Útoky teroristov v religióznych objektoch v čase
15 | 03 | 2019 I TASR
Piatková streľba v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch si vyžiadala 40 obetí. Pri tejto príležitosti ponúka TASR výberovú chronológiu útokov v kultových miestach - mešitách, kostoloch, chrámoch vo svete.

17. marca 2002 - Na následky granátového útoku na protestantský kostol v Islamabade zomrelo päť ľudí a vyše 40 bolo zranených. Dvaja útočníci vstúpili do kostola počas rannej bohoslužby a zaútočili na veriacich šiestimi granátmi. Medzi obeťami bola aj jedna Američanka a jej 17-ročná dcéra.

19. júna 2015 - Dylann Roof, 21-ročný muž obvinený zo zastrelenia deviatich ľudí v kostole Emanuel v Charlestone, štát Južná Karolína (USA), sa priznal k spáchaniu útoku. Obeťami jeho streľby v kostole v Charlestone bol aj miestny černošský pastor Clement Pinckney (41), ktorý bol i členom Senátu štátu Južná Karolína. Išlo o čin z nenávisti.

9. apríla 2017 - Druhý útok počas Kvetnej nedele na kostol koptských kresťanov v Egypte si vyžiadal šesť obetí na životoch a 66 ľudí utrpelo zranenia. Išlo o druhý útok, nálož vybuchla pred kostolom v meste Alexandria, 200 km severozápadne od Káhiry, kde koptský pápež Tawadros II. odslúžil omšu na Kvetnú nedeľu.
Prvý útok sa stal predpoludním v koptskom kostole v meste Tanta približne 60 km severne od Káhiry. V Tante prišlo o život 25 ľudí, ďalších asi 60 utrpelo zranenia.

25. novembra 2017 - Pri útoku na mešitu na Sinajskom polostrove zomrelo 305 ľudí. Medzi mŕtvymi bolo aj 27 detí. Zranenia utrpelo ďalších 128 osôb, informoval egyptský generálny prokurátor Nabíl Sádik. Na útoku sa podieľalo 25-30 teroristov, ktorí prišli na piatich terénnych vozidlách a mali so sebou zástavu Islamského štátu (IS). Pred streľbou sa ozbrojenci rozmiestnili pred hlavným vchodom do mešity a 12 oknami.

9. februára 2018 - Dva bombové útoky v mešite v meste Benghází vo východnej Líbyi si vyžiadali životy najmenej dvoch ľudí a 55 ďalších sa pri nich zranilo. Výbuchy nastali počas piatkových modlitbách v mešite v štvrti Madžúrí. Nálože boli umiestnené v taškách pri vchode do mešity a odpálili ich neznámi páchatelia na diaľku prostredníctvom mobilného telefónu.

13. mája 2018 - Za sériou bombových útokov, ktorých terčom sa stali tri kostoly v indonézskom meste Surabaja, boli členovia jednej rodiny. Samovražednými útočníkmi bola matka, otec a ich deti. Útoky v kostoloch v si vyžiadali najmenej 11 mŕtvych a vyše 40 zranených. Matka s dvoma deťmi (dcéry mali 9 a 12 rokov) sa odpálili v jednom kostole a otec so synmi (vo veku 16 a 18 rokov) zaútočili na ďalšie dva kostoly. K zodpovednosti sa prihlásila organizácia Islamský štát (IS). Išlo o najtragickejší útok v Indonézii od roku 2005.

19. januára 2019 - Dvaja budhistickí mnísi zahynuli a ďalší dvaja utrpeli zranenia po tom, čo neznámi ozbrojenci zaútočili na chrám v nepokojnej provincii na juhu Thajska. Útok sa odohral, keď skupina ozbrojencov večer vnikla do budhistického chrámu v provincii Narátchivát na hraniciach s Malajziou a zaútočila na miestnych mníchov.

27. januára 2019 - Najmenej 21 ľudí zahynulo a ďalších viac ako 80 utrpelo zranenia pri bombovom útoku, ku ktorému došlo počas nedeľňajšej omše v rímskokatolíckej katedrále na juhofilipínskom ostrove Jolo (vysl. cholo), na ktorom sú aktívni moslimskí militanti.