Venezuela: Guaidó sa hodlá vrátiť do vlasti po návšteve Ekvádoru
03 | 03 | 2019 I TASR
Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó v sobotu vyhlásil, že sa po návšteve Ekvádoru vráti do vlasti. Zároveň vyzval na nové protesty proti venezuelskému prezidentovi Nicolásovi Madrovi, ktoré sa majú uskutočniť na budúci týždeň, informuje tlačová agentúra Reuters.

Madurova vláda mu zakázala cestovať do zahraničia. Guaidó strávil niekoľko uplynulých dní cestovaním po latinskoamerických krajinách, kde sa snažil získať podporu pre svoju kampaň na vytvorenie dočasnej vlády a zvrhnutie Madura, ktorého považuje za nelegitímneho lídra.

Guaidó navštívil Brazíliu, Argentínu a Paraguaj po tom, ako minulý týždeň odišiel do Kolumbie so zámerom koordinovať úsilie na dopravenie humanitárnej pomoci do svojej vlasti, hoci vojaci lojálni Madurovi zablokovali prístupové trasy a kamióny s humanitárnou pomocou  poslali späť.

Guaidó nešpecifikoval, kedy a ako sa vráti do Venezuely. Všeobecne sa však očakáva, že z Ekvádoru odíde v nedeľu v poludňajších hodinách miestneho času.

Jeho návrat otvára možnosť, že venezuelské úrady sa ho pokúsia zatknúť. Najvyšší súd mu nariadil zákaz cestovania do zahraničia po tom, ako sa v januári vyhlásil za dočasného prezidenta Venezuely.

Guaidó uviedol, že Venezuelčania by sa mali v pondelok a utorok vrátiť do ulíc. Svojich medzinárodných podporovateľov vyzval, aby prijali prísnejšie opatrenia voči Madurovej vláde.

Zatiaľ čo administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa nevylučuje vojenskú intervenciu, latinskoamerickí spojenci Guaidóa preferujú diplomatické riešenie situácie.