Afganistan venoval milión dolárov agentúre OSN pre Palestínčanov
03 | 03 | 2019 I tasr

Afganistan venoval milión dolárov najdôležitejšiemu programu OSN pre palestínskych utečencov. V nedeľu o tom informovala tlačová agentúra AP.


Afganský veľvyslanec v Turecku Abdul Rahím Sajid Džán odovzdal v nedeľu finančný dar Pierrovi Krähenbühlovi, komisárovi Úradu OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA), na ceremónii v Istanbule.

Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu, ktorý bol hostiteľom slávnostného stretnutia, zablahoželal Afganistanu k rozhodnutiu venovať dar. Čavušoglu uviedol, že napriek utrpeniu a núdzi, ktoré musí znášať afganský ľud, urobila krajina "šľachetný čin, ktorý je tým najkrajším príkladom medzinárodného bratstva".

Čavušoglu dodal, že UNRWA bude potrebovať v budúcnosti aj ďalšiu podporu, a prisľúbil, že Turecko zvýši svoju pomoc Palestínčanom.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa vlani v auguste oznámila, že ruší peňažné príspevky pre UNRWA. Washington tým ohrozil budúcnosť tohto úradu, uviedla vtedy agentúra DPA.

UNRWA poskytuje pomoc Palestínčanom žijúcim v Jordánsku, Libanone a Sýrii, ale aj v Predjordánsku a pásme Gazy. Zameriava sa pritom na podporu vzdelávania, zdravotníctvo a sociálne služby.