naďalej pokojne. Pre TASR to potvrdili jednotlivé okresné volebné komisie. Okrem neskoršieho začiatku volieb vo volebnom okrsku 4 v Malackách však museli ráno riešiť aj podnet v Pezinku. Vo volebnej miestnosti za plentou bolo totiž na vzorovom hlasovacom lístku zakrúžkované meno konkrétneho kandidáta.

"To je neprípustné. Vo vzorovom hlasovacom lístku nesmie byť označený konkrétny kandidát," povedal pre TASR predseda pezinskej okresnej volebnej komisie s tým, že problém po ohlásení zakrátko vyriešili. Zároveň vykonali kontroly aj v iných okrskoch. Doterajší priebeh volieb však hodnotia v okrese Pezinok celkovo ako bezproblémový. Súhlasí aj Okresná volebná komisia Senec, ktorá cez deň riešila len otázky členov jednotlivých okrskových volebných komisií.

19:55 - Pre incident museli v Medzanoch zatvoriť okrskovú volebnú miestnosť


V obci Medzany v okrese Prešov bola hodinu a 16 minút zatvorená okrsková volebná miestnosť. Došlo tam k incidentu s volebnou urnou. Volebná miestnosť je už podľa Silvie Keratovej z tlačového odboru ministerstva vnútra otvorená.

"Prišiel volič, vzal urnu, vybehol von. Hodil ju o zem, a keďže je z papiera, tak sa rozletela. Urna je rozbitá a lístky sú porozhadzované. Momentálne čakáme na vyšetrovateľov," uviedol pre TASR starosta obce Medzany Jozef Kipikaša.

Podľa hovorkyne Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jany Ligdayovej policajná hliadka išla situáciu preveriť priamo na miesto. Keratová dodala, že hlasovanie v obci sa predlžuje do 23.16 h.

19:45 - Na dolných Kysuciach mala záujem o voľby skôr staršia generácia


V Kysuckom Novom Meste a dolnokysuckej obci Radoľa mala do neskorého sobotňajšieho popoludnia záujem o prezidentské voľby najmä staršia generácia. Čulý ruch vládol vo volebnom okrsku na Mestskom úrade v Kysuckom Novom Meste, v ktorom evidujú 1600 voličov.

"Ľudia chodia priebežne, skôr staršia generácia. Z 1600 voličov je 500 voličov s nulou. Teda tých, ktorí majú ako trvalý pobyt uvedené iba Kysucké Nové Mesto a tí chodia pomenej," povedala pre TASR zapisovateľka okrskovej komisie Dušana Šinalová.

V prvom kole prezidentských volieb odovzdal hlas aj 28-ročný Dominik."Sledoval som kampaň a už dlhšie som bol rozhodnutý. Zvolil som si aj hodnotovo kandidáta, ktorého poznám dlhšie," podotkol. V Kysuckom Novom Meste je podľa koordinátora volieb Stanislava Dragoňa 13 volebných okrskov, 12.276 oprávnených voličov a vydali 120 volebných preukazov.

V susednej obci Radoľa bude podľa starostu Antona Tkáčika účasť v porovnaní s inými voľbami pravdepodobne ľahko podpriemerná. "Bude to zrejme menej ako v komunálnych alebo parlamentných voľbách. Ale zase asi o niečo viac ako vo voľbách do vyšších územných celkov. Dá sa povedať, že v ranných hodinách mladých voličov vidieť menej a vidieť voličov strednej alebo staršej generácie. Keď sa mladí rozhodnú voliť, tak je to večer," dodal starosta obce so zhruba 1500 obyvateľmi a 1200 oprávnenými voličmi.

19:25 - Moratórium skončí podľa plánu, teda o 22.00


Volebné moratórium sa skončí o 22.00 h, pokiaľ sa dovtedy nič závažné nestane. Potvrdil to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány.

Predbežné neoficiálne výsledky prezidentských volieb sa tak podľa neho môžu zverejňovať aj napriek tomu, že jedna volebná miestnosť v Malackách bude otvorená dlhšie."Pre jednu volebnú miestnosť nebudeme predlžovať moratórium," uviedol Bárány. V meste Malacky vo volebnom okrsku 4 sa bude voliť do 22.35 h. Dôvodom je neskoršie otvorenie miestnosti pre doplnenie počtu členov okrskovej volebnej komisie.

Na priebeh volieb tiež dohliadajú pozorovatelia OBSE, Bárány sa s nimi stretol pred voľbami. Ako uviedol, jeden zástupca bol v sobotu doobeda na rokovaní štátnej volebnej komisie, ďalší sú v teréne. Pozorovatelia budú monitorovať prvé aj druhé kolo prezidentských volieb a po ich ukončení majú vypracovať hodnotenia a odporúčania.

19:23 - Rodáci Hviezdoslava volia v jeho trvalej expozícii vo Vyšnom Kubíne


Rodáci básnika a dramatika Pavla Országha Hviezdoslava hlasujú v sobotňajších prezidentských voľbách v priestoroch jeho trvalej expozície vo Vyšnom Kubíne. Podľa predsedu tamojšej volebnej komisie Jána Jurčíka prišlo od skorého rána do historického Arpádovského kaštieľa odovzdať hlas už množstvo voličov.

„Ľudia chodia od samého rána, väčšinou sú to rodiny. Voliť prichádzajú všetky generácie, od mladých po starších. Účasť tu býva vždy pekná. Obyvatelia sú zodpovední, svoju občiansku povinnosť si prídu splniť,“ povedal Jurčík pre TASR.

Výber volebnej miestnosti je podľa starostu Antonína Zamečníka symbolický. Pripomína minulosť i ľudí, ktorí vo Vyšnom Kubíne žili a rovnako aj ich hodnoty. „Myslím si, že by ľudia mali vedieť o tom, kto boli naši veľkí rodáci – Hviezdoslav, Margita Figuli alebo ďalší naši obyvatelia, ktorí sa preslávili. Navyše, voľby by mali byť v miestnosti, ktorá je na úrovni a má reprezentačný charakter,“ priblížil starosta s tým, že v expozícii sa volí už dlhé roky.

Trvalú expozíciu otvorili pri príležitosti 150. výročia narodenia Hviezdoslava. Cieľom je priblížiť návštevníkom postavu najvýznamnejšieho rodáka a jeho vzťah k rodisku. Časť expozície je venovaná ďalším dejateľom, ktorí boli počas života výrazne spätí s obcou. Expozícia približuje aj historický vývoj Vyšného Kubína.

18:59 - Petržalku zaujíma názor ľudí na nové dispozičné riešenie miestností


V bratislavskej Petržalke sa môžu voliči vyjadriť, ako sa im pozdáva nové dispozičné riešenie volebných miestností v súvislosti so sobotnými prezidentskými voľbami. Mestská časť na sociálnej sieti vytvorila anketu, kde sa obyvatelia môžu vyjadriť, či sa im pozdáva súčasný stav alebo riešenie z predchádzajúcich rokov.

Najmä pre dlhodobo nízky záujem o členstvo v okrskových komisiách znížil miestny úrad počet volebných okrskov z 96 na 56. Zároveň sa však volebné miestnosti presunuli zväčša z tried na viacerých poschodiach do školských jedální, čím sa v mnohých prípadoch znížila bezbariérovosť, a to najmä pre seniorov, mamičky či menej imobilných ľudí. Okrem toho sa zvýšil aj počet volebných zásten, teda miest, kde ľudia označujú volebné lístky.

"Zaujíma nás váš názor, aby sme sa vedeli rozhodnúť, či v tom pokračovať aj pri ďalších voľbách," zaujíma sa samospráva. Petržalčania sa tak môžu vyjadriť, či sa im viac pozdávajú súčasné voľby v školských jedálňach, alebo sú za prinavrátenie pôvodného riešenia, teda vytvorenia volebných okrskov v triedach.

18:56 - Priebeh volieb je pokojný, štátna komisia prijala takmer 30 podnetov


Doterajší priebeh volieb je pokojný, štátna volebná komisia prijala necelých 30 podnetov. Potvrdil to jej predseda Eduard Bárány. Najzávažnejší podnet sa podľa neho týka celoštátneho denníka.

Podnetov je podľa šéfa komisie menej ako v minulosti. "Pokiaľ sa pamätám na komunálne voľby, tak to číslo bolo pomaly o jednu nulu vyššie," priblížil s tým, že občania tiež využívajú infolinku určenú na oboznamovanie voličov.

Za veľmi závažný podnet označil ten, ktorý sa týka celoštátneho denníka."Nejdem rozoberať obsah podnetu, ale už len to, že sa to týka média s takýmto dosahom, ho robí závažným," uviedol, pričom dodal, že podnetom by sa malo zaoberať ministerstvo kultúry.

Ďalšie podnety sa týkajú napríklad podozrenia z protizákonného vedenia volebnej kampane, ide tiež o podnety, v ktorých sa voliči sťažujú na nesprávne umiestnenie volebných komisií."Ale ani v jednom prípade nešlo o nejaké závažné porušenie zákona o volebnej kampani alebo volebného zákona," uviedla riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová.

Členovia štátnej komisie boli podľa Báránya aj v teréne, kde monitorovali voľby."Navštívili tri alebo štyri okrskové komisie v Petržalke, ktoré majú relatívne väčší počet voličov, zatiaľ voľby prebiehajú relatívne pokojne aj v týchto komisiách," uzavrel.

18:49 - Doterajšiu účasť voličov vo Vrakuni ovplyvnilo podľa starostu aj počasie


Doterajšiu účasť voličov na prezidentských voľbách v bratislavskej Vrakuni ovplyvnilo podľa starostu mestskej časti Martina Kuruca aj počasie."Keď pršalo, chodilo málo ľudí. Ako sa vyjasnilo, prišlo voliť viac ľudí. Teraz je tiež útlm, ale možno neskoršie začnú ľudia ešte chodiť," povedal pre TASR s tým, že volebnú účasť v mestskej časti hodnotí zatiaľ ako priemernú.

Vo Vrakuni evidujú pokojný priebeh prezidentských volieb."Nič mimoriadne sme nezaznamenali," podotkol starosta. Bez problémov voľby prebiehajú aj v bratislavskej mestskej časti Rača. Ľudia chodia podľa Jarmily Ďuríkovej z miestneho úradu v Rači počas celého dňa voliť priebežne. Návaly voličov nezaznamenali. "Stále však máme nejakých voličov vo volebných miestnostiach," uviedla pre TASR.

18:20 - V Trstenej na Ostrove čakajú viac voličov až večer


Prvé kolo prezidentských volieb sa v sobotu koná i v obci Trstená na Ostrove v Dunajskostredskom okrese s jedným zriadeným volebným okrskom. Voľby sú zatiaľ pokojné a s nižšou účasťou. Informoval o tom predseda miestnej volebnej komisie Richard Földes.

Dôvodom môže byť aj to, že voliči chodia často až vo večerných hodinách. Štyria voliči hlasovali na voličský preukaz a jeden volič odvolil na cestovný pas, ktorý je prípustný ako preukaz totožnosti vo voľbách prezidenta, ale iba pre oprávnených voličov, ktorí nemajú na Slovensku trvalý pobyt. Trstená na ostrove s približne 573 obyvateľmi zriadila volebnú miestnosť v priestoroch obecného úradu, pričom zaevidovaných má 494 voličov.

18:10 - Je príjemné, keď Česi závidia prezidenta, hovorí Slovenka žijúca v Prahe


Slovensko by mohlo mať prezidenta, ktorého by mu opäť závideli aj v Čechách, praje si Slovenka Eva žijúca v Prahe. Do Bratislavy pricestovala tento víkend najmä pre prezidentské voľby. Pobyt v hlavnom meste zároveň spojila so stretnutím s rodinou a priateľmi, ktorých roky nevidela.

"Bola by som veľmi rada, keby sme mali niekoho, koho nám budú Česi opäť závidieť. Bývam v Prahe, a teraz, keď máme Andreja Kisku, tak nám ho fakt závidia. A je to veľmi príjemný pocit," uviedla pre TASR pani Eva. Podľa nej by mal mať vystupovanie na úrovni a mal by tiež dodržiavať minimálne základné pravidlá slušného správania.

Ísť voliť je podľa nej totiž veľmi dôležité."Ako krajina sme ako keby na hranici a rada by som prispela aj svojou trochou. Jeden hlas možno nič nezmení, ale keď si to povie zasa veľa ľudí,...Pre mňa je to dôležité," poznamenala. Za škodu však považuje, že sa voliť nedá aj zo zahraničia. "Poznám veľa ľudí, ktorí nemohli prísť, lebo je to pre nich ďaleko a finančne náročné. Veľa ich žije aj v Prahe," doplnila pani Eva s tým, že rozhodne príde aj prípadné druhé kolo volieb.

