Martin Ondráš: Diera v rozpočte 1,5 mld Eur ročne je najdrahšia predvolebná kampaň v histórii Slovenska
06 | 03 | 2019 I Martin Ondráš

Vytvoriť dieru v rozpočte 1,5 mld Eur ročne je najdrahšia predvolebná kampaň v histórii Slovenska, ktorú idú zaplatiť všetci občania, bez ohľadu na to, koho budú voliť. A nie je isté, či to skutočne SNS pomôže. Preferencie SNS idú raketovo dole, ľudia sa zobudili a pochopili, že vždy keď špičky SNS tvrdohlavo popierajú základné princípy ekonomiky, skutočnosť sa vždy preukáže ako presný opak ich tvrdení.


Začneme tvrdením SNS o tom, že zákon o neprimeraných podmienkach v potravinárstve vyrieši značnú časť problémov tohto sektoru, od predpokladaného sucha a odstraňovaní jeho následkov až po nedostatok sezónnych zamestnancov počas zberov. Výsledok je ten, že je zákon prijatý, odstraňovanie následkov sucha sa odsúva do nedohľadna, v sadoch ostali tisícky ton nepozbieraného ovocia a znížila sa výmera pre ďalšie obdobia. Okrem toho, že značne skomplikovali zmluvné vzťahy a spôsobili tlak na obchodníkov, nevyriešili nič. Ak máte čo i len trochu rozumu, musíte pochopiť, že ak budete obchodovať so Slovenským dodávateľom potravín, podliehate tomuto právnemu nezmyslu a hrozia Vám kontroly a pokuty. Ak však budete obchodovať mimo SR, nič také nehrozí. Takže výsledok tohto snaženia bude mať za následok ešte viac problémov ako umiestniť Slovenské potraviny na pulty. Ako vždy, presný opak toho, čo tvrdí SNS pri obhajobe nejakej svojej logicko – právno – ekonomickej hádanky v podobe navrhovaného zákona.


Tvrdenie, že zavedením mimoriadneho odvodu reťazcov neporastú ceny potravín, začína už pripomínať sektu. Vzniká tu nový druh viery, viery v ktorej sa popierajú základné pravidlá ekonomiky a práva. Nevadí, že ste „nevideli“, musíte iba uveriť. Stačí keď veríte predsedovi, alebo zoskupeniu okolo neho. Ak predsa niekto zaťaží koncovú cenu výrobku novým odvodom, alebo daňou, je minimálne psia povinnosť toto zaťaženie znášať zo zisku predávajúceho. Prečo by to tak predávajúci urobil, už nejak nikto z SNS nedokáže hodnoverne vysvetliť. Treba to postaviť opäť do roviny sci-fi a zaútočiť na národné cítenie zahraničných reťazcov.


KAUZA: Exposlankyňa Smeru Rošková so sťažnosťou proti obvineniu neuspela
06 | 03 | 2019 | Peter Králik

Skutočnosť, ktorá pozvoľna začala v januári 2019 formou postupného nárastu cien, ktoré sa ukázali ako prekonanie 15 ročného maxima, bola pre hlavu tejto sekty prekvapenie. Zrazu sa horúčkovito začali hľadať podporné tvrdenia, prečo k tomu došlo. Patria síce do kategórie od želaní, cez detskú naivitu až po hlúposť, ale aspoň to skúsili. Stačí porovnať priemer EÚ, ten totiž reflektuje na ohyb cien na trhoch a celý rozdiel je spôsobený národným zásahom, čiže Dankovou daňou, ako sa podomácky nazval tento úbohý pokus obísť štátny rozpočet a v priamom rozpore s princípmi práva, či už národného, alebo toho Európskeho, zabezpečiť priamy zdroj financií v rozpočte ministerstva pôdohospodárstva. Výsledok ? Ako vždy, v priamom rozpore s tvrdeniami SNS. Ceny jednoducho narástli.


Tvrdenie, že výnos z Dankovej dane z potravín bude použitý na rozvoj a podporu potravinovej výroby na Slovensku a tvorbu nejakého fondu – opäť absolútne amatérske sci-fi. Najskôr bohorovné tvrdenie predsedu, že mu do toho, čo on robí nebude kafrať žiadna EÚ a neskôr smutná ministerka, ktorá nedokáže vysvetliť EK akou formou a z akých zdrojov ide realizovať tú plánovanú podporu potravinovej výroby tak, aby to nebolo definovené ako nedovolená a skrytá štátna pomoc. No moc možností neostáva, ale tvrdiť, že obchodníci dávajú 100vky mil. Eur na reklamu a nakoniec pochopiť, že celý odvod sa bude môcť použiť iba na marketing ministerstva v oblasti podpory povedomia o neexistujúcej Slovenskej potravine, považujem za skutočný prejav geniality. Výsledok ? Zdraženie potravín, neistá právna situácia a ŽIADNA skutočná a reálna podpora potravinárstva na Slovensku. Ako vždy, v priamom rozpore s tým, čo SNS tvrdí.


Poučenie ? Samozrejme. Vždy, keď SNS bude niečo tvrdiť, skutočnosť je presný opak. Takže ak nám tí hnusný američania chcú zaplatiť opravu letiska, ktorá je inak súčasť kontraktu na stíhačky, čo už asi pán predseda zabudol a sám najväčší pilot Hrnko tvrdí, že nás chcú američania hádam obsadiť, pravda bude niekde inde. Ak dnes SNS hodlá zlepšiť podnikateľské prostredie znížením korporátnej dane, treba hľadať dôvod niekde inde. Zníženie DPH na potraviny je geniálny nápad, ale prečo sa radšej nevzdá toho odvodu a nepotrebuje žiadne hľadanie finančného krytia svojich nápadov. Skutočnosť, ako vždy pri návrhoch SNS, nakoniec preukáže, že potraviny zásadne nezlacneli, výroba sa na Slovensku nerozbehla, zrušil sa vyrovnaný rozpočet a SNS preferencie nenarástli, aj napriek najdrahšej predvolebnej kampani v histórii Slovenska.