Austrálsky premiér potvrdzuje, že útočník na NZ bol austrálsky terorista
15 | 03 | 2019 I TASR
Útočník, ktorý v piatok zabil mnoho ľudí v mešite na Novom Zélande, je pravicovým "teroristom" s austrálskym občianstvom, oznámil austrálsky premiér Scott Morrison. Informovala o tom agentúra AFP.

"Absolútne odsudzujeme dnešný útok extrémistického, pravicového, násilného teroristu," povedal Morrison na tlačovej konferencii.

Potvrdil súčasne správy médií o tom, že ozbrojenec, ktorý postrieľal veriacich počas modlitieb v hlavnej mešite v novozélandskom meste Christchurch, bol občanom Austrálie.

Austrálske bezpečnostné zložky podľa Morrisona preverujú prípadné spojenia medzi Austráliou a útokom na Novom Zélande, premiér však odmietol poskytnúť bližšie detaily o austrálskom útočníkovi.

Morrison tiež vyjadril Novozélanďanom sústrasť. "Nie sme len spojenci, nie sme len partneri, sme rodina," dodal.

Novozélandská polícia oznámila, že po útokoch v dvoch mešitách v meste Christchurch zadržala troch mužov a jednu ženu, informácie o ich totožnosti však nezverejnila. Novozélandská premiérka Jacinda

Ardernová následne oznámila, že útoky si vyžiadali 40 obetí na životoch.
Novozélandské médiá predtým priniesli správy, že páchateľom útoku v mešite na Deans Avenue je 28-ročný belošský Austrálčan, ktorý svoj čin 17 minút naživo streamoval na Facebooku, pričom predtým zverejnil rozsiahly protimoslimský manifest.