Vláda: Súhlasí so vstupom Severomacedónskej republiky do NATO
06 | 03 | 2019 I tasr

Ministri na svojom stredajšom rokovaní súhlasili s ratifikáciou Protokolu k Severoatlantickej zmluve o pristúpení Severomacedónskej republiky. Vláda zároveň odporučila vysloviť súhlas s dokumentom aj parlamentu. Následne ho môže prezident SR ratifikovať.


"Členstvo Severomacedónskej republiky v Organizácii Severoatlantickej zmluvy (NATO) umožní krajine integrovať sa do euroatlantického spoločenstva, čím sa posilní bezpečnosť susedstva spojencov v NATO, vrátane Slovenska a rozšíri priestor stability na západnom Balkáne," argumentoval v prekladacej správe rezort diplomacie, ktorý materiál vláde predložil.

Protokol nadobudne platnosť v deň, keď všetky zmluvné strany Severoatlantickej zmluvy oznámia vláde USA svoj súhlas. Na základe nadobudnutia platnosti protokolu generálny tajomník NATO v mene všetkých zmluvných strán predloží vláde pristupujúcej krajiny pozvánku na pristúpenie. Krajina sa stane zmluvnou stranou dňom uloženia svojej listiny o prístupe u depozitára, ktorým je americká vláda.

Skopje a Atény v januári 2019 ratifikovali dohodu, na základe ktorej sa Macedónsko oficiálne premenovalo na Severomacedónsku republiku a ukončil sa tým takmer 30 rokov trvajúci spor medzi susediacimi krajinami. Grécko nesúhlasilo s názvom Macedónsko (Makedonija), pretože sa zhodoval s názvom jeho regiónu Makedonia.