Hlasovací preukaz si vybavil aj 66-ročný Ján z Liptova, ktorý je momentálne v Bratislave u rodiny. Podľa neho netreba pochybovať o tom, či je dôležité ísť voliť a využiť svoje ústavné právo. "Prezident by mal byť najmä autentický vo vyjadreniach, s jasným hodnotovým rebríčkom a v dnešnej situácii najmä so zmyslom pre toleranciu," opísal svoju predstavu hlavy štátu. Jeho manželka, 63-ročná Mária, doplnila, že prezident by mal byť zároveň čestný, morálny, zásadový a ľudský, mal by pracovať v prospech všetkých ľudí.

17:31 - Premiér podporuje myšlienku, aby Slováci mohli voliť hlavu štátu v zahraničí


Možnosť voliť hlavu štátu občanmi SR aj v zahraničí má podporu premiéra Petra Pellegriniho. Konštatoval to v sobotu po svojom volebnom akte v Banskej Bystrici.

"Je čudné, že pri rôznych typoch volieb máme rôzne systémy. Myslím si a tak, ako som hovoril aj s ministrom Lajčákom, naše slovenské ambasády po celom svete by vedeli technicky zabezpečiť, aby sa dalo odvoliť na našich zastupiteľských úradoch. Mali by sme v tom do budúcna urobiť poriadok a zjednotiť tú logiku. Ak sa môžu naši ľudia zúčastniť volieb na našich ambasádach pri iných typoch volieb, nevidím dôvod, prečo by sa nemohli zúčastniť i volieb prezidenta SR, ak sú občanmi SR, majú slovenský pas, akurát, že žijú v zahraničí a plnia si tam úlohy," zdôraznil Pellegrini.

Podľa neho skúsenosti z týchto volieb, keď Slováci žijúci v zahraničí takú možnosť nemajú, by mohol "začerstva" pretaviť do reality už novozvolený prezident.

"Možno by mohol sám prísť s takou iniciatívou a dohodnúť s vládou, aby sme urobili legislatívne zmeny a predložili to už teraz do parlamentu. Ja s tým problém nemám," navrhol premiér. Váži si všetkých občanov, ktorí pricestovali pre voľby aj z ďalekého zahraničia.

Ako dodal, elektronické voľby sú otázkou budúcnosti. Tak ako v súčasnosti nakupujeme cez internet z pohodlia domova, i volebný akt sa časom možno presunie do digitálnej podoby.

17:19 - V Hnúšti bol podľa členov komisie väčší záujem o komunálne voľby


Voliči v Hnúšti v okrese Rimavská Sobota majú záujem o prezidentské voľby a k urnám prichádzajú postupne už od rána. Vyšší záujem z ich strany však bol o posledné komunálne voľby. Zhodli sa na tom členovia okrskovej volebnej komisie v okrsku číslo 3.

„V našom volebnom okrsku máme zapísaných celkovo 806 voličov. Dá sa povedať, že od rána chodí voliť dosť ľudí,“ povedala TASR predsedníčka komisie Marta Demeová. Ako dodali viacerí členovia komisie, napriek záujmu voličov o prezidentské voľby je v porovnaní s poslednými komunálnymi voľbami, ktoré sa konali v novembri 2018, tentoraz účasť nižšia.

17:09 - Priebeh prezidentských volieb monitorujú pozorovatelia OBSE


Priebeh prezidentských volieb na Slovensku monitorujú aj pozorovatelia z Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Ako informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová, pozorovatelia sa zúčastnia na prvom aj druhom kole volieb a po ich ukončení vypracujú hodnotenia a odporúčania.

Pozorovateľská misia podľa Chmelovej monitoruje nielen priebeh volieb, ale zaujímala sa aj o právnu úpravu Slovenska. "Zaujímala ich novela zákona o volebnej kampani, ktorá sa vzťahovala aj na volebnú kampaň prezidentských volieb," doplnila.

16:50 - Aj seniori z Malaciek už odvolili


Priebeh je pokojný a účasť pomerne vysoká, hlásia o sobotňajšom prvom kole prezidentských volieb z Malaciek v Bratislavskom kraji. Hovorkyňa mesta Ľubica Pilzová potvrdila, že okrem volebných miestností v 12 vytvorených volebných okrskoch v okresnom meste môžu oprávnení voliči hlasovať aj prostredníctvom prenosných volebných schránok.

"Túto možnosť využilo 20 seniorov v Mestskom centre sociálnych služieb," spresnila Pilzová. O prenosnú volebnú schránku požiadali aj klienti z geriatrického centra Senior. "V zariadení, nachádzajúcom sa v priestoroch Nemocnice Malacky, využili spomínanú formu hlasovania traja klienti," potvrdila hovorkyňa malackej nemocnice Gabriela Bartková Kalafus.

Výnimkou zatiaľ pokojného a bezproblémového priebehu volieb v Malackách je posunutie konca hlasovania vo volebnom okrsku č. 4, kde sa bude voliť až do 22.35 h."Posun súvisí s faktom, že sa v tomto okrsku začalo hlasovanie s 35-minútovým zdržaním. Dôvodom bolo nenastúpenie jedného člena okrskovej volebnej komisie, na miesto ktorého museli operatívne doplniť náhradníka," ozrejmila hovorkyňa mesta.

16:47 - Občania môžu na infolinku ministerstva vnútra hlásiť svoje podnety k voľbám


Občania môžu až do uzavretia volebných miestností využívať infolinku ministerstva vnútra, ktorá im zabezpečuje poradenstvo. Infolinku zriadila aj štátna volebná komisia. Tá je určená na oznamovanie podnetov v súvislosti s narušením priebehu prezidentských volieb.

Infolinka ministerstva vnútra určená výlučne na oboznamovanie občanov je zriadená na číslach 02/ 4859 2317 a 02/ 4859 2312.

Ako informovala riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová, k dispozícii je aj linka Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Na čísla 02/ 4859 2020 a 02/ 4859 2021 môžu občania hlásiť svoje podnety. Podľa Chmelovej je určená aj pre volebné komisie. "Práve táto linka je určená na oznamovanie podnetov, na porušenie moratória alebo na nekorektné správanie sa členov volebných komisií," doplnila.

16:45 - Prvovoličov v Liptovských Kľačanoch vychovávajú pohárikom domácej pálenky


Prvovoličov v Liptovských Kľačanoch už dlhé roky vychovávajú pohárikom domácej pálenky. Starosta obce Ján Hollý tvrdí, že špeciálna tradícia nemá mladých navádzať na pitie, ale práve, naopak, viesť ich k zodpovednosti. Netradičnú teóriu potvrdzuje aj vysoká volebná účasť, ktorá sa takmer vždy pohybuje nad celoštátnym priemerom.

„Takýto zvyk sa pri voľbách v Liptovských Kľačanoch traduje od dávnej minulosti. Mladým ľuďom chceme takýmto spôsobom vysvetliť, že s prekročením prahu dospelosti získavajú nielen isté možnosti a oprávnenia, ale aj zodpovednosť. Do týchto oprávnení spadá ako voličské právo, tak i konzumácia alkoholických nápojov. Našou úlohou je naučiť ich, že so získanými možnosťami majú narábať takým spôsobom, aby boli na prospech spoločnosti, v ktorej žijú,“ vysvetlil starosta.

Pripíjací ceremoniál Liptáci vykonávajú po oficiálnej „hlasovacej“ časti. Po tom, čo prvovolič vhodí lístok do schránky, príde si štrngnúť na obecný úrad so starostom. Pri komunálnych voľbách preberá na seba tento zvyk namiesto starostu iná poverená osoba.

16:36 - Voľby prezidenta na košickom Luníku IX voličov nelákajú


Extrémne nízka účasť sprevádza zatiaľ prezidentské voľby na prevažne rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. V dvoch miestnych volebných okrskoch je zapísaných zhruba 4340 oprávnených voličov. Volebné miestnosti sú už od rána okrem členov okrskových komisií väčšinu prázdne a voliči sa objavujú len sporadicky.

"Priebeh volieb je pokojný, bez problémov, žiadosti o voľbu do prenosnej schránky sme nemali, účasť je veľmi slabá," zhodnotila pre TASR predsedníčka okrskovej komisie č. 2 Monika Čekanová.

Jedným z mála, ktorý pred 15.00 h prišiel hlasovať, bol 28-ročný Viliam Ficu. "Idem voliť z dôvodu, aby sa to skorumpované Slovensko konečne napravilo, nech nepozerajú len na svoje pupky, ale aj na tých druhých, že ten druhý tiež chce pracovať a žiť ako normálny človek. Ja napríklad hľadám robotu už vyše desiatich rokov a nenašiel som ju. Idem voliť, aj keď neverím tomu, že vláda niečo spraví, lebo jeden je taký istý, ako aj druhý," povedal. Zároveň dúfa, že nový prezident by predsa len mohol v niečom pohnúť veci k lepšiemu.

Nezáujem o prezidentské, ale aj iné voľby na Luníku IX vychádza podľa neho z toho, že miestni Rómovia už neveria, že sa ich zlá situácia zmení."My 'Romáci' rozmýšľame, či prídeme voliť, či to má nejaký význam, ale ja si myslím, že asi nie, lebo vždy, aj keď budeme voliť, to je jedno koho, vždy budeme len odtláčaní. V prvom rade treba dať 'Romákom' šancu, a keď ju budú mať, tak potom prídu aj voliť," konštatoval.

Pred piatimi rokmi bola v prvom kole prezidentských volieb na Luníku IX rekordne nízka, len 1,5-percentná účasť. 

16:30 -  Voľbu v ranných hodinách spojili v Kunešove najmä s nákupmi


V Kunešove svoje volebné právo využili krátko po otvorení volebnej miestnosti najmä tí, čo odchádzali za prácou do mesta alebo na nákupy. Aj keď je v dedine niekoľko chatárov, v popoludňajších hodinách tu s voličským preukazom nebol voliť nikto.

Predsedníčka miestnej volebnej komisie Lívia Ihringová uviedla, že voliť chodia obyvatelia priebežne. Ráno ich síce bolo pomenej, viac ľudí prišlo v čase obeda. "Problémy sme nemali zatiaľ žiadne," okomentovala priebeh prezidentských volieb. V obci je volebná miestnosť zriadená v miestnom kultúrnom dome, svoje volebné právo dnes môže využiť celkom 180 Kunešovčanov.

Podľa pani Márie, ktorá si dnešnú voľbu nenechala ujsť, by sa mal nový prezident o svoju republiku a ľudí vedieť postarať."Mal by to byť človek, ktorý je s ľuďmi spriaznený, má ich rád a zaujímajú ho ich trápenia," poznamenala.

16:20 - Pellegriniho vyrušil taký veľký počet kandidátov


Premiér Peter Pellegrini má od prezidentských volieb veľké očakávania a v noci sa nebude vedieť dočkať výsledku. Konštatoval to v sobotu popoludní po volebnom akte na Základnej škole Jána Bakossa v Banskej Bystrici.

"Veľmi si želám, aby sa na voľbách zúčastnilo čo najviac voličov, pretože to je dôkaz toho, že ľudia majú záujem o veci verejné, a to je správne. Pevne verím, že si dobre vyberú a ak nebudeme mať víťaza hneď v prvom kole, že si do druhého vyberú dvoch zodpovedných kandidátov alebo kandidátky, ktorí sa o dva týždne pobijú o prezidentský palác," povedal Pellegrini.

V tejto súvislosti zdôraznil, že pred funkciou prezidenta SR by sme mali mať väčší rešpekt."Mňa vyrušil taký veľký počet kandidátov — 13, pretože to dáva signál, ako keby si mnohí ľudia mysleli, že môžu byť prezidentom. Pred touto funkciou by sme mali mať väčší rešpekt," uviedol premiér.

Nechcel odhadovať, aká bude volebná účasť v prezidentských voľbách, ale "každé voľby, v ktorých dosahujeme vysoké percento, svedčia o vyspelosti Slovenska".

"Pre každého budúceho prezidenta by bolo najlepšie, aby mal najsilnejší mandát a získal hlasy od čo najväčšieho množstva ľudí," dodal Pellegrini.

