Rodičia z Rohoviec rokovali o možnosti založenia slovenskej ZŠ
07 | 03 | 2019 I tasr

Rodičia z Iniciatívy BKZ sa vo štvrtok stretli v Bratislave, aby prediskutovali problematiku založenia slovenskej základnej školy (ZŠ) v Rohovciach, keďže sa zhruba o mesiac blíži zápis do ďalšieho školského roka a rodičom z obce Rohovce a okolitých obcí v Dunajskostredskom okrese nebolo v tejto veci vyhovené.


Ako uviedli organizátori stretnutia, zmena zákona, ktorá má zaručiť, že v situáciách s chýbajúcou slovenskou základnou školou musia obce vychádzať v ústrety obyvateľom, im v praxi doteraz nepomohla, rovnako tak ani zainteresované strany v tejto problematike.

Na stretnutí rodičia uviedli, že prednedávnom posielali tiež list novému starostovi Rohoviec, avšak ten ich požiadavke nevyhovel a argumentoval nízkym počtom záujemcov. Rodičia však tvrdia, že minimálne 14 žiakov by slovenské triedy mohlo navštevovať a v tomto smere prejavili záujem ich zákonní zástupcovia. Úrady im odporúčali prihlásiť deti do školy v Gabčíkove, kam cesta trvá asi trištvrte hodinu, čo im však nevyhovuje.

"Dozvedeli sme sa, že obce sa predbežne dohodli na tom, že záujemcov o slovenskú školu odkážu do obce Lehnice, kde funguje škola s vyučovacím jazykom slovenským. Už dnes má táto ZŠ však naplnený stav, je spádovou, a tak je otázkou dvoch, možno troch rokov, kedy sa stane to, čo so šamorínskou slovenskou ZŠ – upraví si obvod a prestane prijímať žiakov zo širšieho okolia," tvrdia organizátori stretnutia.

Podotýkajú, že najschodnejším riešením na zriadenie prvého stupňa slovenskej ZŠ naďalej ostáva spolovice nevyužitá ZŠ s vyučovacím jazykom maďarským v Rohovciach, kde sú voľné priestory a všetko potrebné vybavenie. Ďalším možným riešením, finančne nenáročným, je priestor utečeneckého tábora v Rohovciach. Areál s kapacitou 150 ľudí s kompletným vybavením, ako kuchyňa s jedálňou či športoviská, by mohol spĺňať účel školy ihneď. V súčasnosti je tam umiestnených 15 osôb. Treťou možnosťou je stavba novej školy s vyučovacím jazykom slovenským.

Iniciatíva BKZ je nezávislou apolitickou organizáciou, občianskym združením, ktoré sa snaží o zriadenie základnej školy s vyučovacím jazykom slovenským v obci Rohovce v okrese Dunajská Streda. Rodičia chcú, aby sa ich deti mohli vzdelávať vo svojom rodnom jazyku. Iniciatívu podporujú rodičia z Rohoviec, Trnávky, Báču, Blatnej na Ostrove, Kyselice, Macova a Horného Baru.