O politických ambíciách, práci v poslaneckom klube ako aj pomeroch v hnutí OĽaNO s Veronikou Remišovou
08 | 03 | 2019 I Jana Teleki

Poslankyňa Národnej rady SR a predsedníčka poslaneckého klubu hnutia OĽaNO - Veronika Remišová - bola donedávna vnímaná ako stabilizujúci prvok Matovičovho hnutia, avšak jej vyjadrenia v súvislosti s Matovičovou kandidatúrou do europarlamentu vyvolali diskusiu o jej ďalšom zotrvaní prípade odchode z klubu.


Niekoľko rokov ste výraznou tvárou hnutia OľaNO. Ktorá vaša agenda vás najviac zamestnáva?

V politike som tri roky, oproti iným politikom ako napríklad Béla Bugár som asi niekde na začiatku. Mojou ústrednou témou je boj za očistu Slovenska od korupcie a za to, aby zákon a spravodlivosť platili pre každého rovnako. O tom svedčia aj mnohé kauzy, na ktoré som upozornila. Podarilo sa nám zachrániť 300 miliónov eur, ktoré chceli nominanti SNS rozdať pochybným firmám v rezorte školstva. Na základe toho odstúpil minister Plavčan. Podarilo sa nám znížiť o 65 miliónov eur astronomickú odmenu pre advokáta Bžána a padlo celé vedenie štátneho podniku. Aj na základe nášho tlaku začala polícia konečne vyšetrovať daňového podvodníka Bašternáka, ktorý je obvinený, priznal sa a je súdený. Podarilo sa nám upozorniť na mnohé podvody v rezorte pôdohospodárstva, vymenujem len niektoré ako napríklad obrovskú a predraženú zmluvu na konzultačné služby,  či celú pochybnú schému okolo podnikateľov z Babindolu. Dôsledne strážime nákupy v rezorte dopravy a v rezorte obrany. Nie je to málo, sú to stámilióny zachránených verejných peňazí. Je to namáhavé a  pocit, že človek bojuje s bezbrehou mocou je vyčerpávajúci.

Ako spolupracujete s kolegami z klubu a z hnutia na témach, ktoré predkladáte na tlačových konferenciách?

Každý z kolegov má svoje portfólio, niektoré problémy a témy sú nadrezortné a riešime ich spoločne.

Zneistila ste niekedy,  pri napádaní Vašich vyjadrení, respektíve zapochybovala ste občas o správnosti podkladov a analýz, ktoré ste predkladala ? Aká bola najhoršia reakcia, ktorú ste zažila?

Andrej Danko, Robert Fico, či iní politici vládnej koalície často nemajú protiargumenty, alebo relevantné fakty a tak na mňa útočia osobnými invektívami. Ja vždy vychádzam z faktov a verejne dostupných informácií, či verejných registrov. Všetky podklady z tlačových konferencií sa dajú overiť.  Predpokladám, že práve toto vládnych politikov dosť znervózňuje a útočia na mňa vymyslenými klamstvami.

Aká bola najpodlejšia a najzákernejšia reakcia, ktorú by ste nikdy nečakali ?

To je rôzne, asi najabsurdnejšie bolo, keď si poslanci vládnej koalície odhlasovali, že mi zoberú tri mesačné platy za to, že som do bodky splnila inštrukcie v majetkových priznaniach, ktoré schválil samotný Smer. Aj takéto veci sú súčasťou toho, že upozorňujem na ich kauzy.

Akú reálnu politickú sebareflexiu ste očakávali v súvislosti s kauzami z poľnohospodárskych dotácii? A mienite vyvodiť zodpovednosť za obvinenia aktérov tohto škandálu na východnom Slovensku, keďže je zjavné, že hoci polícia potvrdila vaše podozrenia, Matečná naďalej pôsobí na poste ministerky pôdohospodárstva?

To je o politickej kultúre, ale aj o tom, čo všetko znesú voliči. Veď nie je prijateľné, aby ministerka, ktorá dávala dotácie napríklad na betónové plochy ďalej sedela na svojej stoličke a nič sa nedialo.

Myslíte, že ministerka Lubyová realizuje záujmy politickej strany, ktorá ju nominovala v rezorte školstva alebo skutočne je presvedčená, že jej rozhodnutia súvisiace s podporou vedy boli transparentné a správne?

