Rusko sa pripravuje napadnúť Ukrajinu, tvrdí Muženko
06 | 03 | 2019 I rt, tasr

Rusko sa pripravuje napadnúť Ukrajinu zo severu, východu a juhu, vyhlásil v stredu náčelník generálneho štábu ukrajinskej armády Viktor Muženko.


Podľa agentúry Ukrinform sa generál Muženko takto vyjadril na stretnutí s predstaviteľmi obrany a diplomatmi akreditovanými na Ukrajine.

"V modernej geopolitickej realite predpovedáme vojenské hrozby z troch zo štyroch geografických smerov - zo severu, východu a juhu. Ruská strana dokončuje formovanie útočných skupín na hraniciach s Ukrajinou, ktoré spoločne so špeciálnymi operačnými jednotkami - podľa stratégov Kremľa - budú tvoriť základ ich inváznych síl," vysvetlil Muženko.

Podľa neho sú vysoká mobilita, prispôsobivosť a autonómia ukrajinských vojsk v kombinácii s faktorom "rodnej zeme" strategickou výhodou ukrajinských ozbrojených síl pred okupačnými silami.

Muženko pripomenul, že minulý týždeň sa na operatívnom a strategickom stretnutí vedenia ukrajinských ozbrojených síl kládol dôraz na rozvoj "neštandardných rozhodnutí" pri plánovaní operácií a uskutočňovaní akcií proti silnejšiemu nepriateľovi.

Na Ukrajine sa 31. marca konajú prezidentské voľby. Muženko nevylučuje, že v deň volieb dôjde k eskalácii situácie v Donbase. "Situačná analýza a eskalácia nepokojov na východe naznačujú, že aktivita ruských okupačných síl stúpa pred víkendom, obzvlášť pred sviatkami. Preto si myslím, že náležité provokácie sú možné aj 31. marca," vysvetlil generál Muženko.