Ruské banky pripravujú plán v prípade zavedenia sankcií USA
15 | 03 | 2019 I Roman Suchý
Agentúra Reuters poznamenáva, že Washington môže uvaliť sankcie na banky v Ruskej federácii, a tak im neumožniť prístup k americkému finančnému systému, čo im znemožní vykonávať operácie v amerických dolároch. Informácie priniesla tiež agentúra TASS.



Veľké ruské banky pripravujú akčný plán v prípade zavedenia sankcií USA proti nim, odmietajúc im prístup k americkému finančnému systému a vytvorenie systému korešpondenčných účtov, ktorý umožňuje operácie v cudzích menách v prípade obmedzujúcich opatrení. Uviedla to vo štvrtok tlačová agentúra Reuters, ktorá citovala zdroje, medzi ktorými vymenúva vysoko postaveného zamestnanca jednej z ruských štátnych bánk, informovaného finančného úradníka, manažéra veľkej ruskej banky a zamestnanca zahraničnej banky.




 

Podľa ich údajov začali popredné ruské finančné inštitúcie na konci roku 2018 vypracovávať akčný plán v prípade sankcií USA spolu s ministerstvom financií a centrálnou bankou Ruska. „Každá dôležitá banka má plán krok za krokom, čo by sa malo urobiť v určitej situácii,“ povedal jeden z úradníkov Reuters. „Prvý mesiac je stanovený na deň, ak nie hodinu.“

 

Ako uviedla agentúra Reuters, hypoteticky, Spojené štáty môžu uvaliť sankcie voči viacerým ruským bankám, pričom im odmietnu prístup k americkému finančnému systému, čo by im znemožnilo pracovať v amerických dolároch, pretože si vyžaduje účet v americkej banke.

 

Hlavný scenár reakcie na podobnú situáciu predpokladá, že aspoň jedna veľká ruská banka nebude podliehať sankciám a bude schopná vykonávať menové transakcie s pomocou korešpondenčných účtov v zahraničných bankách. V tomto prípade budú ostatné ruské banky schopné previesť menu pomocou korešpondenčných účtov tejto banky, ktoré nie sú ovplyvnené reštriktívnymi opatreniami.

 

Reuters v súvislosti s informáciami o otvorenom prístupe objasňuje, že ruské banky, ktoré boli predtým uvedené ako možné ciele pre sankcie USA v zákone navrhovanom americkými senátormi, sú prepojené korešpondenčnými účtami, z ktorých väčšina je rubľových účtov a len malá časť v dolároch.


Medzi týmito bankami sú Sberbank, VTB, Vnesheconombank, Gazprombank a Poľnohospodárska banku. V prípade odpojenia ruských bánk od amerického finančného systému môže byť riešenie problému prevodov mien pomocou korešpondenčných účtov v Rusku len dočasnou možnosťou, ktorá bude platiť približne tri až štyri mesiace. To však pomôže získať čas na vyhľadávanie ďalších možností.


 

Agentúra poznamenáva, že v prípade sankcií existujú aj iné možné scenáre. Jeden z nich môže ustanoviť poskytnutie meny centrálnou bankou Ruska banke, ktorá nie je dotknutá sankciami, aby ostatné finančné inštitúcie otvorili korešpondenčný účet pre devízové ​​transakcie v tejto banke. Podľa agentúry Reuters je tiež možné, že ak by boli uvalené sankcie, napadnutá banka by otvorila korešpondenčný účet priamo v centrálnej banke, ale agentúra to považuje za nepravdepodobné, pretože vytvára potenciálne riziko šírenia sankcií do centrálnej banky.

Demokratický senátor zo štátu Maryland, Chris Van Hollen a republikánsky senátor z Floridy Marco Rubio začiatkom roku 2018 predstavili návrh zákona hornej komore Kongresu o zmrazení majetku, o zákaze prístupu do amerického finančného systému a o blokovaní akýchkoľvek transakcií s Američanmi.

Autori iniciatívy navrhli, aby takéto opatrenia mohli byť prijaté, ak riaditeľ Národnej spravodajskej služby Spojených štátov amerických dospel k záveru, že Ruská federácia alebo osoby pod jej kontrolou chceli zasiahnuť do amerických volieb.

Predpokladalo sa, že tieto obmedzenia mali ovplyvniť aspoň tri organizácie uvedené v návrhu zákona: Sberbank, VTB, Gazprombank, Vnesheconombank, BM Bank (predtým Bank of Moscow, časť skupiny VTB) a Poľnohospodársku banku. Tento návrh zákona nebol prijatý, avšak  nedávno bol nový zákon tohto druhu opäť predstavený v Kongrese USA.