Ministerka Lubyová pôsobila vo vedeckej komunite, nie je možné, aby bola presvedčená o tom, že štátne dotácie boli pridelené transparentným a správnym spôsobom. Pripomeniem len najvypuklejší problém s dotáciami. Korupcii sa venujem dosť dlho, ale takýto podvod som teda ešte nevidela. V hodnotení jednej z firiem bol na hodnotiacich hárkoch súčet pridelených bodov 84. Ale na prvej strane, kde bolo treba body len prekopírovať, niekto zvýšil vo všetkých kategóriách počet bodov a výsledný súčet bol zrazu 94. Ak by nebol počet bodov v hodnotení zmenený, projekt tejto firmy by skončil v celkovom hodnotení výrazne nižšie a nedostal by štátnu dotáciu. Takýmto podvodom vznikla škoda viac ako 700 tisíc eur. V prípade štátnych dotácii na vedu a výskum som dala aj trestné oznámenie. Tu sa skutočne nedá hovoriť, že sa nič nestalo. 

Ako po personálnych výmenách vnímate aktivizujúcu sa políciu pri pravidelných zatýkaniach vrahov a podvodníkov? Podľa Vášho názoru má už polícia už dostatočne rozviazané ruky?

Nedôvera v políciu je na Slovensku stále najvyššia zo všetkých krajín EÚ. Správy v médiách o tom, že vysokopostavený policajt zisťoval na pokyn bývalého  policajného prezidenta informácie o zavraždenom Jánovi Kuciakovi len niekoľko mesiacov pred jeho vraždou sú mimoriadne znepokojujúce. Dlhodobo upozorňujem na prepojenia polície a rôznych záujmových skupín. Ukázalo sa, že bolo správne, že sme požadovali odstúpenie bývalého policajného riaditeľa Tibora Gašpara z vedenia polície.  Informácie, ktoré vyšli na povrch svedčia o systéme vzájomného krytia, či dokonca spolupráce policajtov, politikov, prokurátorov a pochybných podnikateľov, ktorí dlhé roky beztrestne rozkladajú štát a systém spravodlivosti na Slovensku. Polícia a prokuratúra sa musia začať neodkladne zaoberať vážnymi podozreniami, že v súvislosti s kauzami, ktorým sa venoval zavraždený Ján Kuciak, ako aj sledovaním jeho osoby mohlo dochádzať k súčinnosti viacerých vysokopostavených osôb z prostredia polície aj biznisu.


Sú podľa Vášho názoru aktivity polície z posledných týždňov signálom, že oligarchovia strácajú vplyv v polícii a justícii a štát začína plniť svoje povinnosti voči občanom a chrániť ich záujmy?

V polícii je mnoho čestných, šikovných a angažovaných príslušníkov. No ak vedenie ministerstva vnútra a  polície toleruje vyššie spomenuté praktiky a zakrýva ich u niektorých jedincov, vrhá to nedôveru na celý policajný zbor. Je to doslova rozklad štátu a jeho základnej funkcie – chrániť a starať sa o bezpečnosť občanov Slovenskej republiky. V polícii treba spraviť poriadok, nastaviť férové podmienky pre šikovných a čestných policajtov a zabrániť, aby si políciu privatizovali rôzne súkromné organizované skupiny. Len toto je cesta k bezpečnému a úspešnému Slovensku.

Pri sledovaní kampane kandidátov na prezidenta , neuvažovala ste nad tým, že v prípade Vašej kandidatúry mohli byť Vaše šance na obsadenie tohto postu výraznejšie ako ktoréhokoľvek kandidáta? Ste presvedčená že Vaše odmietnutie kandidovať na post prezidenta bolo správnym rozhodnutím? Súviselo Vaše rozhodnutie so zachovaním súkromia?

Pri mojom rozhodovaní nešlo o súkromie, aj v straníckej politike moja rodina rôznymi útokmi veľmi trpí. V  prezidentských voľbách v roku 2019 som sa rozhodla, že kandidovať nebudem, prezident zo svojej pozície totiž nemôže zabezpečiť  ani výkon spravodlivosti, ani lepšie fungovanie  štátu, ani účinne potláčať korupciu. Nemá na to  právomoci. To je možné dosiahnuť jedine zmenou v parlamentných voľbách a toto je pre mňa poslanie,  s ktorým som ja do politiky išla, pretože mi na Slovensku záleží a mám rada Slovensko.

Mnoho Vašich priaznivcov očakávalo Vaše meno na kandidátke do eurovolieb. Nemali ste ambície byť europoslankyňou?

Nie, ja som v zahraničí študovala aj pracovala dlhú dobu. Ja chcem pracovať pre Slovensko tu a meniť ho k lepšiemu.

Aký je váš? Je pravdou, že Váš osobný a politický vzťah s Igorom Matovičom je vecný a korektný najmä preto, že vaše hranice tolerancie sú priadne vysoko?

