Weber: Turecko sa nemôže stať členom EÚ
06 | 03 | 2019 I tasr

Turecko sa nemôže stať členom Európskej únie, uviedol v stredu líder Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente Manfred Weber, ktorého citovala agentúra Reuters.


Weber, ktorý bude po májových voľbách do EP kandidovať na post predsedu Európskej komisie, tiež povedal, že v prípade svojho zvolenia do čela EK zastaví prístupové rokovania Turecka s EÚ.

"Každý si želá dobré vzťahy s Tureckom, každý s ním chce úzko spolupracovať. Ak sa však stanem predsedom (Európskej) komisie, poverím úrady v Bruseli, aby ukončili rokovania o pristúpení Turecka k EÚ. Turecko sa nemôže stať členom EÚ," konštatoval Weber, ktorý je členom bavorskej Kresťanskosociálnej únie (CSU), na politickom mítingu tejto strany v meste Passau.

Turecko a EÚ začali prístupové rozhovory v roku 2005, ktoré však v posledných rokoch uviazli na mŕtvom bode. K otvoreniu nových rokovacích kapitol došlo naposledy v júni 2016.

Vzťahy medzi Ankarou a Bruselom sa zhoršili po neúspešnom pokuse o vojenský prevrat, ku ktorému došlo v Turecku v roku 2016.