Lajčák hovoril v OSN o bezpečnostnej situácii na Ukrajine
08 | 03 | 2019 I TASR

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák ako úradujúci predseda Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vystúpil počas štvrtka (7. 3.) v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov (BR OSN) v New Yorku.


Pri témach, týkajúcich sa predsedníctva Slovenska v OBSE venoval osobitú pozornosť hľadaniu riešenia krízy na Ukrajine. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

Lajčák sa zameral aj na konkrétnu pomoc miestnym obyvateľom. "Medzi tieto opatrenia patrí napríklad oprava mosta v Stanici Luhanska, humanitárne odmínovanie alebo vytvorenie chránených oblastí okolo civilnej infraštruktúry," priblížil.

Der Standard: Ukrajina nemá čo oslavovať pri výročí "euromajdanu"!
Päť rokov po "euromajdane" máločo v Kyjeve pripomína "povstanie" a slávnostná atmosféra v ukrajinskom hlavnom meste úplne absentuje, napísal Der Standard. Čítať ďalej
24 | 02 | 2019 | Alex Adamecký


Bezpečnostnej rade OSN predstavil aj návrh rozvoja spolupráce medzi oboma organizáciami v boji proti terorizmu, násilnému extrémizmu, klimatickým zmenám, v otázkach udržateľného rozvoja a v iných agendách globálneho významu.

"Myslím si, že by sme mali našu vzájomnú spoluprácu v najbližšom období ešte zintenzívniť. Ak hovoríme o legitímnosti krokov a ich dosahu, OSN v tomto nič nenahradí," zdôraznil Lajčák.

V súvislosti s pretrvávajúcimi konfliktmi v Moldavsku a na Južnom Kaukaze načrtol smerovanie ďalších aktivít medzinárodného spoločenstva. V tejto súvislosti zdôraznil význam úzkej spolupráce OSN a OBSE.

Bezpečnostnej rade taktiež predstavil návrh rozvoja spolupráce medzi oboma organizáciami v boji proti terorizmu, násilnému extrémizmu a klimatickým zmenám, ako aj v otázkach udržateľného rozvoja či v iných agendách globálneho významu.

Brífing úradujúceho predsedu OBSE v BR OSN sa koná pravidelne na začiatku funkčného obdobia. Po vystúpení v Bezpečnostnej rade Lajčák rokoval s námestníčkou generálneho tajomníka OSN pre politické otázky a budovanie mieru Rosemary DiCarlovou a s tajomníkom OSN pre mierové operácie Jeanom-Pierreom Lacroixom.

Partneri diskutovali o bezpečnostných výzvach, ktorým čelí región OBSE a o snahách slovenského predsedníctva pomôcť priblížiť zúčastnené strany k ich riešeniu. Lajčák rokoval taktiež s námestníkom generálneho tajomníka OSN pre boj proti terorizmu Vladimirom Voronkovom.

Zhodol sa s ním, že medzi aktuálne hrozby, ktorým čelí celý priestor OBSE, patrí radikalizácia a násilný extrémizmus, ktoré potenciálne vedú k terorizmu.

Minister Lajčák podpísal spoločne s výkonnou riaditeľkou Detského fondu OSN (UNICEF) Henriettou Foreovou Memorandum o porozumení medzi SR a UNICEF-om. Dokument má pomáhať plniť úlohy vyplývajúce z novej Strednodobej stratégie rozvojovej spolupráce SR na roky 2019-23.

Zároveň bude nástrojom na podporu a prehĺbenie vzájomnej spolupráce Slovenska so zmieneným fondom. UNICEF je jediný fond OSN, ktorý je financovaný z čisto dobrovoľných príspevkov.