Komentár Petra Tomečka: Lajčák tajným rokovaním o obrannej zmluve s USA pochováva suverenitu Slovenska
01 | 03 | 2019 I Peter Tomeček
Príprava obnovy dohody o obrannej spolupráci medzi Maďarskom a Spojenými štátmi bola vedená princípom zachovania suverenity Maďarska. Vyhlásil to vo štvrtok v Budapešti na rokovaní parlamentného výboru pre obranu a vnútro minister zahraničných vecí Péter Szijjártó. Mohli by sme si povedať, že táto informácia nemá pre nás žiadny význam, keby to maďarský minister zahraničia na tlačovej konferencii nezaklincoval tým, že o podobnej zmluve rokujú ďalšie krajiny .

Szijjártó o obrannej dohode s USA: Maďarská suverenita musí byť zachovaná
28 | 02 | 2019 | Ladislav Vallach, TASR
, že v súčasnosti prebiehajú rokovania USA o podobných dohodách s tromi krajinami, medzi nimi je aj Slovenská republika. Práve týmto výrokom sa totiž demaskovali aj vyjadrenia nášho ministerstva zahraničných vecí a samotného Lajčáka, ktoré od prepuknutia informácii, že Slovensko o nejakej "obrannej" zmluve s USA jedná, sa snažilo tieto rokovania medzi Slovenskom a USA buď poprieť alebo bagatelizovať. No nakoniec Lajčákov rezort aspoň čiastočne priznal farbu.

Slovensko a USA podľa vyjadrenia ministerstva zahraničia rokujú o dohode od novembra 2017. „Na rokovaní sa zúčastňujú aktívne všetky príslušné rezorty a ich experti,“ priblížil Lajčákov rezort s tým, že na ostatnom kole rokovaní sa zúčastnili zástupcovia Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR aj Ministerstva obrany SR.

Text dohody je podľa ministerstvo stále predmetom rokovaní a po ich ukončení bude v súlade so štandardnou praxou predložený na schválenie vo vláde následne v rámci ratifikácie bude o súhlas požiadaná Národná rada SR.

Ak je teda skúpe na slovo slovenské ministerstvo zahraničia, opäť si pripomeňme Péter Szijjárta. Ak maďarské ministerstvo zahraničia hovorí o "zachovaní maďarskej suverenity", v diplomatickej reči to znamená že plánovaná vojenská základňa v Maďarsku nebude spadať pod maďarskú jurisdikciu ale americkú. Napokon tak fungujú všetky americké základne v cudzích krajinách. Aby ste tomu porozumeli úplne jasne ak vás americký opitý vojak zrazí autom na Miletičke v Bratislave, súdený nebude na Slovensku a ani vydaný slovenským orgánom. Nestane sa mu absolútne nič pretože nebude spadať pod slovenský právny systém.

To nie je však to najhoršie. Návšteva ministra Pompea nesúvisela s ničím iným ako s dobudovaním východného valu NATO od Estónska cez Poľsko, Slovensko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko až k Turecku.

To znamená  prítomnosť americkej základne, amerických vojakov a amerických zbraní na Slovensku. Prestaňme sa preto hrať na slepú babu a z hrušky dole pán minister Lajčák.

Je čas, aby ste slovenským občanom povedali, čím je podmienená americká investícia do Sliača, čoho sa musí slovensko vzdať?

Rovnako vás vyzývam pán minister, aby ste zverejnili doteraz uzavreté časti zmluvy z rokovaní a ozrejmili záväzky, ktoré z nej pre Slovensko vyplývajú.

Očakávať od vás, že by ste namiesto takýchto nezmyselných zmlúv radšej bojovali za zrušenie protiruských sankcií, stratilo dávno význam.

 

(Autor je lídrom kandidátky do eurovolieb za NÁRODNÚ KOALÍCIU a podpredsedom tejto strany)