Obyvatelia sýrskeho mesta Dará nechcú sochu Háfiza Asada
10 | 03 | 2019 I tasr

Aktivisti sýrskej opozície v nedeľu informovali, že v meste Dará na juhu Sýrie sa zišli desiatky ľudí, aby protestovali inštalácii sochy zosnulého sýrskeho prezidenta Háfiza Asada. Správu o tom zverejnila agentúra AP.


Práve v meste Dará sa v marci 2011 formou pokojných protestov začalo aj v Sýrii povstanie, pre ktoré ako inšpirácia poslúžili demokratické revolúcie vo viacerých krajinách regiónu známe aj pod názvom Arabská jar. Protivládne protesty v Sýrii však prerástli do  ozbrojeného konfliktu medzi povstalcami a vládnou armádou, v ktorom prišlo o život vyše 400.000 ľudí.

Háfiz Asad bol otcom súčasného sýrskeho prezidenta Bašára Asada, ktorého armáda v posledných rokoch - aj za podpory svojich spojencov z Ruska a Iránu - ovládla väčšinu územia Sýrie vrátane tých regiónov, ktorých sa na začiatku konfliktu zmocnili protivládni povstalci.

O protestoch proti soche Háfiza Asada informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva sídliace v Británii, ktoré správy o dianí v Sýrii získava od siete svojich aktivistov a informátorov.