India bude mať v prenájme od Ruska ďalšiu jadrovú ponorku
08 | 03 | 2019 I TASR

Rusko a India podpísali zmluvu o lízingu jadrovej ponorky pre indickú armádu. Informovala o tom v noci na piatok agentúra Interfax.


Zmluva v hodnote troch miliárd dolárov bola podpísaná v Naí Dillí. Ide o druhú najvyššiu sumu v dejinách rusko-indickej vojenskej spolupráce; vlani v októbri ruský prezident Vladimir Putin a indický premiér Naréndra Módí podpísali zmluvu o nákupe ruského systému protiraketovej obrany S-400 za 5,2 miliardy dolárov.

Agentúra AFP uviedla, že rokovania o prenájme jadrovej ponorky trvali niekoľko mesiacov. Indické ministerstvo obrany pritom nechcelo potvrdiť podpísanie zmluvy s Ruskom, indické médiá však uviedli, že ponorka bude Indii dodaná do roku 2025.

India žiada Rusko o ďalšie stíhačky Sukhoi-30MKI
Indické letectvo má v pláne dodatočne požiadať Moskvu o pomoc pri tvorení ďalšej eskadry, aby sa odstránil nedostatok lietadiel. Čítať ďalej
02 | 02 | 2019 | Roman Suchý


Podľa indického denníka The Economic Times ide o ponorku triedy Ščuka-B (v kóde NATO Akula). Postavia ju v dokoch v ruskom meste Severodvinsk, pričom do nej namontujú indické vybavenie.

Nová ponorka bude pomenovaná Čakra III. Vystrieda Čakru II, ktorú Rusko odovzdalo Indii na lízing v roku 2012. Odhaduje sa, že Čakra III sa bude používať najmenej desať rokov.

Prvú atómovú ponorku ruskej výroby získala India od Ruska na lízing ešte v roku 1988. Rusko, ktoré bolo počas studenej vojny spojencom Indie, zostáva hlavným dodávateľom zbraní pre indickú armádu. Na krajiny, ktoré s Ruskom podpísali zmluvy o dodávkach vojenskej techniky a zariadení, pritom Spojené štáty uvalili sankcie.

India však — podobne USA — má obavy z rastúceho vplyvu Číny v Indickom oceáne, kde malo Naí Dillí tradične výsadné postavenie. Čína a India sa v roku 2017 dostali do sporu o náhornú plošinu Doklam v Himalájach, na ktorú si okrem Pekingu robil nárok aj Bhután, blízky spojenec Indie.

Konfrontácia sa začala v júni 2017, keď India vyslala vojakov do regiónu Doklam v Bhutáne, aby zabránili čínskym ženistom vo výstavbe cesty. Išlo o jeden z najvážnejších konfliktov medzi Indiou a Čínou za uplynulé desaťročia.

Čína sa okrem toho angažuje aj na Srí Lanke a Maldivách — v  krajinách, ktoré India považuje za svoju sféru vplyvu. Čína svoj vplyv v týchto štátoch zvyšuje prostredníctvom svojej iniciatívy Jedno pásmo, jedna cesta (BRI).

India má z tohto projektu obavy vzhľadom na to, že hlavná časť tejto tzv. Novej hodvábnej cesty prechádza cez Pakistanom spravovaný Kašmír, teda región, o ktorý sa sporí Naí Dillí s Islamabadom a ktorý je aj príčinou najnovšieho vyostrenia situácie medzi týmito krajinami.