Normálne pracujeme na témach, ktoré politika prináša.

V poslednom období Igor Matovič dosť nešťastným spôsobom prezentuje svoje ambície, bez predchádzajúcej konzultácie, prípadne oznámenia spolupracovníkom z OĽaNO. Akým spôsobom po mnohých prekvapeniach prebieha komunikácia v poslaneckom klube?

Igorovi Matovičovi sa nedá uprieť, že má schopnosť prekvapiť. Na mnohé veci máme samozrejme rozdielny  názor, diskutujeme o tom aj v rámci poslaneckého klubu.

Hnutie OĽaNO nie je štandardným politickým zoskupením, respektíve funguje na iných princípoch. Nemyslíte, že by hnutie malo byť menej centrované na Matoviča a viac by mali fungovať a rozhodovať kolektívne orgány strany?

Ja mám na starosti poslanecký klub, ten pracuje veľmi dobre, poslanci OĽaNO sú hodnotení ako najaktívnejší zo všetkých poslancov Národnej rady. Čo sa týka hnutia, OĽaNO dlhodobo rieši problém s členmi a so štruktúrami, no verím, že sa tieto veci vyriešia a hnutie bude fungovať ako má.  To však musia zabezpečiť členovia hnutia.

Môže dôjsť k situácii keď dáte prednosť vlastnej predstave o politickej kariére pred politikou Igora Matoviča?

Momentálne sa snažím sústrediť na to, aby sme prinášali konštruktívne riešenia, ktoré sú dobré pre Slovensko. Podarilo sa nám presadiť, aby štát už viac nedával dotácie na spaľovanie zdravých stromov elektrárňach. Iné naše návrhy vládna koalícia neschválila, ale po čase ich prebrala ako svoj návrh. Bolo to tak napríklad pri príplatkov za nočnú prácu, vládna koalícia náš návrh iba skopírovala. Podobne to bolo aj pri nižšej DPH na detské potreby, daňovom bonuse na deti, či o predĺžení materskej na jeden rok, to sú návrhy doslova prevzaté z nášho programu. Nie je to síce férový spôsob práce v parlamente, no tieto návrhy pomôžu to ľuďom, preto nám kopírovanie v tomto prípade nevadí. Kým budem vedieť, že prácou v OĽaNO pomáham riešiť problémy, ktoré krajina má, nemám dôvod hľadať inú cestu.

Uvažuje podľa Vás Matovič aj o tom, že aké sú pocity a predstavy ostatných alebo rozhodol sa niesť vlastnú zástavu ďaleko pred všetkými ostatnými?

Nevidím do hlavy Igora Matoviča, je to otázka na neho. No bola by škoda, keby nebral ohľad aj na ostatných poslancov, pretože bez kvalitných ľudí sa politika robiť nedá. Potom to prestáva už byť politická práca a ostane len politický marketing.  Bola by to škoda aj z dôvodu, že niektoré princípy OĽaNO sú sympatické,  napríklad privádzanie  nových ľudí do politiky, keďže vedenie aj poslanci kandidujú z posledných miest na kandidátke, autentický protikorupčný boj, nezávislosť. 

Zaoberala ste sa otázkou ďalšieho pôsobenia v politike Vás a kolegov v prípade odchodu z hnutia OĽaNO?

Ak niekde som, snažím sa svoju prácu robiť naplno a s nasadením a sústredím sa na to, čo môžem zlepšiť. To robím aj teraz. Navyše mám v OĽaNO kompetentných a čestných kolegov, ktorých si vážim.  

Čo by pre personálne jadro OľaNO predstavoval odchod ďalších poslancov z klubu?

Ak by niektorí z kolegov odišli, myslím, že OĽaNO by to veľmi oslabilo. Sú aktívni v poslaneckom klube a prinášajú konštruktívne riešenia. Napríklad Anna Verešová pripravila komplexnú stratégiu ako pomôcť rodinám, ktorú sme predstavili ako jediná politická strana.  Eduard Heger pracuje na zlepšeniach podnikateľského prostredia, Soňa Gaborčáková pracuje na reforme poskytovania sociálnych služieb,  Marek Krajči sa zas venuje reforme primárnej sféry, ktorá by mala zásadným spôsobom zlepšiť dostupnosť zdravotníckej starostlivosti. To som vymenovala len niektorých, no kolegovia sú cennou súčasťou nášho klubu a sú to ľudia, na ktorých sa dá spoľahnúť.

Ako to vnímate Vy a kolegovia súčasný pokles referencií, na ktorom má podľa mnohých vyjadrení významný podiel Matovičov individualizmus ?

