K bombám v Londýne a Glasgowe sa prihlásila skupina s názvom IRA
12 | 03 | 2019 I tasr

Skupina s označením "IRA" sa prihlásila k odoslaniu zásielok obsahujúcich výbušné zariadenia, ktoré sa na začiatku marca našli v Londýne a v Glasgowe. S odvolaním sa na vyhlásenie londýnskej Metropolitnej polície a škótskej polície o tom v utorok informovala spravodajská televízia Sky News.


Predstavitelia polície podľa Sky News vyhlásili, že s touto vyšetrovacou verziou pracovali, keďže predmetné zásielky boli podobné tým, ktoré v minulosti zasielali radikálne skupiny zo Severného Írska. Dodali však, že naďalej nevylučujú ani iné verzie tohto skutku.

Skupina sa podľa polície vo svojom vyhlásení prihlásila k odoslaniu piatich zásielok obsahujúcich improvizované výbušné zariadenia, avšak ako dodali predstavitelia britských bezpečnostných zložiek, "nájdené boli zatiaľ iba štyri".

Zásielky obsahujúce výbušné zariadenia objavili 5. marca v dvoch budovách neďaleko medzinárodných letísk a na železničnej stanici v Londýne. Ďalšia listová bomba bola objavená o deň neskôr v priestoroch Glasgowskej univerzity.

Skratku IRA v minulosti používala Írska republikánska armáda, polovojenská organizácia, ktorá bojovala proti britskej nadvláde v Severnom Írsku. Ozbrojeného boja sa vzdala na základe Veľkopiatkovej dohody z roku 1998, ktorá ukončila severoírsky konflikt. Malá časť odštiepencov z IRA však pokračuje v občasných útokoch menšieho rozsahu.

K nárastu napätia v Severnom Írsku prispieva v posledných mesiacoch najmä neistota, ktorá v súvislosti s brexitom panuje ohľadom tzv. írskej hranice.