Sýria: Nová vlna násilia ohrozuje krehké prímerie v provincii Idlib
12 | 03 | 2019 I tasr

Nárast ozbrojených stretov v guvernoráte Idlib na severozápade Sýrie ohrozuje krehké prímerie, ktoré v tejto oblasti pred pol rokom vyrokovali Rusko a Turecko. V utorok o tom informovala agentúra AP.


Eskalácia ozbrojených stretov na severozápade Sýrie si podľa agentúry za posledné tri týždne vyžiadala už niekoľko desiatok obetí na životoch a desaťtisíce ľudí prinútila opustiť svoje domovy. Najnovšia vlna násilia v Idlibe vyvoláva obavy, pokiaľ ide o udržateľnosť prímeria sprostredkovaného Ruskom a Tureckom.

Ešte na začiatku mesiaca prevzalo kontrolu nad väčšinou provincie Idlib radikálne hnutie Hajat Tahrír aš-Šám (HTS), ktoré je jednou z odnoží al-Káidy. To z oblasti systematicky vytláča Tureckom podporované povstalecké skupiny.

Otázka bezpečnostnej situácie v Idlibe bola aj predmetom rokovania medzi ruským prezidentom Vladimirom Putinom, prezidentom Turecka Recepom Tayyipom Erdoganom a iránskym prezidentom Hasanom Rúháním, ktoré sa uskutočnilo v polovici februára v ruskom Soči.

Ruský prezident vtedy ešte pred oficiálnym začiatkom podujatia vyzval Turecko a Irán, aby pomohli k "úplnému zničeniu ohniska terorizmu" v provincii Idlib, pričom dodal, že tieto tri krajiny musia "zaistiť v Idlibe definitívnu, trvalú deeskaláciu".

Prímerie pre Idlib vyrokovalo vlani Rusko, kľúčový podporovateľ sýrskeho prezidenta Bašára Asada, a Turecko, ktoré podporuje sýrsku opozíciu. Idlib je poslednou baštou protivládnych povstalcov a dohoda odvrátila veľkú ofenzívu vládnych síl. Avšak dohodnuté prímerie je krehké, pretože značnú časť tejto oblasti ovládajú militantov z HTS.