16:16 - V sliačskej časti Sampor už odvolila väčšina ľudí


Už viac ako polovica zapísaných voličov prišla do 16. hodiny k volebnej urne určenej na prezidentské voľby v sliačskej časti Sampor. Okrsok, vzdialený asi osem kilometrov od kúpeľného mesta, eviduje 104 voličov, ďalších 13 má možnosť voliť na voličský preukaz.

"Doteraz prišlo 55 voličov. Od otvorenia volebnej miestnosti chodili ľudia voliť priebežne, očakávame, že nejakí voliči prídu ešte podvečer," povedal TASR predseda tamojšej okrskovej komisie Miloslav Lotrek.

Sampor je známy aj kláštorom benediktínov, ktorý bol v tejto časti postavený asi pred desiatimi rokmi. Podľa Lotreka voľbu prezidenta už absolvovalo niekoľko duchovných z kláštora.

Mesto Sliač má zriadených sedem volebných okrskov. Štyri z nich sú v centre mesta v základnej škole, jeden je v časti Hájniky v sobášnej sieni mestského úradu, jeden v samotných kúpeľoch a posledný práve v časti Sampor.

16:11 - Zuzana Čaputová: Som v očakávaní, nechám sa prekvapiť


Kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová je v očakávaní a nechá sa prekvapiť, ako dopadne prvé kolo volieb hlavy štátu. Vyhlásila to po tom, čo v Pezinku odvolila spolu so svojimi dcérami a partnerom.

"Tie posledné predvolebné prieskumy verejnej mienky boli už pomerné dávno. Nemám aktuálne čísla ani z našich interných prieskumov, takže som veľmi zvedavá, aký bude napokon výsledok," povedala.

Verí, že za posledné týždne nenastal zásadný prelom aj pre silnú antikampaň."Ja sa nechám prekvapiť," podotkla s tým, že je zvedavá, ako uspeje aj v meste Pezinok, kde býva. Priznáva totiž, že tu má vyššiu mieru poznateľnosti ako v iných mestách na Slovensku. "Viem však, že aj iní kandidáti majú v tomto meste svojich fanúšikov. Som zvedavá, ako sa mi podarilo Pezinok osloviť," uviedla.

Ako tvrdí, bude plne rešpektovať, ako sa voliči rozhodnú. Sklamaním by pre ňu bolo, ak by sa do druhého kola volieb dostali predstavitelia extrémizmu. Slovensko podľa nej totiž stojí na križovatke z hľadiska budovania dôvery voči verejnosti či zahraničnopolitickej orientácie. Volebný deň strávi so svojimi dcérami a partnerom doma a postupne sa budú chystať na volebnú noc, ktorá bude v Bratislave.

15:58 - Pokiaľ sa volič pomýli, má mu byť vydaný opravný hlasovací lístok


Pokiaľ sa občan pri upravovaní hlasovacieho lístka pomýli, má tento lístok odovzdať a okamžite mu bude vydaný nový hlasovací lístok. Informuje o tom predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány.

"Tento lístok odovzdá, čiže nemôže vzniknúť situácia, že bude mať dva. A potom je mu vydaný náhradný lístok," vysvetlil Bárány.

Nesprávne upravený hlasovací lístok musí občan odložiť do zapečatenej schránky, ktorá je na to určená. Ministerstvo vnútra tiež informuje, že v opačnom prípade sa dopustí priestupku a dostane pokutu 33 eur.

15:58 - 'Fotenie' upraveného hlasovacieho lístka porušuje tajnosť voľby


Zhotovovanie fotografií s upraveným hlasovacím lístkom môže byť problém. Myslí si to predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány. Robenie si tzv. selfie fotografií však podľa neho nie je zakázané.

"Pokiaľ sa odfotím, že som vo volebnej miestnosti, no dobre. Ale pokiaľ začnem fotografovať hlasovací lístok a hlavne vyplnený hlasovací lístok, tým začínam porušovať tajnosť hlasovania. Nikto by nemal disponovať, na to sú aj staršie rozhodnutia Ústavného súdu, dôkazom o tom, ako volil," upozornil s tým, že v minulosti boli za takéto konanie ukladané aj pokuty.

Barány nevidí problém ani v tom, pokiaľ je s rodičom v priestore na úpravu hlasovacích lístkov jeho dieťa. Volebné lístky budú archivované. Ako informoval Bárány, po spočítaní hlasov sa vkladajú do volebnej urny a odovzdávajú sa do úschovy obcí.

15:54 - Do volebnej miestnosti sa poniektorí vydali rovno z lyžiarskeho svahu


Pravdu a zmierlivosť očakáva od nového prezidenta pán Peter z Liptovského Mikuláša, ktorý sa do volebnej miestnosti vybral priamo z lyžiarskeho svahu. Svoje volebné právo si vďaka voličskému preukazu uplatnil v obci Krahule v okrese Žiar nad Hronom.

Pristúpiť k prezidentským voľbám aktívne a dať svoj hlas niektorému z kandidátov, považuje nielen za svoju občiansku povinnosť, ale aj poslanie a nutnosť. Jeho rozhodovanie nebolo podľa jeho slov ťažké, je verný svojmu presvedčeniu a ako sa povie "neprezlieka kabáty"."Takže som vždy v jednej dejovej línii," poznamenal obrazne.

Nový prezident by mal podľa jeho názoru doplniť to, čo najviac vo svete chýba."Chýba pravda, chýba trochu veľkorysosti a zmierlivosti. Tak nech to nejakým spôsobom ako puzzle doplní. Nevyrieši šmahnutím zázračného prútika problémy tohto sveta, vôbec nie tejto republiky. Ale nech trochu ako puzzle doplní to, čo chýba," zamyslel sa.

15:49 - Prvé prezidentské voľby majú za sebou aj 18-ročné dvojičky


Prvýkrát sa na prezidentských voľbách zúčastnili aj 18-ročné dvojičky Kristína a Veronika, ktoré študujú na Strednej odbornej škole Jozefa Čabelku v Holíči. Hlavný dôvod, prečo volili, bola podľa ich slov snaha posunúť Slovensko k lepšiemu.

Napriek širokej ponuke nemali problém s výberom svojho kandidáta."Dlho som nerozmýšľala, komu dám svoj hlas. Sledovala som médiá a dokázala som si urobiť obraz, koho budem voliť," uviedla Kristína. "Aj ja som na tom bola podobne. Keď som si získala informácie o jednotlivých kandidátoch, môj výber bol pomerne jednoznačný," doplnila Veronika.

Dvojičky študujú odbor učiteľstvo a vychovávateľstvo pre materské školy."O voľbách sme sa v škole so spolužiakmi rozprávali a aj sme si medzi sebou povedali, kto by koho volil. Ale nerozoberali sme to podrobnejšie ani s profesormi, ani medzi sebou," skonštatovala Veronika. Podľa Kristíny to bolo aj preto, že v triede je ešte pomerne málo študentov, ktorí už dosiahli vek na to, aby sa mohli voliť. "Ale prevládal názor, že ak by mohli, na voľbách by sa zúčastnili," doplnila Kristína.

15:29 - V bratislavskom väzení už väzni odvolili


V bratislavskom väzení — v Ústave na výkon trestu odňatia slobody a v Ústave na výkon väzby — v sobotňajších prezidentských voľbách väzni krátko pred 14.00 h už odvolili.

Z celového počtu 210 obvinených väzňov malo volebné právo 192. Právo voliť využilo len 17 obvinených. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

Na druhej strane, z celkového počtu 449 odsúdených malo volebné právo 444 väzňov. Z nich k volebnej urne pristúpilo a volebné právo teda využilo 91 odsúdených. Voľby v bratislavskom väzení prebehli bezproblémovo a bez nedostatkov.

15:15 - V obci Ľubiša počas volieb spomínajú na svojho rodáka M. Kováča


V obci Ľubiša v Humenskom okrese, odkiaľ pochádzal prvý prezident samostatnej Slovenskej republiky — zosnulý Michal Kováč, počas sobotňajších volieb spomínajú práve na svojho slávneho rodáka.

Osemdesiatštyri ročná Mária Sklenčárová o ňom hovorí ako o slušnom a inteligentnom človeku."Som na neho veľmi hrdá," povedala pre TASR. K voľbám pristupuje pravidelne, nebolo to inak ani teraz. Myslí si, že hlavou štátu by mal byť vzdelaný človek.

Svoje volebné právo využila aj 21-ročná študentka a zároveň členka okrskovej volebnej komisie Laura Černegová."Myslím si, že mladí ľudia sú práve tí, ktorí by sa mali najviac zaujímať o situáciu na Slovensku, keďže sme budúcnosť a dosť to dokáže ovplyvniť aj naše životy," vysvetlila. Podľa nej je potrebné vždy, keď je takáto možnosť, vyjadriť svoj názor.

Ako rodáčka považuje za hrdosť bývať v obci, kde sa narodil prvý prezident samostatnej SR. "Práve preto dúfam, že tu príde voliť viac ľudí, keďže je to s nami tak späté," poznamenala. Hlava štátu by mala podľa nej byť spravodlivá, reprezentatívna a rozhodná.

Členkou volebnej komisie je aj krstná dcéra Michala Kováča Emília Džuganová."Stále máme na pamäti, keď bol zvolený za prvého slovenského prezidenta, pretože pre nás to bola veľká udalosť," uviedla pre TASR s tým, že aj pri týchto voľbách na to spomínajú. "Žiaľ, už nie je medzi nami, ale stále ho máme na mysli," povedala. Zdôraznila, že sú na neho hrdí.

15:08 - V Skalici volia aj Slováci žijúci v Čechách


Na Záhorí sa rozhodli voliť aj Slováci žijúci v susedných českých obciach a mestách. Niektorí prišli aj zo vzdialenejších častí Moravy. Podľa ich slov sa tak rozhodli preto, lebo im nie je ľahostajné, akým smerom sa bude Slovensko uberať.

Do Skalice sa rozhodli prísť voliť občania slovenskej národnosti, ktorí žijú v neďalekých obciach na Morave, predovšetkým v Sudoměřiciach, Strážnici či v Radějove."Vždy, keď sa dá, zúčastňujem sa volieb na Slovensku, nie je to len teraz, počas týchto prezidentských. Považujem to za povinnosť a na druhej strane aj za česť, že si môžem vyjadriť svoj názor," uviedla 43-ročná Alena, ktorá prišla voliť z neďalekej moravskej obce Sudoměřice.

"S výberom kandidáta som nemala problém, rozhodla som sa o ňom už skôr. Prišli sme na voľby spolu s manželom a zobrali sme so sebou aj nášho syna. Voľby sme využili aj na to, aby sme navštívili priateľov na Slovensku," doplnila Alena.

15:04 - Svoje volebné právo si nenechali vziať ani telesne postihnutí športovci


Svoje právo voliť v sobotných prezidentských voľbách si nenechali vziať ani telesne postihnutí športovci. Tí sa v Ružinove stretli na ligovom turnaji v paralympijskej disciplíne boccia a stihli zároveň vhodiť volebný lístok do prenosnej volebnej urny.

"Chceli sme týmto jednak upozorniť na šport boccia, ktorý je špecifický pre ľudí s telesným postihnutím na vozíkoch. A tiež sme chceli vyjadriť občiansky postoj, že aj ľudia so zdravotným postihnutím sa chcú podieľať na tom, ako sa bude spoločnosť ďalej vyvíjať," uviedol pre TASR organizátor turnaja Jozef Blažek.

Svoje volebné právo považujú preto za veľmi významné. Potvrdzuje to aj Boris Klohna, ktorý počas turnaja stihol odvoliť. "Považujem to za samozrejmosť. Hlasovacie právo je základ demokracie a malo by byť súčasťou slušného chovania," priblížil Klohna.

Športovci sa zhodujú, že prezident krajiny by si mal získať dôveru svojím pohľadom na súčasnú spoločnosť. Mal by byť tiež slušný a občiansky. "Mal by byť prezidentom všetkých ľudí, mal by ich rešpektovať a chápať," poznamenal Blažek.

14:59 - Voliť prišli aj mladí Slováci žijúci v zahraničí


Záujem o účasť v prvom kole prezidentských volieb prejavili aj Slováci, ktorí v súčasnosti pôsobia v zahraničí, respektíve tam dlhodobo žijú. Vzhľadom na nemožnosť voliť poštou alebo na zastupiteľskom úrade musia prísť na Slovensko.

