Alžírsky FLN je pripravený spolupracovať pri riešení krízy v krajine
10 | 03 | 2019 I tasr

Vplyvný Front národného oslobodenia (FLN), ktorý doteraz podporoval alžírskeho prezidenta Abdala Azíza Butefliku, v nedeľu deklaroval, že je pripravený spolupracovať so všetkými stranami v záujme ukončenia súčasnej krízy v krajine. 


Alžírsko sa v kríze zmieta už niekoľko týždňov, pričom na nedeľu Buteflikovi odporcovia vyhlásili dokonca generálny štrajk.

V krajine sa tak zastavila doprava, obchody zostali zavreté a študenti stredných a vysokých škôl sa v mnohých mestách pridali k zhromaždeniam odporcov súčasného vedenia krajiny.

Prvé prejavy nespokojnosti v súvislosti s Buteflikovým rozhodnutím kandidovať na piate funkčné obdobie sa objavili 10. februára, ale mohutné pouličné protesty vypukli 22. februára.

FLN v nedeľu - vo svojej vôbec prvej reakcii na tieto masové demonštrácie - vyjadril pripravenosť spolupracovať so všetkými stranami v záujme ukončenia krízy v krajine a vyhlásil, že chce nájsť východisko z krízy tak, aby "za to krajina zaplatila čo najnižšiu cenu".

Ako informovala agentúra AP, protestné hnutie je vo vyhlásení FLN označené za "zdroj národnej hrdosti", čo podľa AP možno vnímať aj ako náznak, že vedenie krajiny je pripravené na ústupky.