Martin Ondráš: Konanie na nového šéfa TANAPu kopíruje spôsob emisného škandálu SNS
12 | 03 | 2019 I Martin Ondráš

Výberové konanie na nového šéfa „štátnych lesov“ TANAPu presne kopíruje spôsob emisného škandálu pod taktovkou SNS. Oznam síce nevisel na nástenke ministerstva, bol však zavesený len na stránke ministerstva. No ktože by ho tam hladal? Že absolútne absentoval na oficiálnej stránke TANAP-u už nikoho nemôže prekvapiť.


Možno nový šéf má priniesť nový vietor, len prečo práve do najlukratívnejšieho prostredia TANAP-u? No možno s tým majú spoločné niečo tie dovolenkové poukazy a tie budú dostatočný dôvod na rozvoj turizmu. No možno preto je nový šéf bývalý developer. Bude v tom vedieť chodiť. Stavať a stavať, pod zámienkou rozvoja turizmu, lebo poukazy prinesú podľa prepočtov SNS nárast minimálne 500% a bude treba nové cesty, hotely, nákupné centrá. Veď prečo nie.


Možno to raz pani ministerka vysvetlí, prečo jej hospodárenie s lesmi už pritiahlo pozornosť aj EÚ, no ale ako povedal sám pán poľný maršál, EÚ mu do toho jednoducho nebude hovoriť. Za všetko hovorí jeden dokument, ktorý vypracovalo ministerstvo toho nenávideného ministra Kažimíra a dovolím si odcitovať len jeden odstavec, ktorý vypovedá za všetko:


„Plocha lesov na Slovensku sa podľa oficiálnych štatistík každoročne zvyšuje. Naopak, podľa satelitných údajov sa plocha lesa reálne zmenšovala. Náhodná (kalamitná) ťažba tvorila až polovicu celkovej ťažby, pričom už viacero rokov je nadmerne vysoká. Oproti vyspelým krajinám ťažíme nadmerné množstvo dreva. Zdravotný stav lesov je jedným z najhorších v rámci EÚ 28. Hospodárenie štátnych a neštátnych lesov je výrazne odlišné. Zisk na m3 ťažby dreva je u neštátnych lesov až štyri krát vyšší ako u štátnych lesov“


Komentár Alexa Adameckého: Keď sa blížia voľby, tak aj vata nefunkčného referenda padne vhod
V posledných dňoch sa nám roztrhlo vrece s referendami. OĽaNO a SME RODINA tiahnu do dlhého boja a očakávajú podporu od občanov. Sú ich ciele vôbec dosiahnuteľné? Čo sa dá z nich vyčítať? Čítať ďalej
11 | 03 | 2019 | Alexander Adamecký


Takže podčiarknuté a zhrnuté, TANAP ťaží zásadne kalamitné drevo, inak by nemal čo ťažiť a predávať. Ak vieme, že je ťažba nadmerne vysoká a tvorí viac ako polovicu z celkovej ťažby dreva, mali by sme sa zamyslieť. Do toho si spočítajte, že štátne lesy zarobia 25% na vyťaženom m3 oproti súkromným vlastníkom lesov. Zjavne jednoducho nevieme hospodáriť a nahrádzame to nezmyselnou ťažnou a aby to tak zle nevyzeralo, tak vykazujeme vo výkazoch každoročný nárast výmery lesy. No chybička sa „vloudila“ a geniálne hlavy zabudli na satelitné snímkovanie, ktoré jednoznačne poukazuje na úbytok plochy lesa.


A keďže sú satelity Americké, nebudeme predsa za ich peniaze stavať nejaké vojenské letiská. Že SNS riadi tie najskorumpovanejšie rezorty, to už asi chápe každý, nie je to asi nutné opakovať dookola. Skúsil sa niekedy niekto opýtať poľného máršála, kde tie nové F16 budú pristávať ak nebudú nové pristávacie plochy na vojenských letiskách ?


SNS to už viditeľne zobrala frontálnym útokom, veď ju vedie kapitán. Najskôr diera v rozpočte 1,5 mld Eur na geniálne nápady, ktoré ale zjavne presadí, aj napriek odporu všetkých ekonómov. No nič nové pod slnkom, SNS ostatné roky navrhuje a prijíma zákony zásadne a iba v rozpore so zdravým rozumom. Ale to nestačí.


Americké peniaze nechceme, máme dosť vlastných. Tak si tie letiská opravíme sami. Asi ešte v SNS nikto nepochopil, že tie peniaze, ktoré takto bezhlavo rozhadzuje, najskôr niekde treba zobrať. Ideálne zo zdravotníctva. To pod gesciu SNS nepatrí, zatiaľ. A Slováci a Slovenky predsa zdravotníctvo nepotrebujú.


Drzosť SNS však pokračuje ďalej a pani ministerka pre agrorezort nie len že zabudla, že úmyselne zmarila 4 verejné obstarávania na komasáciu pozemkov. Zhodou okolností v čase, kedy tie náklady platila EÚ. Už neplatí, tak si ich zaplatíme sami. Opäť z našich peňazí. Veď SNS cudzie nechce, máme dosť vlastných. Škoda, že toto isté neplatí pri EÚ dotáciách v agrorezorte, keby sa ich SNS vzdala, to by bolo eldorádo pre skutočných farmárov.


Táto selekcia je však ukážka toho, že tu niekto pochopil, že sa schyľuje k záveru. Záveru vládnutia a rozkrádania. Tak ešte rýchlo. Zabrať, kde sa len dá a na plný plyn. Je len skutočne smutné, kam sme to nechali zájsť. Na toto bezbrehé rozkrádanie sa už nedá pozerať ani medzi prstami. Asi som obmedzený, ale to skutočne môže existovať taká pijavica bez tváre a chrbtovej kosti ?