Cestu zo zahraničia absolvovali aj súrodenci Júlia a Filip Čahojovci. Júlia prišla do Bratislavy z Brna, Filip z nemeckého Mníchova. "Je to právo a zároveň si myslím, že aj povinnosť každého občana, ktorý sa zaujíma o svoju krajinu,“ ozrejmil pre TASR motív svojej účasti Filip. "Považujem to za dôležité, lebo aj tieto voľby ovplyvnia našu budúcnosť i budúcnosť našich detí," doplnila ho sestra.

Júlia zároveň priznala, že volila podľa toho, či kandidát vyznáva rovnaké hodnoty ako ona a jej rodina."Od novej hlavy štátu očakávam, že bude obhajovať záujmy Slovákov," dodala. Filip chce na poste prezidenta vidieť človeka, ktorý bude Slovensko slušne reprezentovať."A zároveň nebude brať svoj úrad na ľahkú váhu, ale patrične bude využívať prezidentské kompetencie,“ dodal.

Slováci žijúci v zahraničí môžu voliť v mieste trvalého pobytu, prípadne inde prostredníctvom hlasovacieho preukazu alebo aj na pas, ak už trvalý pobyt v SR nemajú, no stále majú slovenské občianstvo.

14:54 - Seniori v Humennom pristupujú k voľbám zodpovedne


Aj seniori zo Zariadenia sociálnych služieb Slnečný dom v Humennom pristupujú k voľbám zodpovedne. O veci verejné prejavujú veľký záujem. Uviedla to pre TASR jeho generálna manažérka Zuzana Fabianová.

Sedemdesiattri ročná Marta Ondovčinová aj teraz využije svoje volebné právo. Myslí si, že by tak mali urobiť všetci občania, ktorí majú túto možnosť. O dianie na Slovensku sa zaujíma. "No a stále si svoje pomyslím," povedala pre TASR. Hlava štátu by mala podľa nej byť k ľuďom veľmi zhovievavá, láskavá a dobrá a mala by pomáhať všetkým bez rozdielu. Spomenula, že nikým, koho doteraz do tejto funkcie zvolili, nepohŕdala. Novej hlave štátu už teraz popriala všetko najlepšie.

14:52 - Štátna komisia prijala takmer 20 podnetov v súvislosti s voľbami


Štátna volebná komisia doteraz prijala takmer dve desiatky podnetov, týkajúcich sa narušenia priebehu prezidentských volieb. Informoval o tom predseda komisie Eduard Bárány. Ako doplnil, väčšinu podnetov už riešili v minulosti.

K oznámeným podnetom komisia zabezpečuje dôkazy, niektoré však vie vyhodnotiť hneď."Buď k nim štátna komisia zaujala stanovisko hneď, alebo keď šlo o odôvodnené podozrenie z porušenia moratória alebo niečo podobné, v tejto chvíli sme viac zabezpečovali dôkazy na neskoršie konanie, než by sme už priamo vo veci rozhodovali," vysvetlil Bárány.

Predseda komisie si nemyslí, že v sobotu dospejú ku konkrétnym rozhodnutiam."Väčšina podnetov však boli otázky, na ktoré už komisia v minulosti odpovedala svojimi predchádzajúcimi uzneseniami," doplnil.

Niektorí občania sa tiež sťažovali, že nedostali oznámenie o tom, kde majú volebnú miestnosť. Bárány nedokáže zaručiť, že oznámenia boli doručené do každej domácnosti. Poukázal na prípad, keď sa oznámenia doručili do nájomného domu, ale nie priamo do schránok. "Neviem vylúčiť, že si niekto aj na inom mieste takto nezľahčil život," uzavrel šéf komisie.

14:33 - Novú hlavu štátu si volia aj v rodisku exprezidenta Rudolfa Schustera


Novú hlavu štátu si v sobotu počas prvého kola prezidentských volieb volia aj obyvatelia mesta Medzev v okrese Košice-okolie, ktoré je rodiskom bývalého prezidenta SR Rudolfa Schustera. Ako pre TASR povedala predsedníčka volebného okrsku číslo dva v Medzeve Oľga Schmiedt, priebeh tohtoročných volieb je bezproblémový.

„Keď kandidoval pán Schuster, voliť chodili húfy ľudí, skupinky,“ povedala s tým, že účasť bola vtedy vyššia než obvykle. „Boli na neho hrdí. Jedným z dôvodov bolo aj to, že ho poznali. Myslím si, že aj v iných obciach a mestách, keby kandidoval rodák, tak by tam prišlo voliť viac ľudí,“ povedala.

Rudolf Schuster bol druhým prezidentom samostatnej Slovenskej republiky a zároveň bol prvým prezidentom SR, ktorého zvolili občania SR v prvej priamej voľbe hlavy štátu. Svoje päťročné funkčné obdobie začal v roku 1999. Ako Schmiedt pripomenula, bývalá hlava štátu na Medzev nezanevrela. „Zúčastnil sa aj na ustanovujúcom mestskom zastupiteľstve po posledných komunálnych voľbách,“ dodala.

To, že by z Medzeva bol v budúcnosti ešte nejaký prezident, úplne nevylučuje.„Všetko môže byť. Napríklad ani v minulosti ľudia určite nedúfali, že náš rodák bude prezidentom,“ povedala.

Podľa jej skúseností chodia ľudia odovzdať svoj hlas najčastejšie ráno, keď idú na nákup, potom pred obedom a k večeru chodia k volebným schránkam rodiny alebo skupinky ľudí.„Veľa mladých príde s deťmi,“ uviedla s tým, že pre deti je to niečo nové a so záujmom sledujú, ako ich rodičia volia.

14:22 - V Malom Šariši volila i najstaršia 103-ročná obyvateľka


Na prvom kole prezidentských volieb sa v Malom Šariši zúčastnila i najstaršia obyvateľka obce, 103-ročná Žofia Michňáková. Domov za ňou prišli členovia okrskovej volebnej komisie s prenosnou urnou.

"Nechce sa mi ani veriť, že mám toľko rokov. Tridsať rokov som odrobila pri pacientoch v nemocnici," povedala Žofia Michňáková a dodala, že zažila množstvo prezidentov, ktorých si však už veľmi nepamätá. Má však jasno v tom, aký by mal byť prezident."Mal by byť dobrý k ľuďom a starať sa o nich," povedala.

Záujem o návštevu s prenosnou urnou podľa starostu Malého Šariša Stanislava Mathiu zo strany obyvateľov je."Záujem je, aspoň podľa mojich vedomostí, keďže som bol párkrát v minulosti vo volebnej komisii. Občania, aj tí starší, majú záujem pristupovať k voľbám zodpovedne a je jedno, či sú to prezidentské voľby, komunálne, alebo parlamentné. V obci máme viacero obyvateľov, vo veku cez 100 rokov máme len pani Michňákovú, ktorá uplynulý mesiac oslávila 103 rokov," uviedol.

"Rozprávali sme sa o prezidentských voľbách, aj som jej poradila, ale vybrala si sama. Prezidentov si pamätá, ale tá pamäť je už slabšia. Pozerá správy v televízii, ale nevenuje sa tomu. Doma je na vozíčku, v lete občas ideme vonku. Zdravie jej zatiaľ slúži, to je hlavné," doplnila jej dcéra Gabriela Nociarová.

14:20 - V Kuchyni volili aj účastníci bežeckých pretekov Kuchynský RUNdál


Niektorí si na sobotňajšie voľby prezidenta SR doslova odbehli. Platí to o viacerých účastníkoch bežeckého podujatia v Kuchyni na Záhorí, ktorí išli voliť hneď po absolvovaní pretekov.

V areáli miestneho kempu a lesnom okolí Kuchyne sa uskutočnil druhý ročník podujatia pod názvom Kuchynský RUNdál."Účastníci mohli absolvovať buď šesť, alebo 12 km dlhý bežecký okruh, prípadne si mohli vyskúšať šesťkilometrový okruh pre nordic walking – severskú chôdzu,“ informoval starosta Kuchyne Róbert Bujna, ktorý zdolal šesťkilometrovú trať.

Do cieľa napokon dobehlo, resp. dokráčalo 278 účastníkov, najúspešnejšiemu bežcovi sa podarilo 12 km na neľahkom, miestami blatistom teréne zabehnúť za 48 minút a 40 sekúnd. Viacerí bežci si to priamo z pretekov namierili do asi kilometer vzdialenej volebnej miestnosti v obci. Boli medzi nimi obyvatelia Kuchyne, ale napríklad aj takí, ktorí dorazili na podujatie z Banskej Bystrice.

14:14 - ľudia v Bratislave volia na hlasovací preukaz, ale i na pas


Voľby prezidenta SR sú v najväčších bratislavských mestských častiach zatiaľ pokojné a plynulé. Pre TASR to potvrdili hovorcovia miestnych samospráv.

Pokojný priebeh volieb bez akýchkoľvek narušení hlási napríklad Petržalka. Podľa Radovana Cholevu, vedúceho oddelenia komunikácie s verejnosťou petržalského miestneho úradu, zatiaľ sa netvoria ani dlhé rady pred alebo priamo vo volebných miestnostiach, hoci je počet volebných okrskov tento rok znížený. Voliči sú zväčša vybavení do minúty. "Starosta osobne obchádza všetkých 56 volebných okrskov," podotkol Choleva.

Voľby sú pokojné a bez komplikácií aj v Ružinove, ľudia prichádzajú k volebným urnám postupne."Máme dosť ľudí, ktorí prišli voliť s hlasovacími preukazmi," poznamenala Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu.

V mestskej časti Nové Mesto volia ľudia aj na pas."V takom prípade ale musí dať čestné prehlásenie a na základe tohto prehlásenia sa skontroluje, či občan naozaj nemá trvalý pobyt na Slovensku. Následne môže odvoliť a do pasu sa mu dá pečiatka, aby už nemohol voliť aj v inom okrsku," priblížil novomestský hovorca Marek Tettinger.

14:08 - V Rooseveltovej nemocnici sa volilo dve hodiny, využilo to 15 ľudí


Možnosť voliť prezidenta SR v sobotňajších voľbách priamo v nemocnici využilo 15 ľudí, ktorí sú hospitalizovaní alebo pracujú vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. Hlasovať mohli v čase od 10. do 12. h.

Jedenásti prišli do miestnosti, kde ich čakali dvaja členovia okrskovej volebnej komisie s prenosnou urnou a miestom na úpravu hlasovacích lístkov. Za štyrmi išli členovia komisie po 12. hodine priamo na oddelenia k ich lôžkam. Všetci mali voličské preukazy.

"Boli to pacienti aj zo Žiaru nad Hronom, Veľkého Krtíša i tu z blízkej obce Vlkanová. Lekári boli Banskobystričania. My dvaja sme prišli z okrsku číslo jeden, ktorý je na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela. Celkovo tam máme zapísaných okolo 1200 voličov. Teraz sa tam vraciame," uviedli členovia komisie Alžbeta Krivušová a Roman Lauko.

14:01 - V prezidentských voľbách odovzdali hlasy aj vojaci žilinského 5. pluku


V prvom kole prezidentských volieb odovzdali v sobotu hlasy aj príslušníci 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline.

Podľa hovorcu pluku Mária Pažického pokryli 24-hodinové celodenné zmeny personálom s trvalým pobytom v Žiline. "Celodenná zmena im začala tak, aby stihli odvoliť bezprostredne po otvorení volebných miestností a vzápätí nastúpili do služby. Koľkí z nich toto právo využili, nebudeme zverejňovať," uviedol Pažický.

"Vojaci nasadení v operáciách medzinárodného krízového manažmentu, ktorí sú v čase prezidentských volieb mimo územia Slovenskej republiky, nemajú možnosť v prezidentských voľbách využiť svoj voličský hlas," vysvetlil hovorca 5. pluku špeciálneho určenia.

13:40 - V Bratislave a Modre volia aj zahraniční Slováci, ktorí prišli aj z Ruska a Česka


V Bratislave a Modre volia aj Slováci žijúci v zahraničí. Na Slovensko pricestovali špeciálne pre prezidentské voľby a aj keď museli merať stovky či tisícky kilometrov, spoločne tvrdia, že im záleží na osude krajiny.

Jedným z nich je aj Ján Kapusta z Banskej Bystrice, ktorý pracuje od roku 2012 v Berlíne v oblasti vývoja softvéru. Na prvé kolo prezidentských volieb pricestoval z Ruska, kde momentálne v meste Kazaň pracuje na projekte. "Zúčastňujem sa na všetkých voľbách na Slovensku, na ktoré sa mi podarí pricestovať. V tohtoročných prezidentských voľbách prídem na obe kolá. Na druhé kolo budem cestovať z Berlína," povedal pre TASR.

