Požiadavka KĽDR ohľadom zrušenia sankcií je podľa Pompea "neprijateľná"
01 | 03 | 2019 I TASR

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v piatok potvrdil, že dvojdňový summit prezidenta USA Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom vo vietnamskom hlavnom meste Hanoj sa neskončil dobre pre Kimovu "neprijateľnú" požiadavku úplného zrušenia sankcií. Informovala o tom agentúra Jonhap.


"Musíte si uvedomiť, že tieto sankcie nie sú americkými sankciami. Toto sú rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktoré odsúhlasila každá krajina... takže sú to globálne požiadavky na denuklearizáciu Severnej Kórey," povedal Pompeo médiám vo filipínskej metropole Manila, kam pricestoval z Hanoja.

K summitu sa medzičasom trochu iným spôsobom vyjadril aj juhokórejský prezident Mun Če-in, ktorý naopak zdôraznil viaceré pozitívne aspekty hanojskej schôdzky Trumpa s Kimom.

"Dôležité je, že diskutovali dokonca o zriadení styčných kancelárií, dôležitom kroku smerom k normalizácii bilaterálnych vzťahov," uviedol Mun. "Veľmi si vážim prezidenta Trumpa, ktorý vyjadril svoj záväzok pokračovať v rozhovoroch a optimistických názoroch," dodal.

Južná Kórea hovorí po summite Trumpa s Kimom o sklamaní, ale aj pokroku
Juhokórejský prezidentský úrad vyjadril vo štvrtok ľútosť nad tým, že summit amerického prezidenta Donalda Trumpa so severokórejským vodcom Kim Čong-unom sa skončil bez dohody. Informovala o tom agentúra Jonhap. Čítať ďalej
28 | 02 | 2019 | TASR


Summit Trump-Kim sa konal vo vietnamskej metropole Hanoj v dňoch 27. a 28. februára. Skončil sa predčasne a bez dohody, pričom verzie USA a KĽDR o tom, prečo sa tak stalo, sa rozchádzajú.Americký prezident podľa vlastných slov rokovania opustil vo chvíli, keď severokórejský vodca Kim žiadal úplné zrušenie amerických sankcií uvalených na KĽDR.

Severokórejský minister zahraničných vecí Ri Jong-ho však medzičasom toto Trumpovo tvrdenie poprel a uviedol, že Kim Čong-un žiadal čiastočné, nie úplné zrušenie sankcií výmenou za demontáž svojho najväčšieho jadrového zariadenia v Jongbjone za prítomnosti amerických expertov.

Obe strany však po summite zároveň opäť potvrdili svoj záväzok pokračovať vo vzájomnom dialógu, informovala agentúra Jonhap.Trump pritom podľa Jonhapu tiež uviedol, že na summite došlo k pokroku citujúc Kimov verbálny prísľub naďalej nepokračovať v jadrových a raketových skúškach.

Severokórejský vodca sa od konca summitu s Trumpom zdržiava v Hanoji v luxusnom hoteli a k schôdzke sa dosiaľ na verejnosti nevyjadril.