Glosa Juraja Štubniaka: S dušou plnou SMERu
07 | 03 | 2019 I Juraj Štubniak
Kandidát na prezidenta eurokomisár Maroš Šefčovič tvrdí o sebe, že je nezávislý kandidát. Tomu sa verí len ťažko, lebo do kresla v EP ho dosadila práve strana Smer-SD a nie vôľa širokých más. Krk jeho nezávislosti podrezala tá istá strana v momente, keď mu na kampaň prispela sumou 100-tisíc eur. Zdá sa, že nezávislými kandidátmi sa to tu len hemží a až na veľmi diétne výnimky sú všetci tučne kŕmení zo straníckych peňazí. Aby bolo jasné, tie pochádzajú výlučne zo štátneho rozpočtu, čiže sú to presne tie peniaze, ktoré z vás zoderie štát!

Marošovi treba napriek jeho domnelej „nezávislosti“, priznať aj dosť veľkú dávku chlapskosti a férovosti, keď v čase v ktorom krysy opúšťajú potápajúcu sa loď, sa on nebojí verejne priznať v rádiu Expres ako vidí svoju politickú budúcnosť. Prezidentský kandidát Maroš Šefčovič v rozhovore s Braňom Závodským neodmietol úvahy, že by v prípade neúspechu vo voľbách spojil svoju politickú budúcnosť so stranou Smer-SD.

Pri dvoch najštipľavejších otázkach (či by vstúpil by do strany Smer-SD a či by vymenoval Roberta Fica za predsedu Ústavného súdu) sa síce Šefčovič poriadne zapotil, v názoroch však zostal naďalej konzistentný. V prípade úspechu vo voľbách však celý národ zaujíma, či by šéfa SMERu vymenoval za šéfa Ústavného súdu. „Robert Fico nekandiduje,  jednoznačne sa vyjadril, že kandidovať nebude a ja jeho rozhodnutie rešpektujem,“ odpovedal diplomaticky a vyhýbavo Šefčovič. „Priznávam (ako by mohol zatĺkať???), že kandidujem s podporou strany Smer, ale nikdy som nebol jej členom. Nie som v štruktúrach Smeru, ale spájajú ma priority, ktoré sú pre mňa ako ľavicového politika veľmi dôležité,“ opäť odpoveď hodná diplomata, ktorá nám nič nepriniesla.

Je to pochopiteľný prejav vďačnosti za to, že to bol práve Ficov Smer, ktorý ho už trikrát vyniesol na svojom chrbte do kresla eurokomisára.

Napriek tejto evidentne proklamovanej vďačnosti, Šefčovič neustále trvá na tom, že by bol nadstranícky. Dá sa to vôbec technicky aj ľudsky zvládnuť?

Zaryte síce tvrdí, že:  „Nemám v pláne vstúpiť do Smeru-SD. Pre mňa je magický dátum 16. marec,“ ale poslucháčom rádia bolo jasné, že dvere si rozhodne nezabuchol a že sa rozhodne po prezidentských voľbách, ak by mu s prezidentovaním nevyšlo.

Maroš Šefčovič tiež zdôraznil, že kandidátka Smeru-SD je uzavretá, takže v májových voľbách do Európskeho parlamentu už kandidovať nemôže.

 

Všetci si pamätáme, že liberom na kreslo prezidenta bol pre SMER pôvodne Lajčák. Ten sa ale k činu nikdy nemal, pretože jeho záujmy ležia veľmi ďaleko od našej rodnej hrudy. Preto otcovia našej najsilnejšej strany pristúpili k plánu B a za hrajúceho náhradníka vybrali práve Maroša Šefčoviča.