Kapusta tvrdí, že mu záleží na osude Slovenska, má tu rodičov, sestru s manželom a dve netere."Aj napriek tomu, že momentálne pracujem v zahraničí, stále sa na Slovensko vraciam a rád tu trávim čas. Môj pobyt v Nemecku beriem ako dočasný," podotkol. Voľby sú podľa jeho slov jedným z najdôležitejších nástrojov demokracie.

V sobotu bude voliť v Bratislave spolu s manželkou, ktorá z hlavného mesta pochádza. On si ako Banskobystričan vybavil hlasovací preukaz. Nový slovenský prezident by podľa neho mal správnym spôsobom otvárať celospoločenské témy, ktoré sú pre krajinu dôležité. "Aby vedel spájať ľudí rôznych názorov, skupín a národnosti. Aby nás reprezentoval navonok ako modernú a slušnú krajinu a vedel sa postaviť za práva slabších," skonštatoval. Väčšina jeho kamarátov a známych, Slovákov žijúcich v zahraničí, bude podľa neho pre voľby cestovať na Slovensko.

13:33 - Slováci študujúci v zahraničí nechápu, prečo nemôžu voliť za hranicami


Študent Masarykovej univerzity v Brne Milan sa domov, do Považskej Bystrice, vracia len asi tri- až štyrikrát za rok. V tomto roku sa jeho návštevy zintenzívnia. Dôvodom sú prezidentské voľby. „Je absurdné, že Slováci nemôžu voliť prezidenta zo zahraničia. V 21. storočí, v čase vyspelých informačných technológií, je to nepochopiteľné,“ povedal pre TASR 25-ročný študent.

Účasť vo voľbách je pre neho samozrejmosťou, od dovŕšenia 18 rokov vynechal volebný akt iba raz. Ako dodal, nie je mu ľahostajné, akým smerom sa bude Slovensko v budúcnosti uberať a podobný názor majú podľa neho tisícky slovenských študentov nielen v Brne, ale aj v ostatných štátoch Európskej únie.

Nechce si nechať ujsť ani druhé kolo prezidentských volieb. Dnes ešte nevie, či príde voliť domov na Považie, alebo využije voličský preukaz. „Predpokladám, že sa dohodneme štyria – piati študenti a autom sa odvezieme z Brna do nejakého mesta blízko za slovenskými hranicami. Do Brodského či Holíča je to len asi 75 kilometrov, čo je o polovicu menej, ako keby som cestoval až do Považskej Bystrice,“ doplnil.

13:14 - V obci Michalková čakajú iba na 28 voličov


Zatiaľ iba niekoľko ľudí si prišlo zvoliť svojho prezidenta v malej obci Michalková v okrese Zvolen. V horskej dedinke, vzdialenej asi 12 kilometrov od mesta, sa v novembrových komunálnych voľbách nikto neuchádzal o post starostu, a tak agendu stále vybavuje predošlá hlava obce.

"V okrsku máme na zoznamoch voličov zapísaných 28 občanov s trvalým pobytom. Ďalších päť môže voliť na voličské preukazy. Sú to všetko členovia volebnej komisie," povedala TASR jej predsedníčka Eva Parobková.

Dedina mala v období prvej republiky okolo 270 obyvateľov. Vtedy tam postavili aj málotriednu školu. Dnes je z nej obecný úrad. Jeho vlaňajšia obnova bola za uplynulé roky zároveň najväčšou investíciou v obci.

13:02 - V Piešťanoch volil prvýkrát slovenského prezidenta Francúz Alain


Vo volebnej miestnosti na Gymnáziu Pierra de Coubertina v Piešťanoch odovzdal svoj hlas v sobotných prezidentských voľbách aj Alain Janovjak. Francúza na Slovensko pred vyše dvoma rokmi zaviali obchodné aktivity, pred časom si požiadal o slovenské občianstvo. Prezidenta na Slovensku tak volil prvýkrát.

Možnosť voliť hlavu štátu v občianskom plebiscite je podľa neho dar a najvyššia etapa integrácie krajiny. Lebo, ako uviedol, je ešte veľa štátov, kde to nie je umožnené."Ja to vnímam ako povinnosť každého občan. Vo výbere mi pomohli moji piešťanskí známi. Stretával som sa s nimi a rozprávali sme sa o kandidátoch, hovorili mi svoje argumenty. Bolo to pre mňa dôležitejšie a užitočnejšie ako hľadanie informácií na internete," povedal Janovjak pre TASR.

Porozumieť súvislostiam mu nerobilo žiadne problémy, po slovensky hovorí veľmi dobre, nakoľko pochádza z rodiny slovenského emigranta."Môj otec je Bratislavčan, v roku 1968 po invázii zamieril do Švajčiarska a tam sa zoznámil s mamou, ktorá je Francúzka. Odvtedy žijú  vo Francúzsku," dodal. Do krajiny otca Alaina zaviedol obchod so striebornými šperkmi.

Vo Francúzsku je voľba prezidenta podľa jeho slov pre občanov veľmi dôležitým rozhodovaním, nakoľko prezident má významné kompetencie. Posilnenie kompetencií slovenského prezidenta by podľa tohto Francúza, žijúceho na Slovensku, ešte zvýšil záujem slovenských voličov. 

12:42 - Mnoho návštevníkov Tatier využíva možnosť voliť s voličským preukazom


Vo Vysokých Tatrách sa počas volieb často stretávajú s množstvom voličov, ktorí do jednotlivých miestností zavítajú s voličským preukazom. Inak tomu nebolo ani počas sobotňajších prezidentských volieb v Tatranskej Lomnici, kde chodili návštevníci voliť už od rána. Pre TASR to potvrdil predseda volebného okrsku číslo 5 Róbert Jurečka.

Voliť prišli okrem miestnych jednak lyžiari, ale aj turisti, či občania, ktorí do Tatier zavítali na wellness pobyt. „Tým, že sme v Tatrách, a že tu máme to lyžiarske stredisko, tak je to každoročne štandard, že ľudia využívajú voličské preukazy. Sme na to pripravení, keďže sa to opakuje a voličských lístkov máme dosť,“ ubezpečil Jurečka s tým, že zvyčajne tvoria voliči s preukazmi zhruba tretinu zo všetkých voličov.

Dodal, že v Tatranskej Lomnici je oprávnených voliť zhruba 1100 obyvateľov.„Máme tu však voličov z celej krajiny, od Partizánskeho až po Prešov. Chodia už od rána, dá sa povedať, že ich bolo už niekoľko desiatok,“ doplnil predseda volebnej komisie. Podľa neho zvyknú s voličskými preukazmi chodiť hneď zrána, prípadne popoludní, keď sa zavrie lyžiarske stredisko.

12:32 - Niektorí členovia štátnej volebnej komisie išli pozorovať priebeh volieb


Niektorí členovia štátnej volebnej komisie išli pozorovať priebeh volieb do volebných miestností. Informovala o tom riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová. Zároveň dodala, že komisia nezaznamenala žiadne závažné podnety týkajúce sa narušenia volieb.

"V súčasnosti je prestávka v rokovaní štátnej komisie, pričom členovia išli voliť, ako aj pozorovať volebné miestnosti. Viem, že sa niektorí zamerali na Petržalku. Je to už na ich osobnom rozhodnutí, kam pôjdu" priblížila Chmelová.

Voľby podľa nej nie sú ničím narušené."Doposiaľ možno povedať, že voľby prebiehajú regulérne. Cez infolinku sme nezaznamenali mimoriadne podania. Takisto ani štátna komisia neprijala žiadne mimoriadne podania, ktoré by nasvedčovali tomu, že by mali byť voľby v niečom narušené," uzavrela.

12:31 - Dve rôzne petície proti hazardu počas volieb v Nitre si konkurujú


Priamo pred volebnými miestnosťami v Nitre sa pohybujú ľudia, ktorí zbierajú podpisy pod petíciu Chceme Nitru bez hazardu. Podobnú petíciu s názvom Zastavme hazard v Nitre spustilo vo štvrtok Centrum pre rodinu v Nitre. Medzi prvými podpísali túto petíciu primátor Nitry Marek Hattas, viceprimátori a mestskí poslanci.

Organizátori petície avizovali, že podpisy pod ňu budú dobrovoľníci zbierať pred volebnými miestnosťami v druhom kole prezidentských volieb 30. marca.„Je pre nás prekvapením, že sa dnes v Nitre koná petícia, podľa loga uvedeného na hárkoch z iniciatívy Chceme Nitru bez hazardu. Táto aktivita nie je s nami koordinovaná. Mňa osobne oslovili, aby som ju podpísal, s tým, nech ju nepodpisujem o dva týždne, aby nebol podpis duplicitný. Že sa stačí podpísať teraz,“ potvrdil člen petičného výboru Zastavme hazard v Nitre Matúš Libant.

Konkurenčnú petíciu považuje za kontraakciu. „Prevádzkovatelia herní sú schopní použiť akékoľvek zbrane. Mám pocit, že zbierajú podpisy pod nepravú petíciu, ktorá nikdy nebude odovzdaná na magistrát,“ skonštatoval Libant.

Zbieranie podpisov pod petíciu proti hazardu počas volieb avizovala poslankyňa Bratislavského samosprávneho kraja Zuzana Rattajová. Na rozdiel od minuloročných komunálnych volieb, keď sa zbierali podpisy pod petíciu len v niektorých bratislavských mestských častiach, tentoraz sa pokračuje v akcii v krajských mestách. "Dopyt je veľký a celé Slovensko má s týmto problém," odôvodnila Rattajová rozšírenie zbierania podpisov aj na ďalšie slovenské mestá.

Libant tvrdí, že táto iniciatíva nemala záujem koordinovať svoj postup. „Pokúšali sme sa pani Rattajovú kontaktovať s tým, aby sme naše kroky skoordinovali a spojili sme sily. Napriek tomu, že si našu správu prečítala, neodpovedala nám,“ uviedol Libant.

12:30 - Vo Veľkom Šariši volili v ľudových krojoch


Na prvom kole prezidentských volieb sa vo Veľkom Šariši zúčastnili i členovia folklórnej speváckej skupiny Šariske Gavaľire v tradičných ľudových krojoch.

"Zúčastňujeme sa každých volieb, a keď tak ako dnes sme konečne mohli byť spolu všetci, tak radi ideme voliť, lebo to je naša povinnosť. Chodíme takto stále, lebo vždy v sobotu niekde spievame, alebo máme nejaké akcie, tak ideme buď pred akciou, alebo po akcii. Už sme aj volili o pol desiatej, keď sme rýchlo poháňali šoféra, aby nás konečne priviezol na voľby, ale sme to stihli," uviedol jeden z členov Dušan Lukáč.

Podporiť folkloristov prišla aj Prešovčanka Ľubica Hupcejová, ktorá ako povedala, spieva už od malička."Som učiteľka v materskej škole, praktizujem to aj s deťmi a vediem ich k tomu. Folklór mám v krvi asi po rodičoch, dedkovi, babke, otcovi, a tak. Veľmi sa mi to páči, nielen tu v Šariši. Každý región je iný a páčia sa mi rôzne kroje, zvyky, tradície, jednoducho čo sa týka ľudových vecí, všetko sa mi páči," doplnila Hupcejová s tým, že v kroji volila v minulosti i v Prešove.

Podľa primátora Veľkého Šariša Viliama Kalla sú folkloristi ich dlhodobí kultúrni partneri."Zoskupujú sa už 11 rokov, sme na nich hrdí. Sú takmer na každom našom kultúrnom podujatí a vytvárame im dá sa povedať veľmi dobré podmienky. Som veľmi rád, že ich dobrá nálada sa prenáša všade, ako aj dnes napríklad na tieto volebné miestnosti," povedal Kall.

12:03 - Ivan Gašparovič: Nový prezident bude mať veľmi ťažké funkčné obdobie


Nový prezident SR bude mať veľmi ťažké funkčné obdobie, a to najmä z hľadiska zahraničnej politiky. Opatrný a rozhodný však bude musieť by aj v domácich otázkach. Vyhlásil to bývalý prezident SR Ivan Gašparovič, ktorý novú hlavu štátu volil spolu s manželkou v spojenej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave.

Kandidáti na prezidenta sú podľa neho zaujímaví, pretože sú medzi nimi veľké rozdiely z pohľadu ako riadiť štát, ale aj z pohľadu filozofických a politických trendov. Gašparovič však upozorňuje, že treba predvolebné sľuby kandidátov vnímať opatrne. "Z toho čo povedali, je tak možno v priamej kompetencii prezidenta 20 percent," uviedol.

