Nórsky investičný fond obracia pozornosť na spornú likvidáciu lodí a farmafirmy
16 | 03 | 2019 I TASR

Po postupnom ústupe od fosílnych palív zameria Nórsky investičný fond svoju pozornosť na spoločnosti, ktoré zarábajú na problematickej likvidácii starých lodí. Navyše, tento rok sa chce zamerať aj na aktivity farmaceutických firiem a ich vplyv na životné prostredie.


Nórsky fond, najväčší investičný fond na svete, ktorého hodnota dosahuje približne 1 bilión USD (884,33 miliardy eur), je známy tým, že pri investíciách zohľadňuje etické princípy. V posledných rokoch rozhodol o predaji podielov v spoločnostiach aktívnych v ťažbe uhlia.

A najnovšie chce predať akcie aj v niektorých firmách produkujúcich ropu a plyn. Čiastočne sú za tým finančné dôvody, čiastočne ale aj ekologické, keďže si chce ponechať akcie v tých energofirmách, ktoré viac investujú do obnoviteľných zdrojov energie.

Podľa najnovšej výročnej správy Rady fondu pre etiku zverejnenej tento týždeň rada svoju pozornosť teraz viac zameria na likvidáciu starých lodí v Indii. "Chceme zistiť, či tu ide o systematické alebo hrubé porušovanie ľudských práv, prípadne o poškodzovanie životného prostredia," povedal pre agentúru Reuters predseda rady Johan H. Andresen.

Ekologická energetika bude musieť zohľadňovať prirodzený ráz krajiny
Rozširovanie výroby energií z obnoviteľných zdrojov v budúcnosti musí viac zohľadňovať ochranu zvierat, rastlín a krajiny. Upozornila na to nemecká spolková agentúra pre ochranu prírody (BfN). Čítať ďalej
23 | 02 | 2019 | TASR


Viac než 80 % starých obchodných lodí na svete sa likviduje v dokoch na pobreží Indie, Pakistanu a Bangladéša. Už začiatkom minulého roka fond vyradil zo svojho portfólia štyri lodiarske firmy, ktoré sa starých lodí zbavujú prostredníctvom ich rozoberania na pobreží juhoázijských krajín, konkrétne Bangladéša a Pakistanu.

Nórsky ropný fond vlastní akcie takmer 9160 firiem. To predstavuje približne 1,4 % celosvetovo kótovaných aktív, takže rozhodnutie fondu investovať do firiem, alebo sa ich podielov zbaviť, má nemalý vplyv na rozhodovanie iných investorov.

Fond, respektíve jeho rada, dáva odporúčania, konečné rozhodnutie je potom na nórskej centrálnej banke. Tá ale väčšinou odporúčania rady fondu schváli. Okrem problému likvidácie starých lodí v Indii sa Rada fondu pre etiku plánuje tento rok prvýkrát zamerať na poškodzovanie životného prostredia farmaceutickými firmami. Ako dodala, ide najmä o spoločnosti, ktoré vyrábajú antibiotiká.

Zároveň bude prvýkrát skúmať aj ekonomické aktivity, pri ktorých dochádza k poškodzovaniu lokalít zaradených do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Andresen upozornil, že nemusí ísť len o priame poškodzovanie lokality, ale problémom môže byť aj výber miestneho obchodného partnera alebo korupčné chovanie.