Právnik: Objavili sa správy, že novonarodený syn Shamimy Begumovej zomrel
08 | 03 | 2019 I TASR

Právnik rodiny tínedžerky a "džihádistickej nevesty" Shamimy Begumovej v piatok oznámil, že sa objavili "jasné, ale zatiaľ nepotvrdené správy", že Begumovej novonarodený syn zomrel. Informáciu priniesol portál televízie Sky News.


Právnik Tasnime Akunjee na Twitteri napísal: "Máme jasné, ale zatiaľ nepotvrdené správy, že syn Shamimy Begumovej zomrel. Bol britským občanom." Chlapec sa narodil minulý mesiac.

Devätnásťročná tínedžerka v roku 2015 ušla s dvoma školáčkami z Británie a cez Turecko sa dostala do Sýrie, aby mohla žiť v takzvanom Islamskom štáte (IS). Tam sa vydala za bojovníka tejto militantnej organizácie, ktorému porodila tri deti. Dve podľa slov samotnej tínedžerky zomreli už skôr.

Begumová a jej novonarodený syn Džarráh žili v sýrskom utečeneckom tábore po tom, ako Británia odobrala mladej žene britské občianstvo a tak sa nemohla vrátiť k svojej tamojšej rodine.

Britská školáčka, ktorá utiekla k IS, možno požiada o holandské občianstvo
Tínedžerku, ktorá v roku 2015 ušla z Británie s dvoma kamarátkami k extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) v Sýrii, šokovalo rozhodnutie britskej vlády odobrať jej občianstvo. S odvolaním sa na britské médiá o tom v stredu informovala... Čítať ďalej
20 | 02 | 2019 | tasr


Begumová minulý mesiac vyhlásila, že jej syn je chorý, ale nedovolí mu vrátiť sa do Británie samému. V interview s dopisovateľom televízie Sky News Johnom Sparksom povedala: "Práve teraz mám ťažkosti zohnať najnutnejšie veci, ktoré potrebujem."Dodala, že stratila svoju "kartu".

Na otázku, či chce niečo odkázať britským politikom, Begumová uviedla: "Bola by som rada, keby s trochu väčším súcitom v srdci prehodnotili môj prípad, chápete."

Begumovej manžel, holandský bojovník IS Yago Riedijk, pre Sky News povedal, že obaja urobili chybu, keď sa pridali k tejto teroristickej skupine. Muža v súčasnosti zadržiavajú v kurdskom zadržiavacom centre na severovýchode Sýrie.

Begumovú si vzal za manželku len niekoľko týždňov po tom, čo ako 15-ročná prišla v roku 2015 na územie IS. Dodal: "Viem, že Shamima nie je pre nikoho nijako nebezpečná... ale urobila chybu a bude musieť žiť s následkami. Nikdy nič neurobila, bola len manželkou."

Shamima sa s dvoma kamarátkami pridala k IS vo februári 2015. Znova sa objavila minulý mesiac v sýrskom utečeneckom tábore a bola vo vysokom štádiu tehotenstva. Vyjadrila túžbu vrátiť sa do Británie, keďže samozvaný kalifát zanikol. Ako je už známe, Británia ju odmietla prijať.