Europoslanci sa Pellegriniho pýtali na vyšetrovanie vraždy novinára i jednotu EÚ
12 | 03 | 2019 I tasr

Vyšetrovanie vraždy novinára, jednota či smerovanie Európskej únie sú niektoré z tém, ktoré v utorok spomenuli pred slovenským premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) poslanci Európskeho parlamentu (EP) počas diskusie o budúcnosti Únie.


Liberálna europoslankyňa Sophie In 't Veldová (ALDE), ktorá navštívila Slovensko aj v rámci monitorovacej misie, zdôraznila potrebu toho, aby sa vinníci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice dostali do väzenia. Zároveň odporúčala Pellegrinimu, aby sa odpojil od bývalého slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ukázal tým, že "Slovensko vedie nová ruka". Na pokrok vo vyšetrovaní ho vyzvala aj nemecká europoslankyňa Ska Kellerová z frakcie Zelení/Európska slobodná aliancia (EFA).

Pellegrini poslancov EP uistil, že Slovensko robí všetko pre to, aby boli vinníci dvojnásobnej vraždy potrestaní. Zároveň požiadal europoslancov, aby sa pri debatách o Slovensku "neuchýlili k paušalizovaniu" a nehodnotili na základe niektorých čiastkových problémov krajinu ako celok.

In 't Veldová ocenila slová slovenského premiéra o jednote EÚ. "Nie je východná, západná alebo stredná Európa. Je len jedna Európa," podotkla.

Pellegrini reagoval s tým, že je potrebné sa prestať deliť na západ a východ, veľkých a malých či bohatých a chudobných. "Jednota v rozmanitosti je ten kľúč a základ, na ktorom je EÚ postavená," poznamenal.