Kto chce byť novým šéfom polície?
07 | 03 | 2019 I TASR
Kandidáti na post prezidenta Policajného zboru a riaditeľa Úradu inšpekčnej služby Ministerstva vnútra (MV) SR sa môžu prihlásiť do piatka (8. 3.). Ministerka vnútra Denisa Saková (Smer-SD) už avizovala, že rezort prijal niekoľko prihlášok. Mená však rezort bude konkretizovať až po uzavretí výberového konania.

"O post prezidenta PZ sa môže uchádzať absolvent vysokoškolského vzdelania II. stupňa, ktorý je, okrem iného, najmenej desať rokov v policajnej službe, má špecializované policajné vzdelanie, päťročnú riadiacu prax a nebol odsúdený za spáchanie trestného činu," ozrejmil rezort. Doplnil, že pred výberovou komisiou bude uchádzač obhajovať vlastnú koncepciu a zámery pri riadení polície.

Podobné predpoklady musí spĺňať aj uchádzač o kreslo šéfa inšpekčnej služby. Okrem iného by mal mať najmenej desaťročné skúsenosti v službe kriminálnej polície alebo napríklad v inšpekčnej službe. Podľa rezortu potrebuje aj najmenej päťročnú riadiacu prax v týchto oblastiach.
Saková v stredu (6. 3.) uviedla, že súčasný policajný prezident Milan Lučanský prihlášku zatiaľ nepodal.

Podľa informácií Denníka N sa Lučanský do výberového konania o post šéfa policajného zboru prihlásil.

Denník tiež uviedol, že za šéfa policajnej inšpekcie sa hlási policajný viceprezident Martin Krčmárik. Tlačový odbor rezortu vnútra tieto mená nepotvrdil, vyjadrí sa až po prijatí všetkých prihlášok.
Voľba bude prebiehať s novými pravidlami. Novela zákona o Policajnom zbore podľa slov šéfky rezortu zavádza väčšiu transparentnosť do výberu nového policajného prezidenta a šéfa inšpekcie. Kandidátov budú posudzovať odborná komisia aj brannobezpečnostný parlamentný výbor.