O čom rokoval Babiš s Trumpom v Bielom dome?
08 | 03 | 2019 I Roman Suchý, TASR

Prezidenta Spojených štátov po ôsmich rokoch navštívil v Bielom dome český premiér. Andreja Babiša s manželkou Monikou tam vo štvrtok privítal Donald Trump s prvou dámou Melaniou. Rokovanie trvalo hodinu a desať minút, informoval český spravodajský portál Novinky.cz.


Trump pri privítaní Babiša a jeho manželky Moniky niekoľkokrát zopakoval, že Česká republika je skvelá, silná a inovatívna krajina so silnou armádou, veľkým potenciálom a dobrou schopnosťou bojovať proti kybernetickým hrozbám.


Babiš sa poďakoval za prijatie a návštevu označil za veľkú česť. USA sú podľa neho veľkým spojencom Českej republiky. Babiš spomenul americkú pomoc pri zakladaní Československa pred 100 rokmi a pripomenul, že schôdzka sa koná v deň narodenia prvého československého prezidenta T. G. Masaryka, ktorý mal americkú manželku.


Český premiér povedal prezidentovi Trumpovi, že sledoval jeho prejav o stave únie a že úplne rozumie jeho snahe obnoviť veľkosť Ameriky. "Ja chcem to isté urobiť s Českou republikou," vyhlásil Babiš. Pripomenul tiež, že prešlo 20 rokov od vstupu ČR do NATO, kde sú oba štáty spojencami v boji proti terorizmu. Babiš dodal, prekvitá aj vzájomný obchod a je príležitosť tieto spoločné vzťahy ďalej rozvíjať.

Šéf Bieleho domu ukončil privítanie zopakovaním pochvaly Česka ako skvelej krajiny so skvelými ľuďmi, napísal portál Novinky.cz.

Babiš ešte v stredu vysvetľoval, že najdôležitejšie je podľa neho nadviazať s Trumpom osobnejší kontakt - je to dôležité v politike aj v biznise.

Po stretnutí, naplánovanom na 20 minút, sa obe dámy vybrali do západného krídla a k obom lídrom sa pripojili ďalší delegáti. Zasadli na dvojstranné rokovanie, ktoré trvalo okolo 40 minút.

K Trumpovi sa pripojili špičky jeho administratívy - viceprezident Mike Pence, šéf diplomacie Mike Pompeo, poradca pre národnú bezpečnosť John Bolton a minister pre energetiku Rick Perry.

Babiš vníma návštevu ako reštart "našich vzťahov s USA".

Za Česko bol v Bielom dome naposledy v roku 2011 premiér Petr Nečas na pozvanie Baracka Obamu.

Aj samotný Trump mal českú manželku - v roku 1977 sa oženil s Ivanou Zelníčkovou (narodenou v Zlíne), bývalou lyžiarkou a modelkou. Z Ivany Trumpovej sa v USA stala úspešná podnikateľka. Prezident a Trumpová majú spolu tri deti: Donalda Jr, Ivanku a Erica. Rozviedli sa v roku 1992.