KSK mal zámerne kryť plytvanie verejnými zdrojmi na úkor detí, tvrdí Zuzana Zimenová
06 | 03 | 2019 I MS, tasr

 V kauze astronomického nájomného, ktoré platila stredná odborná škola v Dobšinej za prenájom dvoch nehnuteľností pre jej elokované pracovisko v Sečovciach, stále nebola ukončená kontrola a vyvodená zodpovednosť. Poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) a expertka na inkluzívne vzdelávanie Zuzana Zimenová (klub SaS) prípad otvorila ešte v novembri 2017. Po rokovaní zastupiteľstva Košického samosprávneho kraja (KSK) poslankyňa pripomína ďalšie okolnosti prípadu.


Téma astronomicky vysokého nájomného za priestory elokovaného pracoviska v Sečovciach rezonovala na poslednom zasadnutí zastupiteľstva KSK. Poslanec Jaroslav Polaček aj predseda KSK Rastislav Trnka vyslovili podozrenie, že hlavný kontrolór župy, bývalý člen strany Smer-SD Ľubomír Hudák, v predchádzajúcom období zámerne prehliadal faktúru za nájomné. Zimenová v tejto súvislosti pripomína, že župa za bývalého vedenia faktúry za prenájom nielen prehliadala, ale sa aj vyhýbala povinnosti zverejniť ich na svojej webovej stránke.

"Až začiatkom roka 2018 samosprávny kraj na svojom webovom sídle zverejnil všetky takmer 75-tisícové faktúry, ktorých predmetom bolo nájomné, odplata za služby a prevádzkové náklady elokovaného pracoviska. Išlo o faktúry od roku 2013, o ktorých dovtedy nebolo na webe ani chýru, ani slychu,"uvádza Zimenová.

Zimenová dopĺňa, že zo strany bývalého vedenia župy šlo s veľkou pravdepodobnosťou o zámerné krytie škandalózneho plytvania verejnými prostriedkami na úkor vzdelávania detí z najchudobnejších pomerov. "Za priestory v rodinnom dome a priľahlých budovách platila škola takmer toľko, koľko platí hokejový klub Slovan za prenájom nového hokejového štadióna v Bratislave," pripomína Zimenová a dodáva, že v prípade školy končilo vyše 800.000 eur ročne v súkromnom vrecku jednoosobovej firmy.

"Apelujem na Košický samosprávny kraj, ktorému som v jeseni 2017 zaslala podnet na prešetrenie nehospodárneho nakladania z verejnými zdrojmi, aby kauzu urýchlene vyriešil a aby bola vyvodená osobná zodpovednosť voči každému, kto bol do tohto neuveriteľného rozkrádania peňazí určených na vzdelávanie, zapojený," vyzýva Zimenová.