Komentár Alexa Adameckého: Keď sa blížia voľby, tak aj vata nefunkčného referenda padne vhod
11 | 03 | 2019 I Alexander Adamecký

V posledných dňoch sa nám roztrhlo vrece s referendami. OĽaNO a SME RODINA tiahnu do dlhého boja a očakávajú podporu od občanov. Sú ich ciele vôbec dosiahnuteľné? Čo sa dá z nich vyčítať?


Začnime chronologicky, teda tlačovkou Matoviča. Ako uvádza portál teraz.sk, v referende pôjde o široké spektrum tém, ktoré ešte nie je finálne, no môžme sa od týchto téz odraziť:

"Občanov sa chcú v referende pýtať, či súhlasia so zavedením hmotnej zodpovednosti politikov, na deň dovolenky za účasť na voľbách, príspevok od štvrtého mesiaca tehotenstva pre pracujúce a študujúce matky, miesto v materskej škole pre každé dieťa, odchod do dôchodku po 40 odpracovaných rokoch, zrušenie doplatku na lieky, bezplatné objednávanie pacientov či zákaz hazardných hier a automatov. Obyčajní by tiež chceli prostredníctvom referenda zmeniť volebný systém tak, aby si každý okres mohol zvoliť svojho poslanca do Národnej rady SR."

Martin Ondráš: Konanie na nového šéfa TANAPu kopíruje spôsob emisného škandálu SNS
Výberové konanie na nového šéfa „štátnych lesov“ TANAPu presne kopíruje spôsob emisného škandálu pod taktovkou SNS. Oznam síce nevisel na nástenke ministerstva, bol však zavesený len na stránke ministerstva. No ktože by ho tam hladal? Že absolútne... Čítať ďalej
12 | 03 | 2019 | Martin Ondráš


Ak si to zoberieme vo všeobecnosti - je to všetko vata. Podmienky na úspech referenda nie sú na Slovensku priaznivé, ale to už všetci vieme. Prvý zádrhel nájdeme už vo vyzbieraní podpisov - naň narazil aj Kotleba pri svojom už legendárnom zbieraní podpisov na vystúpenie Slovenska zo štruktúr EÚ a NATO. Druhý nájdeme vo vypočítavosti - ako sa dá vyčítať z medializovaných informácii, môžeme vidieť, že celé OĽaNO začína pripomínať čoraz viac mediálnu bublinu, ktorá len čaká na prasknutie. Ak tieto ťahy nezaberú, Matovičovi ostane len posledná možnosť - opäť naliať milióny eur do kampane. Tentoraz ho ale už nezachráni expremiér Fico svojimi mediálnymi ťahmi, takže sa máme na čo tešiť.

Potom tu máme druhý návrh referenda z dielne SME RODINA. Ide o referendum o vlajkovej lodi hnutia - exekučnej amnestii, Na svojej facebookovej stránke k nemu uvádzajú nasledovné:

"Na presadenie exekučnej amnestie chceme využiť všetky možné prostriedky. Či už parlament, prezidentský úrad alebo referendum. Množstvo zadĺžených ľudí sa do problémov nedostalo vlastnou vinou - bola to choroba, strata zamestnania, či smrť blízkeho. Kvôli poplatkom exekútorov im dlhy prudko narastajú, a zrazu tak musia byť schopní splatiť omnoho viac, než si požičali. Exekučnou amnestiou by sme ich odbremenili práve od týchto horibilných poplatkov, a dali im tak šancu zaradiť sa späť do normálneho života."

Exekučná amnestia je témou hnutia SME RODINA už od úplného počiatku. V parlamente zatiaľ nezískala dostatočnú podporu, a to ani u vládnych strán, ani u niektorých opozičných. Dnes sa ale nebudeme baviť o obsahu, ale o forme presadenia tohto návrhu. Opäť narážame na problém realizácie referenda - môže to byť síce téma, ktorá budí záujem u veľkej, možno aj väčšinovej časti spoločnosti, ale čísla nepustia.

Ak by aj išiel každý občan, ktorý sa zúčastní na voľbách do NR SR, hlasovať aj v referende, potom by sa prekročenie magickej hranice 50% účasti dokázalo naplniť. Tento cieľ je ale nereálny -Slovensko má s takýmto "volebným" referendom už historickú skúsenosť. Je pochopiteľné, že svoju vlajkovú loď tlačí hnutie dopredu všade možne, no ak sa aj podpisy vyzbierajú, nakoniec to budú len vyhodené peniaze daňových poplatníkov do vzduchu.

V konečnom dôsledku vidíme "plnosť" a zároveň prázdnosť oboch referend. Témy sú to síce štavnaté, ale realita ich naplnenia je takmer nulová. Väčšiu šancu na úspech než tieto referendá máte aj napríklad vtedy, ak zoberiete sto eur do kasína a stavíte ich na nulu. Ak by sme zobrali náklady na referendá a minuli ich týmto spôsobom s tým, že výhra pôjde na charitu, dosiahne sa toho pre spoločnosť oveľa viac.

Obe hnutia v minulosti predkladali v parlamente návrhy zákonov ohľadom sfunkčnenia referenda. Prečo opustili tento cieľ a vydávajú sa do vopred prehratého boja? Odpoveď je pritom veľmi jednoduchá - zvolebnieva sa. Zvyknime si.