Putinova raketa Zirkon je rýchlejšia a smrteľnejšia než Západ čakal
05 | 03 | 2019 I Gernot Kramper

Rusko predstaví hypersonickú raketu Zirkon už v roku 2019. Štátna televízia ukázala možné ciele v USA. Vzhľadom na rýchlosť 11 000 km / h by Zirkon-u  vypustenému z ponorky trvalo len päť minút, kým by zničil Pentagon.


 

Západní odborníci predpokladali, že rýchlosť "Zirkonu" nepresiahne šesť tisíc kilometrov za hodinu. Avšak raketa prekonala tieto očakávania: jej dvojnásobná rýchlosť, rovnako ako dosah tisíc kilometrov, činí jej zničenie konvenčnými obrannými prostriedkami takmer nemožným.

Iba elektronické obranné systémy a laserové zbrane môžu účinne čeliť takýmto raketám. Technici museli prekonať obrovské problémy letu Hypersonickej rakety. Nielen že strela musí byť silne zrýchlená. Aby sa nespálila trením, musí sa pohybovať v plazmovej bubline a napriek tomu zostávať vysoko manévrovateľná.

Navyše sa zrejme uplatňuje víceúčelový námorný odpaľovací systém Kaliber. Tieto systémy sú umiestnené ako na ponorkách, tak hladinových plavidlách. Predpokladá sa, že ťažká raketa "Zirkon" má dĺžku asi 10 až 11 metrov a môže mať hlavicu s hmotnosťou 300 až 400 kg.



Ruské médiá tvrdia, že okrem námornej podoby "Zirkon" bude aj ľahšia verzia, ktorá môže byť vypustená z lietadiel. S nimi nepotrebuje posilňovač pre štart na zemi. Zirkon doplní hyperzvukovú raketu "Kinžal" (Ch-47m2), ktorá bola do výzbroje zaradená v minulom roku a boli nimi vyzrojené stíhacie lietadlá MIG-31. Súbežne bola vyvinutá ďalšia raketa podobného prevedenia pre bombardér Tu-22M3M.

Zbrane tohto tohto druhu sú zamerané hlavne proti dopravným skupinám Spojených štátov. Hypersonické zbrane boli navrhnuté ako "ničiteľ flotily", účelovo skonštruované k zničeniu lietadlových lodí.

Ruský prezident Vladimir Putin v správe pre Federálne zhromaždenie 20. februára uviedol, že nová Hypersonické námorná raketa "Zirkon" bude mať rýchlosť deväť machov a dolet viac ako tisíc kilometrov. Podľa ruského kontraadmirála vo výslužbe Vsevolod Chmyrova je zaručené, že strely zaútočia na ciele v priebehu piatich minút na vzdialenosť 500 kilometrov od pobrežia.

Putin zatiaľ nehovoril o pozemnej verzii "zirkónu". Avšak ale po skončení Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu v Európe (INF) je možné, že bude nasledovať pozemná verzia zbrane.

Technológia "Zirkon" by Rusku umožnila prekvapivé útoky na bezmocného protivníka. Použitie ako protilietadlovej strely je iba jednou z variant. Mohli by zasiahnuť ciele v západnej Európe spôsobom, ktorý USA demonštrovali pri útoku na Afganistan, Irak a Srbsko. Avšak teraz by to bol Západ v úlohe bezmocných Talibancov.