Nový slovenský prezident bude mať podľa Gašparoviča veľmi ťažké obdobie z hľadiska zahraničnej politiky. Ako spresnil, bude musieť byť veľmi opatrný a rozhodný aj v domácich otázkach. "Novému prezidentovi preto prajem veľa trpezlivosti a spravodlivosti," vyhlásil. Predpokladá, že situácia bude nervózna. Obáva sa totiž, že víťazi budúcoročných parlamentných volieb sa dajú "na vlnu pomsty". "Bodaj by som nemal pravdu, ale to nebude dobre pre občanov a ani pre štát," poznamenal.

Gašparovič tvrdí, že Slovensko bude v tomto období potrebovať veľmi skúseného prezidenta v oblasti zahraničnej politiky. Očakáva totiž, že v rámci fungovania Európskej únie dôjde k zmenám. "Ak by došlo k tomu, čo predpokladajú ekonómovia, žeby sa malo zhoršovať prostredie výrobné a zamestnanecké, tak tu bude veľká úloha pre prezidenta. Najmä zjednotiť predstaviteľov vlády a dokázať s nimi komunikovať," skonštatoval.

11:58 - Prezident by mal fungovať ako prvý občan krajiny, zhodujú sa petržalskí seniori


Prezident SR by mal fungovať ako prvý občan Slovenskej republiky a mal byť rozumieť potrebám obyvateľov krajiny, zhodujú sa obyvatelia Domu tretieho veku na Poloreckého ulici v bratislavskej Petržalke.

"Mal by to byť človek, ktorý vyhovuje väčšine národa. Mal by to byť dobrý človek a mal by sa vo veľa veciach vyznať. Mali by ho trápiť sociálne veci a problémy, ktoré sú v štáte, ako napríklad školstvo či zdravotníctvo," uviedol pre TASR 73-ročný Milan. Volebné právo považuje za základné občianske právo človeka a kto ho nevyužíva, robí podľa neho chybu.

Na dôležitosť volebného práva upozorňuje aj 77-ročná Elena. Na voľby chodí pravidelne, považuje to za dôležité pre budúcnosť "nielen nás, ale aj našich detí, našich vnukov a ďalších generácií". Jasnú predstavu má aj o tom, aký by mal byť prezident štátu.„Človek, ktorý chápe potreby obyvateľov. Ktorému ide o prosperitu Slovenska a naozaj o dôsledné začlenenie do európskeho spoločenstva. A hlavne by mal byť ľudský,“ poznamenala Elena.

11:55 - Na bratislavskom gymnáziu odvolil kandidát na prezidenta Štefan Harabin


Na bratislavskom Gymnáziu Metodova v sobotu odvolil aj kandidát na prezidenta SR Štefan Harabin. Ako sám potvrdil, očakáva vysokú volebnú účasť.

"Ja som každý futbalový a stolnotenisový zápas išiel vyhrať. Nikdy som s nikým nekupčil a nepripúšťal som inú alternatívu," uviedol Harabin. Dnešný deň chce podľa svojho vyjadrenia stráviť na roli. "Idem na roľu, zapálim si oheň a budem sa pozerať do ohňa. A budem čítať," dodal.

11:42 - Priebeh volieb je podľa polície zatiaľ pokojný


Policajti zatiaľ nezaznamenali narušenie verejného poriadku v súvislosti s voľbami prezidenta SR. Posilnené policajné hliadky budú v teréne až do uzatvorenia volebných miestností. Pre TASR to potvrdila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Baloghová.

Na poriadok dohliadajú nielen motorizované, ale aj pešie policajné hliadky. "V teréne sú aj príslušníci kriminálnej polície, v prípade potreby sú pripravené aj špeciálne policajné útvary a pyrotechnici," doplnila Baloghová. Ak si to aktuálna situácia vyžiada, policajti sú podľa hovorkyne pripravení prijať adekvátne opatrenia.

11:24 - Rudolf Schuster: Parlamentná voľba prezidenta SR by bol krok späť


Svoj hlas v prvom kole prezidentských volieb odovzdal v sobotu v Košiciach aj bývalý prezident SR Rudolf Schuster. Odvolil vo volebnej miestnosti v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie. Sprevádzali ho dcéra, syn a ochrankár.

"Ja nemôžem vynechať voľby, to je taká sila zvyku v rodine, vidíte, chodíme spolu, tak už to dodržíme do smrti. Kým sa dá, treba ísť príkladom, pokiaľ vás choroba nepremôže," povedal Schuster novinárom. Exprezident, ktorý v januári oslávil 85 rokov, sa vo februári podrobil operácii srdca a bol dvakrát hospitalizovaný. Priamu voľbu hlavy štátu vníma ako výdobytok demokracie, ktorú by si mali ľudia vážiť."Počúvam aj hlasy, že sa treba vrátiť k parlamentnej voľbe, to by bol krok späť od demokracie," uviedol.

Ľudia by tak podľa neho mali ísť k voľbám a vyjadriť svoj postoj."Kto chodí voliť, má právo sa vyjadrovať, kto nechodí, tak potom nadáva, prečo je ten a nie tamten. Keď hlasujem, tak aj keď nevyhrám, mám pocit, že som ten hlas dal tomu, komu som chcel," vysvetlil.

Ťažký výber pri kandidátoch podľa svojich slov nemal, pričom vychádzal zo svojich skúseností. "Sledoval som jednotlivých kandidátov, vypočul som si ich a teraz už mi je to jasné," povedal pred vstupom do volebnej miestnosti.

Kandidáti pochádzajú z rôznych prostredí a ťažko podľa neho predpisovať, akí by mali byť. Niekto má výhodu, že nie je politicky zaťažený, musí sa však mnohé veci učiť, on sám ako svoju výhodu vnímal, že ovládal protokol a mal politické skúsenosti. Podľa Schustera dozrel už čas na zmenu volebného zákona v prospech volebných obvodov, aby ľudia aj v parlamentných voľbách volili konkrétnych poslancov a nie politické strany.

11:22 - Biskup Viliam Judák vyzval veriacich, aby využili svoje volebné právo


Svoje volebné právo využil aj nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Svoj hlas odovzdal jednému z kandidátov na prezidenta v 15. volebnom okrsku na Základnej škole kniežaťa Pribinu v Nitre.

„Povzbudzujem vás, aby ste využili svoje občianske právo a zúčastnili sa na prezidentských voľbách,“ vyzval veriacich biskup Judák. Podľa jeho slov je osobitnou úlohou kresťanov osvetľovať a usporadúvať všetky časné veci, ktoré sa ich bezprostredne týkajú tak, aby sa vždy diali a zveľaďovali podľa Krista.

„V tomto duchu nás povzbudzuje aj pápež sv. Ján Pavol II., podľa ktorého je chybou si myslieť, že aj keď kresťan nemá trvalé miesto na tejto Zemi, ale hľadá trvalý príbytok v nebesiach, má právo vyhnúť sa svojím pozemským povinnostiam. Skôr naopak, sme povinní, vedení svojou vierou ešte viac napĺňať túto zodpovednosť podľa svedomia každého z nás,“ uviedol Judák vo svojom vyhlásení k voľbám.

11:18 - Seniori berú voľby ako povinnosť i spestrenie


Záujem zúčastniť sa na prezidentských voľbách majú aj obyvatelia Zariadenia pre seniorov na Jánskeho ulici v Nitre. Do improvizovanej volebnej komisie za nimi prišli členovia okrskovej volebnej komisie aj s prenosnou urnou.

Ako pripomenula členka komisie Katarína Čerňaková, hlasovať nemôžu všetci obyvatelia domova. „Voliť môžu iba tí, ktorí tu majú trvalý pobyt, prípadne si včas vybavili voličský preukaz,“ vysvetlila.

Podľa sociálnej pracovníčky Anny Krenickej majú seniori o účasť vo voľbách vždy veľký záujem. Aj na prvom kole prezidentských volieb sa ich zúčastnilo niekoľko desiatok.„Seniori z nášho zariadenia sa na túto udalosť tešia, pretože je to pre nich taká povinnosť a zároveň aj spestrenie. Okrem toho majú aj pocit zodpovednosti, takže na voľby chodia radi. Samozrejme, záleží to od toho, či majú v našom zariadení trvalý pobyt. Inak potrebujú voličský preukaz, ktorý už musia vybavovať ich rodinní príslušníci a niekedy sa to nedá,“ uviedla Krenická.

11:11 - V Kysaku zaevidovali dopoludnia aj voličov s hlasovacím lístkom


Prvé kolo prezidentských volieb sa v sobotu koná aj v obci Kysak v okrese Košice-okolie, kde sú zriadené dva volebné okrsky. Ako pre TASR povedala zapisovateľka volebného okrsku číslo dva Lenka Sokolová, zaevidovaných majú 662 voličov a voľby sú zatiaľ pokojné.

„Doobeda prišlo viac ľudí, pretože chodia do potravín, takže to majú po ceste,“ povedala s tým, že zatiaľ chodili odovzdať svoj hlas prevažne staršie manželské páry. Viacero voličov očakávajú aj okolo 21.00 h. Ako hovorí, samotná účasť je pri každých voľbách iná. Záleží to od druhu volieb, ale aj od počasia.

Obec, v ktorej sa nachádza jeden z významných železničných uzlov na východnom Slovensku, vydala 12 hlasovacích lístkov."V našom okrsku sme doteraz mali dvoch voličov s hlasovacím lístkom,“ spresnila. Prvý volebný okrsok je zriadený v priestoroch obecného úradu. V Kysaku žije približne 1460 ľudí.

11:10 - V Dubnici museli doplniť volebnú komisiu


Všetky volebné okrsky na strednom Považí a v kopaničiarskom regióne sa v sobotu otvorili presne o siedmej hodine, priebeh prvého kola prezidentských volieb zatiaľ nič nenarušilo. Informovali o tom predsedovia a zapisovatelia okresných volebných komisií.

V pôsobnosti okresnej komisie v Trenčíne, zastrešujúcej okresy Trenčín a Ilava, je 175 volebných okrskov, 115 v Trenčianskom a 60 v Ilavskom okrese. Všetky miestnosti sa otvorili načas, voľby majú nerušený priebeh. Vo volebnej komisii v Dubnici nad Váhom musel primátor mesta Peter Wolf doplniť jedného člena komisie, pretože počet členov klesol pod päť. Informoval o tom predseda okresnej volebnej komisie v Trenčíne Peter Kováčik.

Podľa Romana Kozáčeka, zapisovateľa okresnej volebnej komisie v Novom Meste nad Váhom, zastrešujúcej Novomestský a Myjavský okres, voliči môžu voliť v 97 volebných okrskoch, v 67 v okrese Nové Mesto nad Váhom a v 30 v okrese Myjava.

11:06 - V Slovenskom Pravne pôjdu obyvatelia k urne aj o mesiac


V Slovenskom Pravne v okrese Turčianske Teplice budú mať o jedny voľby viac. Okrem prezidentských a do Európskeho parlamentu si približne o mesiac budú vyberať i nového starostu. To niektorých miestnych obyvateľov pomýlilo a k urne chceli prísť skôr.

"My máme tohto roku viac volieb v našej obci, teraz sú prezidentské, potom bude aj druhé kolo a 13. apríla nás čakajú voľby starostu obce. Máme osem kandidátov, tak počkáme, akého budeme mať nového starostu," povedala predsedníčka tamojšej volebnej komisie Viera Felcanová.

O jedny voľby navyše pomýlili i niektorých obyvateľov obce, v sobotu pri prvom kole prezidentských volieb sa to podľa predsedníčky ešte nestalo."Stalo sa to počas týždňa, keď bolo 13. marca, že sa ľudia pomýlili a prišli voliť starostu obce. Bolo im to vysvetlené, takže dúfame, že teraz sa to dalo na pravú mieru," priblížila.

V Slovenskom Pravne je o prvé kolo prezidentských volieb záujem, k večeru by mali k volebnej urne podľa komisie prísť najmä mladí."Dostávajú informácie aj o dvoch kandidátoch, ktorí sa vzdali a upozorňujeme zvlášť starších, že treba jedného kandidáta zakrúžkovať," dodala Felcanová.

11:03 - Prezident Kiska verí, že nový prezident bude pokračovať v jeho boji


Prezident Andrej Kiska verí, že jeho nástupca bude pokračovať v boji za slušné a spravodlivé Slovensko. Povedal to po tom, čo v dopoludňajších hodinách odovzdal svoj hlas v spoločnosti manželky v rodnom Poprade.