Najlepší prieskum verejnej mienky sú voľby, ale súhlasím s vami, že je potrebné, aby OĽaNO ponúklo dôveryhodnú alternatívu k tejto skorumpovanej vláde a presvedčilo ľudí, že vie dobre a rozumne riadiť štát. Kolegovia si to tiež uvedomujú a o to viac pracujú na programových riešeniach.

Väčšina strán politického spektra žije prípravou volieb do Národnej rady a v zákulisí sa čoraz viac otvára otázka presunov poslancov. Pohrávate sa s myšlienkou riešenia Vášho pôsobenia v politike po prípadnom odchode z hnutia alebo máte už teraz vyhranené predstavení o ďalšom pôsobení v politike?

Pre mňa je momentálne prioritou práca v poslaneckom klube spoločne s kolegami.  S kým áno a s kým nie, to je jasné už z mojej agendy. Nemôžem predsa spolupracovať s politikmi, ktorí Slovensku škodia a vytvárajú systém, kde rôzne organizované skupiny okrádajú štát a ľudí o milióny eur. Alebo s politikmi, ktorí svojou neschopnosťou ochudobňujú ľudí. Andrej Danko zaviedol daň na potraviny a spôsobil  veľké zdraženie základných potravín. V zdravotníctve si vládna koalícia nevie poradiť s dlhými čakacími lehotami, alebo s tým, že v nemocniciach chýbajú prístroje, prípadne sa  nakupujú predražene. Na úradoch vás sekírujú keď sa omeškáte s platbou pár eur, no vládna koalícia dlhodobo toleruje, že niektorí chránení ľudia okrádajú štát na daniach. Máme prípady kedy politici alebo verejní funkcionári majú majetok a nevedia preukázať odkiaľ naň zobrali a štát je bezmocný a nevie tento majetok zhabať.

Dokážete vy alebo niekto korigovať Matoviča pri jeho rozhodnutiach pripomínajúcich  skôr výskoky z lietadla bez padáku? Je Igor Matovič schopný sebareflexie?

Nemám ambíciu korigovať kohokoľvek, okrem svojich detí. Sme dospelí ľudia, dostali sme dôveru od občanov a s touto dôverou musíme zaobchádzať zodpovedne. K tomu patrí aj pokora, schopnosť priznať si chyby a rásť odborne aj ľudsky. 

Za predpokladu, že by ste vo voľbách boli úspešná aj s hnutím a tvorili by ste vládu akú exekutívnu funkciu by ste preferovala?

Funkcia vždy musí byť službou ľuďom. Ja mám najbližšie k rezortom, ktoré súvisia s protikorupčnou agendou prípadne zahraničnou politikou.

Čo môže občan v blízkom období očakávať od vás alebo možno od Matoviča ? Môžu byť Eurovoľby a Matovičove úvahy a kandidatúra zlomové do takej miery, že by hnutie muselo rozhodnúť s kým a ako ďalej?

Eurovoľby sú dôležité, v zahraničnej politike čelíme strate hodnôt, rozpadajú sa staré spojenectvá a aliancie, ktoré sme dlhé roky považovali za oporné body v zahraničnopolitických vzťahoch. Náznaky rozpadu doterajšieho poriadku vidíme aj v rámci Európskej únie. Odchod Veľkej Británie, ktorá bola našim spoľahlivým a predvídateľným partnerom v EÚ, spôsobil otrasy, ktoré môžu pokračovať. Britská politika sa v dôsledku Brexitu posledné dva roky zmieta vo vnútropolitickej kríze, kým EÚ sa pripravuje prvýkrát vo svojej histórii na odchod členského štátu a stále nie je jasné za akých podmienok. Tak, ako bolo vybudovanie európskeho projektu dielom talentovaných a skúsených štátnikov, odchod Veľkej Británie a napätia v rámci EÚ sú výsledkom nezodpovednej a populistickej vlny založenej na klamstvách a polopravdách. Rozmáha sa nielen v Európe, ale aj v iných častiach sveta. Akákoľvek zmena našej proeurópskej orientácie by bola hazardom s budúcnosťou Slovenska. Verím, že to si uvedomuje aj Igor Matovič a  kampaň by sa mala viesť v tomto duchu.

Aké sú vaše najoptimistickejšie a najhoršie vízie? Čo by ste nechceli rozhodne u voličov stratiť?

Najdôležitejšie pre mňa je konať vždy v súlade so svojim svedomím, tak, aby si na konci cesty človek mohol povedať, že bojoval dobrý boj.