Británia: Premiérka Mayová navštívila Salisbury - rok po útoku novičkom
04 | 03 | 2019 I tasr

Britská premiérka Theresa Mayová ocenila v pondelok "ducha a odhodlanie" obyvateľov anglického mesta Salisbury, kde sa pred rokom odohral útok nervovoparalytickou látkou na bývalého ruského agenta. Informovala o tom agentúra AP.


Mayová navštívila Salisbury v súvislosti s prvým výročím útoku na bývalého agenta ruskej vojenskej rozviedky GRU Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju.

Zároveň priznala, že došlo k omylu, keď jej kancelária pri príležitosti výročia tohto útoku uverejnila na Twitteri namiesto Salisbury fotografiu iného anglického mesta Bath, píše agentúra Reuters.

"Bola to chyba, ktorá sa už dala do poriadku," povedala Mayová na margo nesprávnej fotografie počas návštevy salisburskej katedrály.

Bývalý ruský agent Skripaľ a jeho dcéra Julija sa stali terčom útoku nervovoparalytickou látkou novičok vlani 4. marca. Našli ich vo vážnom stave na lavičke v miestnom parku. Obaja útok prežili, niekoľko týždňov však boli hospitalizovaní v kritickom stave.

Okrem nich a policajta do kontaktu s látkou podobnou novičku prišli vlani v júni aj Charlie Rowley a Dawn Sturgessová, ktorá otrave podľahla. Pár žil v meste Amesbury, ktoré leží 12 kilometrov severne od Salisbury v grófstve Wiltshire v južnej časti Anglicka.

Otravu Skripaľovcov Británia pripisuje agentom ruskej vojenskej rozviedky GRU, čo však Moskva odmieta.