„Takto pred piatimi rokmi som tu stál, pýtali ste sa ma, ako sa cítim, uvažovali sme, ako to dopadne. Päť rokov uplynulo a veľa vecí sa v našej krajine zmenilo. Z pohľadu posledných udalostí, ktoré sa udiali, týkajúce sa Bašternáka, zisťovania okolností vraždy novinára Jána Kuciaka, myslím si, že je nesmierne dôležité pokračovať v tomto boji. Volil som osobu, o ktorej som presvedčený, že v tomto boji bude pokračovať,“ skonštatoval Kiska.

Zároveň požiadal všetkých občanov, aby prišli voliť a nespoliehali sa na to, že ich hlasy budú potrebné až v druhom kole volieb. „Už dnes je každý jeden hlas veľmi dôležitý,“ zdôraznil prezident. Dodal, že počas volebnej noci bude sledovať prvé výsledky doma v Poprade. Verí, že voľby dopadnú pre krajinu dobre a ľudia si zvolia správneho prezidenta. 

10:51 - Šefčovič: Neskrývam, že výsledky budem očakávať s napätím


So záujmom, ktorý je sprevádzaný i napätím, bude výsledky sobotňajšieho prvého kola volieb prezidenta SR očakávať Maroš Šefčovič. Prezidentský kandidát to pred médiami priznal krátko po tom, ako s manželkou Helenou a deťmi odvolil v priestoroch Základnej školy Alexandra Dubčeka na bratislavských Dlhých dieloch.

„Musím povedať, že to veľmi intenzívne prežívam, predsa len, na prezidenta kandidujete len raz za život,“ povedal Šefčovič. Opätovne vyjadril veľké poďakovanie svojim najbližším za podporu počas kampane, poďakoval sa i svojim priaznivcom, ale tiež všetkým, ktorí počas soboty prídu voliť.

Po odchode z volebnej miestnosti zamieri s rodinou na slávnostný obed, popoludní si chce trochu zašportovať a potom už bude s priateľmi očakávať výsledky prvého kola."Budem na ne čakať s napätím, ale zároveň i vedomím, že v predvolebnej kampani sme urobili maximum a zrozumiteľne sme prezentovali myšlienky, s ktorými sa uchádzam o dôveru ľudí," uviedol Šefčovič. "Ľudia rozhodnú," skonštatoval pri otázke, ako pre neho voľby dopadnú.

10:51 - Softvérový inžinier Michal Bystrický pricestoval na voľby až z ďalekého Holandska


Z Holandska pricestoval odovzdať hlas v prvom kole prezidentských volieb softvérový inžinier Michal Bystrický, ktorý prišiel do volebnej miestnosti v Martine spolu s priateľkou.

"Na Slovensku som týždeň. Sledoval som kampaň a už vopred som bol rozhodnutý, komu odovzdám hlas. Nie je dobré, že sa nedá hlasovať zo zahraničia. Bolo by super, keby sa to zmenilo. Ideálne by bolo, keby sa dalo hlasovať cez internet," povedal po odovzdaní hlasu vo volebnom okrsku číslo 19.

Doplnil, že v práci si zobral dovolenku a musel si vybaviť aj voličský preukaz. "Ja som z Trenčína, ale nevolil som tam, lebo moja priateľka je z Martina. Preto sme tu a súčasne navštevujeme jej rodičov," uviedol s tým, že pozná niekoľko ďalších Slovákov, ktorí pricestovali voliť z Berlína.

"V druhom kole by som išiel opäť voliť. Je to podľa mňa dôležité. Pretože prezident ovplyvňuje ľudí a chcem sa vrátiť na moderné Slovensko. Je dôležité zvoliť si ľudí, ktorí nás posunú ďalej," podotkol mladý softvérový inžinier.

Podľa vedúcej Odboru všeobecnej správy Mestského úradu v Martine Ľubice Turčanovej zriadilo mesto 52 volebných okrskov."Počet oprávnených voličov je 43.777, z toho prvovoličov je 137 a hlasovacích preukazov bolo vydaných 1011. V porovnaní s minulými voľbami bol približne dvojnásobný záujem o vydanie voličských preukazov," dodala Turčanová.

10:24 - V krajských mestách sa podpisuje aj petícia proti hazardu


V krajských mestách na Slovensku si obyvatelia v sobotu nielen vyberajú z kandidátov na prezidenta SR, ale zároveň podpisujú aj petíciu za zákaz hazardu. Tú s názvom Nech sa hazard do Bratislavy nevráti iniciovala vlani poslankyňa Bratislavského samosprávneho kraja Zuzana Rattajová.

"Podpisy zbierame pravidelne, po celý čas, ale pri voľbách je väčšia šanca, väčší potenciál na vyzbieranie väčšieho počtu podpisov. Pomáha tomu zvýšená koncentrácia ľudí, ktorí chodia do volebných miestností," uviedla pre TASR Rattajová.

Na rozdiel od minuloročných komunálnych volieb, kedy sa zbierali podpisy pod petíciu len v niektorých bratislavských mestských častiach, tentoraz sa pokračuje v akcii v krajských mestách."Dopyt je veľký a celé Slovensko má s týmto problém," odôvodnila Rattajová rozšírenie zbierania podpisov aj na ďalšie slovenské mestá.

V zbieraní podpisov sa bude pokračovať naďalej a pri ich dostatočnom počte by mala byť petícia opätovne predložená mestu a mestskému zastupiteľstvu."Pred voľbami sme mali cez 47.000 podpisov," poznamenala Rattajová.

10:15 - V ilavskej väznici môže voliť 750 väzňov, o preukazy požiadala stovka


V Ústave na výkon trestu odňatia slobody a Ústave na výkon väzby v Ilave môže z celkového počtu asi 770 obvinených a odsúdených odovzdať v sobotných prezidentských voľbách svoj hlas približne 750 oprávnených voličov. Záujem o voľby prejavila asi stovka z nich.

Ako informovala vedúca oddelenia výkonu trestu ilavskej väznice Mária Mazánová, na voľbách sa nemôžu zúčastniť cudzinci a mladiství. „Všetci obvinení a odsúdení boli písomne poučení o svojom práve voliť a o tom, akým spôsobom môžu požiadať o voličský preukaz. Podľa počtu voličských preukazov, ktoré prichádzali obvineným a odsúdeným, vyplýva, že voliť ich môže okolo stovky,“ priblížila Mazánová.

Väzni môžu voliť do prenosnej urny, ktorú do zariadenia priniesli členky okrskovej volebnej komisie. Ako povedala členka komisie Lenka Baginová, z volieb vo väznici strach nemá, pri vstupe museli absolvovať obe členky komisie zvyčajné bezpečnostné formality. „Museli sme preukázať, že nemáme zbrane, odovzdali sme mobilné telefóny,“ doplnila Baginová.

Odsúdený Marek si odpykáva v Ilave trest za násilnú stretnú činnosť. Za sebou už ma tri roky väzby, na slobodu by mal ísť o šesť a pol roka. „Aj keď sme za múrmi väznice, tiež sa zaujímame o politické dianie na Slovensku a chceme ho ovplyvniť. Veď raz vyjdeme aj my von,“ skonštatoval Marek.

Informácie o prezidentských kandidátoch mali podľa neho väzni z dennej tlače a z politických debát kandidátov v televízii. Vyučený autoklampiar Marek si za múrmi ilavskej väznice nedávno urobil maturitu v odbore podnikanie v remeslách a službách, verí, že po návrate do bežného života si nájde so svojím zameraním uplatnenie.

10:13 - Výjazdy členov štátnej volebnej komisie budú v obmedzenom režime


Členovia Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán pôjdu do terénu v obmedzenom rozsahu. Informoval o tom predseda komisie Eduard Bárány.

"Komisia by mala byť schopná kedykoľvek znova zasadnúť. Na to, aby bola uznášaniaschopná, musí byť prítomných 11 členov, čo nás značne obmedzuje v možnostiach výjazdov," uviedol Bárány. Do vzdialenejších kútov Slovenska môže ísť podľa neho málo členov, ak vôbec nejakí pôjdu. O lokalitách, ktoré členovia navštívili, bude komisia informovať až po ich návrate.

Na rannom zasadnutí komisie bol podľa Báránya prítomný aj jeden z členov pozorovateľskej misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Predseda zároveň potvrdil, že po organizačno-technickej stránke je priebeh volieb zatiaľ v poriadku. Členovia štátnej komisie sa podľa neho zaoberali predovšetkým informáciami o otvorení volebných miestností.

10:03 - V Brežanoch sú v okrskovej volebnej komisii traja členovia jednej rodiny


V obci Brežany v okrese Prešov majú v okrskovej volebnej komisii troch členov jednej rodiny. Aj keď sú malou obcou, ľudia majú záujem o veci verejné, uviedla starostka obce Mária Gumanová.

"Záleží to od toho, aké sú voľby. Ak sú komunálne voľby, tak vtedy je dosť vysoká účasť voličov. Pri prezidentských je to kedy ako. Ľudia sa viac zaujímajú o voľby ako v minulosti. Je to podľa mňa politikou, tým, čo ponúkajú jednotlivé strany, kandidáti, ich programy. Prvý raz máme v komisii troch členov z jednej rodiny. Je vecou politickej strany, ak nominuje do komisie svojho člena. Nominovali troch z jednej rodiny, strany o sebe navzájom nevedia," uviedla pre TASR starostka obce Brežany Mária Gumanová.

Študent práva Igor Grejták je v okrskovej volebnej komisii prvý raz."Myslím si, že aby mohlo dochádzať k spravodlivému priebehu volieb, tak by mali byť v komisiách aj mladí ľudia. Osobne sa mi nepáči, ako sa na Slovensku dostáva do popredia populizmus. Ľudia majú veľké očakávania. Dostávajú sa do popredia právomoci prezidenta, ktoré nemá. V prvom rade od hlavy štátu očakávam reprezentáciu doma i v zahraničí, potom spravodlivé ustanovenie orgánov, hlavne teraz, keď bude voľba prokurátora a voľba ústavných sudcov," povedal Grejták, ktorý je v komisii spolu s rodičmi.

10:02 - Predseda Národnej rady SR Andrej Danko už odvolil


Predseda Národnej rady SR Andrej Danko už odvolil v mieste svojho bydliska. TASR o tom informoval hovorca Kancelárie NR SR Tomáš Kostelník. Danko zároveň vyzýva Slovákov, aby využili svoje ústavné právo a išli voliť aj oni.

10:00 - Voliť prezidenta bude len menšina ľudí bez domova


Prezidentských volieb sa v sobotu zúčastní len menšina ľudí bez domova v Bratislave. Pre TASR to uviedol riaditeľ neziskovej organizácie Depaul Slovensko Jozef Kákoš s tým, že väčšina týchto ľudí vníma voľby prezidenta pasívne. Jeho funkcia je totiž pre nich príliš vysoko na to, aby mala priamy vplyv na zmenu ich života.

Voľby nového prezidenta v komunite ľudí bez domova sú podľa šéfa Depaul Slovensko chápané veľmi rôznorodo. "Niektorí vravia, že pôjdu voliť, ale je tu veľká skupina, ktorá sa voliť nechystá. Majú na to rôzne dôvody. Buď v mieste, kde sa nachádzajú, nemajú trvalý pobyt a nevybavili si ani hlasovací preukaz, alebo nemajú ani občiansky preukaz, čo je veľmi častý problém. Ten limituje aj tých, ktorí by chceli ísť voliť," povedal pre TASR. Tvrdí, že k volebným urnám pôjde len menšina ľudí bez domova. Oveľa viac je podľa neho takých, ktorí vnímajú prezidentské voľby pasívne.

9:47 -Na Gemeri boli všetky volebné miestnosti otvorené včas


Na Gemeri boli všetky volebné miestnosti otvorené včas
V gemerských okresoch Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava boli ráno všetky volebné miestnosti otvorené včas. TASR to potvrdili zapisovatelia okresných volebných komisií. Čítať ďalej
16 | 03 | 2019 | TASR
TASR to potvrdili zapisovatelia okresných volebných komisií.


„Zatiaľ je všetko v poriadku, všetky volebné miestnosti boli otvorené načas. Nemáme doteraz žiadne problémy a dúfame, že to takto zostane aj naďalej,“ uviedla na margo volebného dňa zapisovateľka Okresnej volebnej komisie v Rožňave Miroslava Zdechovanová.

