Komentár Jany Teleki: Kde bude bývať Fico? V Bonaparte, tak ako doteraz
16 | 03 | 2019 I Jana Teleki

Senzačný objav médií, že Fico býva v štátnom byte, pretože bol zablokovaný Bašternákov majetok ako aj to, že mu z toho vyplýva povinnosť vysťahovať sa je číra propaganda, prípadne mazanie medu okolo úst.


Média aj politici majú potrebu prezentovať sa pomyselným úspechom a výsledkom a tak doniesli pred Bonaparte krabice na sťahovanie. Celkom vtipné, určite zlomyseľné, ale vlastne neadekvátne k danej situácii. K tomu, aby sa Fico sťahoval je totiž ešte veľmi ďaleko.

Pri zverejnení odsudzujúceho rozsudku, ktorým súd poslal Bašternáka na päť rokov do väzby s najnižším stupňom stráženia média venovali pozornosť dvom detailom.

Riešili bývanie na samostatnej izbe a nie v cele, vychádzky ako bude pobyt vo väzbe pre neho veľmi osožný, osviežujúci, meditačný a v konečnom dôsledku ako si chudák chlapec si oddýchne, že na základe súdu mu prepadol majetok, ktorý už stihol previesť na príbuzenstvo a má zákaz podnikania na päť rokov, čiže na dobu trestu, ktorú teoreticky strávi vo väzbe, čo by sa relatívne ťažko vôbec dalo.

Prokuratúra Bašternákovi zablokovala majetok a hoci vzniknutú škodu 1,7 mil. € uhradil, daniari trvajú na tom, že im vznikla škoda. Doteraz nikto neriešil, či konanie súdu dáva zmysel a je v kontexte s platnou legislatívou.

Štát vzniknutú škodu podľa všetkého dostal späť dobrovoľným plnením, čo nemá síce odkladný následok účinnej ľútosti, pretože skutok sa objektívne stal a došlo k nemu subjektívnym zavinením, ale ani štát si nemôže inkasovať škodu viackrát.

Zrejme nedošlo k spresneniu informácie o súvislostiach a dôvodoch zaistenia majetku v nadväznosti na inú správu, podľa ktorej Bašternák dlží viac než 10 miliónov na daniach. Novinárom to je vlastne jedno, hlavne, že informácia predáva. Zrejme až časom a vďaka spresneniu sa dozvieme, čo vlastne a prečo prokuratúra zablokovala, a či zákonne.

Vráťme sa však k prepadnutiu majetku. Nás právny poriadok pozná inštitút odporovateľnosti právneho úkonu, ktorý veľmi často používajú správcovia konkurzných podstát, exekútori, ale aj veritelia, ktorí zistili, že počas súdneho konania sa dlžník snaží mariť uspokojenie pohľadávky prevedením alebo znížením majetku. Ak preukážu naliehavý právny záujem, tak samozrejme takýto právny úkon, môžu napadnúť pre jeho absolútnu neplatnosť ex tunc, čiže očakávajú, že súd vydá rozsudok, podľa ktorého takéto prevody majetku sú neplatné od samého začiatku, pretože mali iný motív a právny dôvod - krátenie veriteľa a jeho postavenie pri uspokojení pohľadávky. Neviem, aký majetok Bašternákovi zostal a ani, či postačí na uspokojenie pohľadávky štátu. Otázkou zostáva, či štát sa spamätá a v trojročnej povinnej lehote uplatní žalobu na neplatnosť právneho úkonu, ktorým sa znížil Bašternákov majetok. To ukáže naozaj až čas. Média sa možno po nejakom čase spamätajú a budú pokračovať v hone na Bašternáka aj v tomto smere a budeme mať možno aj prehľad o úspechoch štátu.

Vo vlastníctve Bašternáka zostal byt, v ktorom býva Róbert Fico, ktorý mu štát zabavil. Politici aj média Ficovi pripravili krabice a vyhlasujú, že Fico býva v byte nás všetkých. Typická diletantská propaganda. Fico býva naďalej v prenajatom byte, má platnú nájomnú zmluvu a tak tomu ešte aj nejaký čas bude.

Jeho samoľúbosť mu nedovolí sa vysťahovať a pripustiť prehru. Sú možné tri scenáre s týmto bytom a jeho bývaním:

1 - Ak niekedy dôjde ku dražbe bytu po tom ako prepadne  reálnym právnym úkonom v prospech štátu, hladko sa prihlási do dražby a kúpi si byt.

2 - Nájde sa niekto iný kto byt kúpi a legálne mu ho prenajme.

3 - Byt kúpi nejaký Ficov nepriateľ a bude musieť riešiť nájomné práva a záväzky z platnej zmluvy. Do vtedy, čo je odhadom dva až štyri roky, bude v byte spokojne bývať a platiť nájom na dohodnutý účet patriaci Bašternákovi, kým sa štát nerozhodne tento príjem započítať do prepadnutého majetku. Započítať však nájom bude reálne tiež problém, pretože Bašternákovi prepadol majetok, ktorý mal ku dňu rozsudku.

Štát ako nový vlastník vstupuje do nájomného vzťahu namiesto pôvodného vlastníka a bude brať nájom z platnej zmluvy. Štát si po vyvlastnení vypovedať zmluvu nedovolí, pretože by pripravil sám seba o príjmy. Nový majiteľ, ktorému štát byt predá v dražbe (ak to nebude Fico osobne) sa s ním dohodne alebo sa bude musieť prispôsobiť nájomnej zmluve.

A to sme ešte nevideli nájomnú zmluvu, ktorá môže byť nevypovedateľná, prípadne môže byť na 50 rokov, vypovedateľná pod sankciou 1 mld. €, atd.

Preto sa Fico nechystá najbližších 12 rokov nikde sťahovať. Po dvanástich rokoch možno do Košicov...