9:06: V nitrianskej fakultnej nemocnici volilo 25 pacientov a zdravotníkov


V nitrianskej fakultnej nemocnici volilo 25 pacientov a zdravotníkov
Členovia volebnej okrskovej komisie prišli ráno s volebnou urnou aj do nitrianskej fakultnej nemocnice. Záujem voliť prejavili pacienti, ale i zdravotníci, ktorí pre služobné povinnosti strávia volebný deň v nemocnici. Čítať ďalej
16 | 03 | 2019 | TASR
Záujem voliť prejavili pacienti, ale i zdravotníci, ktorí pre služobné povinnosti strávia volebný deň v nemocnici.


„Celkovo prejavilo záujem voliť 25 ľudí,“ uviedla hovorkyňa nitrianskej nemocnice Tatiana Timková. Členovia volebnej komisie navštevovali voličov postupne na jednotlivých oddeleniach nemocnice.

8:58 - V jednom volebnom okrsku v Malackách sa začali voľby o 35 minút neskôr


V meste Malacky sa vo volebnom okrsku 4 na Základnej umeleckej škole na Záhoráckej ulici začali prezidentské voľby o 7.35 h, teda o 35 minút neskôr.
V Malackách otvorili volebné miestnosti o viac ako pol hodinu neskôr
V meste Malacky sa vo volebnom okrsku 4 na Základnej umeleckej škole na Záhoráckej ulici začali prezidentské voľby o 7.35 h, teda o 35 minút neskôr. Zdržanie spôsobilo doplnenie okrskovej volebnej komisie. Čítať ďalej
16 | 03 | 2019 | TASR


V tomto okrsku sa budú preto sobotné voľby konať až do 22.35 h. Pre TASR to potvrdili z mestského úradu i z Okresnej volebnej komisie Malacky. Prezidentské voľby v ostatných volebných okrskoch v Bratislavskom kraji sa však začali načas a zatiaľ sú bez problémov.

8:53 - Pred otvorením volebnej miestnosti zomrel predseda komisie v Janiciach


V obci Janice na juhu okresu Rimavská Sobota zomrel pred otvorením volebnej miestnosti predseda tamojšej okrskovej volebnej komisie.
Pred otvorením volebnej miestnosti V Janiciach zomrel predseda komisie
V obci Janice na juhu okresu Rimavská Sobota zomrel pred otvorením volebnej miestnosti predseda tamojšej okrskovej volebnej komisie. Čítať ďalej
16 | 03 | 2019 | TASR


„Bohužiaľ, okolo 6.30 h došlo k takejto tragickej udalosti. Nezomrel však vo volebnej miestnosti, ale v kancelárii obecného úradu,“ uviedla Martinovicsová, podľa ktorej tak nebolo potrebné volebnú miestnosť meniť a voľby sa konajú bez prerušenia.

Informáciu o úmrtí predsedu okrskovej volebnej komisie potvrdil TASR aj zapisovateľ okresnej volebnej komisie Lukáš Kvietok s tým, že voľby neboli touto udalosťou ovplyvnené, pretože bol zvolený nový predseda.

Podľa slov hovorkyne Operačného strediska zdravotnej záchrannej služby Aleny Krčovej predsedovi komisie pomáhali aj zdravotníci.„Môžem potvrdiť, že sme vyslali záchranárov k mužovi, ktorý podľa výzvy na tiesňovú linku 155 nereagoval a nedýchal. Ešte pred príchodom záchranárov sa ho snažili oživiť laici. Záchranári následne pokračovali v resuscitácii, žiaľ, bezúspešne,“ povedala Krčová s tým, že lekár musel skonštatovať smrť.

8:28 - V Bratislave volila i majsterka sveta vo futbalovom freestyle Lucia Kevická


Hlas svojmu favoritovi v prezidentských voľbách už odovzdala aj majsterka sveta vo freestyle Lucia Kevická. Pred cestou do Českej republiky stihla odvoliť v bratislavskej Dúbravke. "Keďže mám právo voliť, vždy, ak je na to možnosť, ho využívam,"
V Bratislave volila i majsterka sveta vo freestyle L. Kevická
Hlas svojmu favoritovi v prezidentských voľbách už odovzdala aj majsterka sveta vo freestyle Lucia Kevická. Pred cestou do Českej republiky stihla odvoliť v bratislavskej Dúbravke. Čítať ďalej
16 | 03 | 2019 | TASR


Svetová šampiónka si želá, aby nový človek na prezidentskom poste bol skutočne dobrým reprezentantom krajiny.„Aby sa na neho ľudia mohli spoľahnúť, aby zastupoval správne záujem Slovenska a ľudia sa za neho nemuseli hanbiť,“ zdôraznila.

Kevická má viacero medailí zo svetovej i európskej freestylovej scény. V roku 2012 zvíťazila na neoficiálnych majstrovstvách a v rokoch 2014, 2015 a 2016 skončila druhá. Je tiež dvojnásobnou vicemajsterkou Európy.

8:18 - Starší občania Lendaku zvyknú voliť hneď po omši a v krojoch


V podtatranskej obci Lendak chodia starší obyvatelia voliť hneď zrána, po omši. Istým špecifikom tejto dediny s 5300 obyvateľmi, ktorý sa len tak hocikde nevidí, je to, že voliči chodia odovzdať svoj hlas v tradičných krojoch. Pre TASR to potvrdil predseda volebného okrsku číslo 1. Michal Gallik.

„Voličské miestnosti na obecnom úrade a v kine sú hneď pri kostole, čo mnoho starších využije a hneď po omši idú voliť. Máme s tým skúsenosti pri každých voľbách,“ uviedol Gallik s tým, že v tomto čase zvyknú mať aj väčší nápor voličov a čakajú v rade. Občania však chodia priebežne počas celého dňa.

„Ja chodím stále hneď z kostola, už som tak zvyknutá a vždy v kroji, samozrejme,“ povedala Mária Halčinová, ktorú pri voľbe zdobil bežný pracovný kroj z Lendaku. Svoj hlas odovzdala na obecnom úrade hneď ráno aj 83-ročná Mária Neupauerová, sprevádzal ju syn. „Kroj nosíme odmalička, každý deň, a na voľby by to nemalo byť iné. Pre nás je to odev ako každý iný,“ skonštatovala.

Z voličskej miestnosti v Lendaku sa oveľa častejšie ozýva tradičný lendacký dialekt než spisovná slovenčina. Lendačania sú povestní tým, že sa medzi sebou rozprávajú goralským nárečím. „Daj Bôze, dajče mi občansky, tu še mi podpišče, tam mozeče iš odvôlič. Nezabočče zaľepič obalke. Dženkujeme, s bôgem,“ takto približne znie komunikácia medzi voličmi a členmi komisie.

8:01 - V obci Lúčka sa volebné miestnosti otvorili o hodinu skôr


V obci Lúčka v okrese Sabinov sa začalo voliť o hodinu skôr. Otvorenie volebných miestností o 6.00 h v tejto obci potvrdila riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová. Hlasovať sa dá do 22.00 h.

Volebné miestnosti sú otvorené v 5940 okrskoch, ktoré vytvorilo 2926 obcí. Voliť môže viac ako 4,45 milióna občanov žijúcich doma i v zahraničí.

Pri krúžkovaní si treba dávať pozor. Na hlasovacom lístku je totiž 15 mien, teda toľko, koľko kandidátov sa prihlásilo pôvodne. Medzičasom už však dvaja (Robert Mistrík a József Menyhárt) z prezidentského boja odstúpili. O palác sa teda uchádza 13 kandidátov.

Ako informovala Chmelová, okrsková volebná komisia je povinná vo volebnej miestnosti vyvesiť oznámenie o tom, ktorí kandidáti sa vzdali svojej kandidatúry. "Na odporúčanie ministerstva vnútra by takéto oznámenie malo byť vyvesené aj za zástenou, aby mal volič pri úprave hlasovacieho lístka mená kandidátov, ktorí sa vzdali, priamo pred sebou," priblížila.

8:00 - Aj v slovenských väzeniach začínajú obvinení a odsúdení voliť


V sobotňajších prezidentských voľbách bude môcť odovzdať svoj hlas viac ako 10.000 väzňov. Do 17 slovenských ústavov na výkon trestu odňatia slobody a ústavov na výkon väzby a napokon do väzenskej nemocnice v Trenčíne postupne členovia jednotlivých volebných komisií prinášajú volebné urny.

V polovici tohto mesiaca sa vo výkone väzby a výkone trestu odňatia slobody nachádzalo 10.490 väznených osôb, z ktorých má 10.215 právo voliť prezidenta SR. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Adrián Baláž.

Najstarším oprávneným voličom bude 79-ročný väzeň odsúdený na trojročný trest za ublíženie na zdraví a nebezpečné vyhrážanie sa.

7:44 - V Dúbravke hlasovali niektorí voliči hneď v prvých minútach


Rozhodovať o voľbe prezidenta SR začali hneď po otvorení volebných miestností o 7.00 h aj obyvatelia bratislavskej Dúbravky. Viacero z nich hlasovalo v prvých minútach vo volebných miestnostiach štyroch okrskov, ktoré sa nachádzajú v Základnej škole Pri kríži.

Vôbec prvým voličom, ktorý zamieril k hlasovacej urne, bol Petr Švanda. Mimobratislavský program počas dňa rozhodol o tom, že svoje volebné právo využil hneď na začiatku volebného dňa. "Voliť chodievam pravidelne, považujem to za právo, ale istým spôsobom aj povinnosť. Tí, ktorí nechodia voliť, by potom nemali nadávať na výsledky,“ uviedol. Od novej osoby na poste prezidenta očakáva, že spojí spoločnosť. "Mal by spájať a byť prezidentom všetkých občanov Slovenska," zdôraznil.

7:40 - Prvovoliči informácie o kandidátoch hľadali najmä na internete


Možnosť prvýkrát pristúpiť k volebným urnám má v sobotu počas prvého kola prezidentských volieb podľa informácií zo Štatistického úradu SR viac ako 17.500 mladých ľudí.
Prvovoliči informácie o kandidátoch hľadali najmä na internete
16 | 03 | 2019 | TASR
, že voliť pôjdu, pričom informácie o kandidátoch hľadali najmä na internete. Zároveň potvrdili, že im pri rozhodovaní, komu odovzdajú svoj hlas, pomáhali aj starší priatelia alebo rodičia.

7:00 - Volebné miestnosti sa otvorili, Slováci si volia nového prezidenta


Volebné miestnosti sa otvorili, Slováci si volia nového prezidenta
16 | 03 | 2019 | TASR
Hlasovacie miestnosti sú otvorené od 7.00 do 22.00 h v 5940 okrskoch. O post hlavy štátu sa uchádza 13 kandidátov, voliť môže viac ako 4,45 milióna občanov žijúcich doma i v zahraničí. Voľby stoja viac ako 12,7 milióna eur.

V abecednom poradí kandidujú Béla Bugár, Zuzana Čaputová, Martin Daňo, Štefan Harabin, Eduard Chmelár, Marian Kotleba, Milan Krajniak, František Mikloško, Maroš Šefčovič, Róbert Švec, Bohumila Tauchmannová, Juraj Zábojník a Ivan Zuzula.

Hlas preferovanému kandidátovi odovzdajú voliči tým, že zakrúžkujú jeho poradové číslo na listine. Na voľbu potrebuje volič s trvalým pobytom na Slovensku platný občiansky preukaz. Ten je potrebný aj v prípade, ak volič hlasuje pomocou voličského preukazu mimo miesta svojho trvalého bydliska. Pokiaľ žije volič v cudzine, ale príde na Slovensko voliť, musí si priniesť cestovný doklad a vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine.

Volič, ktorý nemôže zo závažných, najmä zdravotných, dôvodov prísť voliť prezidenta SR do volebnej miestnosti, môže požiadať o prenosnú volebnú schránku. Žiadať možno obec, v deň konania volieb okrskovú volebnú komisiu.

Volebný zákon myslí aj na ľudí, ktorí pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nevedia čítať alebo písať, nemôžu upraviť hlasovací lístok sami. Umožňuje im, aby to za nich urobila iná osoba, ale nesmie to byť člen okrskovej volebnej komisie.

Pre voličov je spustená aj infolinka ministerstva vnútra. Na čísla 02/ 4859 2317, 02/ 4859 2312 môžu občania volať počas celého dňa až do uzavretia volebných miestností. Linky sú určené verejnosti a odpovedajú im tam na otázky týkajúce sa volieb. Výsledky volieb sa budú zverejňovať na webstránke www.volbysr.sk.